miercuri, 28 martie 2012

Aluminiul, asasinul ascuns în alimente şi băuturi

Recipientele, caserolele, dozele de bere ori de băuturi răcoritoare, vasele de bucatarie şi folia, toate din aluminiu, sunt atât de larg utilizate în întreaga lume, încât nici nu ne mai putem imagina viaţa fără acest metal uşor. Problema este că însăşi viaţa este ameninţată de aluminiu, deoarece s-a descoperit că acumularea sa în organism poate declanşa boli letale, cum ar fi maladia Alzheimer, scleroza în plăci şi Parkinson.
Lumea este de neimaginat fără băuturi în doze de aluminiu
Cercetătorii francezi trag un semnal de alarmă în legătură cu utilizarea pe scară largă a aluminiului, atât ca recipient, cât şi ca adaos în compoziţia alimentelor.
Profesorul Chris Exley susţine ca aluminiul poate declanşa boli neuronale letale.
Potrivit publicatiei ”7 sur 7” din Belgia, în urmă cu 24 de ani a avut loc unul dintre cele mai grave dezastre de mediu din Marea Britanie. În lacul care este sursa de apă potabilă a localităţii Camelford s-au deversat circa 20 de tone de sulfat de aluminiu. În anii care au urmat, localnicii au început să se plângă de probleme de sănătate. Printre aceştia s-a numarat şi Carole Cross, care a murit la 58 ani de o formă rară şi agresivă a bolii Alzheimer.
Răspândit pe tot globul, vasul-minune ne ”condimentează” mâncarea cu aluminiu.
La autopsie, în creierul său a fost descoperită o cantitate foarte mare de aluminiu: 23 de micrograme pe gram de creier, în condiţiile în care nivelul normal este de 0-2 micrograme pe un gram de creier. Profesorul Chris Exley, un apreciat cadru universitar de la Universitatea din Keele şi expert recunoscut în studiul aluminiului, este convins că acest metal a ucis-o pe Carole Cross.

Periculos, dar tolerat

Laptele praf poate conţine de 40 de ori mai mult aluminiu decat laptele matern.
Profesorul Chris Exley a menţionat că, deşi aluminiul este prezent astăzi, ca ambalaj ori prin compuşi, în aproape toate alimentele şi băuturile din lume, nimeni nu ştie cu adevărat care sunt nivelele de siguranţă şi care sunt cele periculoase. ”Sute de publicaţii au arătat că aluminiul nu este periculos, dar nu s-au facut niciodată investigaţii serioase asupra efectelor acumularii de aluminiu în organism”, a atras atenţia profesorul.

Prezent în alimente, medicamente, cosmetice

Acest metal este absorbit în mod natural de plante, dar se regăseşte în aproape tot ceea ce ne înconjoară. “Sulfatul de aluminiu se adaugă la apa noastră de băut, pentru limpezime. Toate alimentele care au nevoie de aditivi, cum ar fi prăjiturile si biscuitii, conţin aluminiu. Bomboanele conţin coloranţi alimentari, care au la bază aluminiu. Găsim acest element în băuturi ambalate, cum ar fi ceaiul, cacaua sau cele pe bază de malţ, cum ar fi berea, precum şi în unele vinuri şi băuturi racoritoare, precum şi în cele mai multe alimente prelucrate”, susţine profesorul Chris Exley. El avertizează ca aluminiul este prezent şi în produsele cosmetice, produsele de protecţie solară, în unele medicamente, cum ar fi aspirina, precum şi in vaccinuri.

Ataca inima, creierul si ficatul

Potrivit profesorului britanic, atunci când cantitatea de aluminiu ingerat depăşeşte capacitatea de metabolizare a organismului, excesul este depozitat în diferite ţesuturi, inclusiv în nervi, creier, oase, ficat, inima, splina şi muşchi . “Noi numim aluminiul drept ucigaşul tăcut, pentru că se insinuează în corpul nostru, apoi în oasele, organele şi creierul nostru”, susţine profesorul Chris Exley.

Descoperit şi în laptele pentru copii

Profesorul Exley şi echipa sa au realizat un studiu prin testarea laptelui praf pentru copii produs de 16 firme de renume. Rezultatele studiului au relevat prezenţa aluminiului şi în laptele pentru sugari, iar cantitatea descoperită a fost enormă: niveluri de 40 de ori mai mari decât cele găsite în laptele matern.

Declanşează Alzheimer şi scleroza multiplă

Cercetările au relevat şi faptul că acumularea de aluminiu în organism creşte riscul de apariţie a bolii Alzheimer, dar şi a altor boli neurologice, cum ar fi boala Parkinson sau scleroza multiplă. Măsurile de reducere a aluminiului în alimente sunt destul de anemice. UE şi de Organizaţia Mondială a Sănătăţii au stabilit o doză tolerabilă de 2 miligrame per kilogram de greutate corporală pe săptămână, fără stabilirea unui nivel maxim admis. Profesorul susţine că această cifră nu are nici o valoare. “Colegii mei (este vorba de specialişti recunoscuţi – n.r.) nu sunt în măsură să decidă care sunt nivelurile de securitate acceptabile. Atunci, cum poate decide decide asta UE sau OMS?”, se întreabă Exley.

sursa: enational.ro,

miercuri, 21 martie 2012

Pizza vegetariana (aluat cu bere)

Am gasit intamplător pe un blog o retetă deosebită pentru aluatul de pizza. O notez aici pentru că merită toată atenţia.
Ingrediente:
  • 500g faina
  • 300ml bere
  • 7 g drojdie uscata sau 12g drojdie proaspata
  • 3 linguri ulei de masline
  • putina sare si piper
Folosim bere de buna calitate.
Punem drojdia cu putina bere, le amestecam pana se dizolva drojdia.
Intr-un vas mai mare amestecam faina, berea, uleiul, sarea, piperul si amestecul de drojdie cu bere. Framantam putin pana obtinem o coca elastica (cam 5 minute). Acoperim si lasam la cald sa dospeasca o ora.
Impartim aluatul in 3, intindem fiecare bucata si o punem in tava unsa cu putin ulei.
Punem deasupra umplutura în cantităţile dorite:
- rondele  subţiri de dovlecei,
- rondele subţiri de vinete proaspete
- ciuperci prospete tăiate felii
- rondele de măsline
- ardei gras tăiat fideluţă
- boabe de porumb dulce fiert
- mozzarella sau caşcaval ras
- sos de rosii (500 g suc de roşii, o lingură de muştar, 1-2 linguriţe zahăr, sare, piper, cimbru se amestecă bine până la omogenizare).

Brioşe cu broccoli

Inca am broccoli in atentie....si am gasit sa aduga inca ceva la retetele cu broccoli.
Ma gandesc de ceva vreme la briose si am dat sfoara in ţară să aflu unde găsesc să cumpăr o tavă cu formele dorite. Ginerele meu a fost pe fază si mi-a găsit la un magazin o tavă specială pentru brioşe.
Acum sunt în căutare de reţete. Am selecţionat două ...dar cea la care m-am oprit este, binenţeles, cea cu broccoli. Mi le imaginez deja!
Hai să vedem ce conţin şi care e modul de preparare


"Ingrediente:
1 buchet de broccoli
150 g făină de grâu
100 g cascaval 
1 plic drojdie uscata (7 g)
60 ml ulei de masline (6 linguri)
120 ml  lapte (12 linguri)
3 ouă

Mod de preparare:
Incalziti cuptorul la 180 grade.

Taiaţi 12 bucheţele mici de broccoli şi asiguraţi-vă că fiecare bucheţel încape în forma de brioşă fără a o depăşi la înălţime.
Puneţi apa la fiert cu puţină sare şi când apa clocoteşte puneţi bucheţelele de broccoli la fiert timp de 3 minute. Scoateţi bucheţelele într-o strecurătoare şi puneţi-le rapid sub jet de apă rece.

Preparaţi aluatul astfel:

Amestecaţi într-un castron făina, drojdia, oul, uleiul de măsline, laptele, caşcavalul ras, sare şi piper până la omogenizare.

Turnati aluatul obtinut în cele 12 forme de brioşă astfel încât să fie umplute pe jumătate. In fiecare formă de brioşă înfigeţi câte un bucheţel de broccoli şi acoperiţi cu restul de aluat, dar nu umpleţi până la refuz forma.

Daţi la cuptor pentru 20-25 minute." 

Nu-i aşa că sună bine reţeta?

 

joi, 15 martie 2012

Mierea de albine şi vegetarienii

Am fost provocată de un concurs ..si m-am hotărât să intru şi eu! Despre ce concurs era vorba?...vă spun imediat.
Despre miere....să scrii un articol despre miere. Ce poate fi mai plăcut?
M-a tentat premiul..."energizantul" pentru copiii mei (desi sunt adulti, abia trecuţi de 30 de ani, pentru mine..ei sunt tot copii) care au prins gripa din zbor şi au ţinut-o bine timp de o săptămână. Acum...ei sunt în refacere şi m-am gândit că energizantul cu miere le este foarte potrivit.
Si nu este numai concursul cu energizantul pe bază de miere! Am gasit la "Albinuta veninoasă" (o gasiti intre blogurile mele preferate la "Mierea de albine")  în magazin: miere de salcâm, de tei, polifloră, de mană, de flarea-soarelui şi de rapiţă. Este miere adevărată!
Din ce am aflat până acum, atât din mass media cât şi de la specialişti, pe rafturile din supermaket găsim peste 80% miere contrafăcută, şi ocazional putem găsi şi acele 20% miere adevărată. Cum să afli care sunt acele 20% bune de pe raft? Eu ...din păcate .."am luat plasă" de mai multe ori cu produsele de pe raft.  Din această cauză nu mai am încredere decât în recomandări obţinute de la persoane pe care le cunosc!
Pentru mine, care sunt o mare iubitoare de miere a apărut o întrebare. În drumul meu spre o dietă vegetariană, care este locul acestui produs? Mierea este un produs vegetarian?
Am căutat de wikipedia şi am aflat cine o consumă şi cine nu. Am preluat aceste informaţii:

Numele dieteiCarne, mezeluri, peşteOuăProduse lactateMierea
Vegetarianism



Nu




Nu




Nu




Da
Lacto-ovo vegetarianism



Nu




Da




Da




Da
Lacto vegetarianism



Nu




Nu




Da




Da
Ovo vegetarianism



Nu




Da




Nu




Da
Veganism



Nu




Nu




Nu




Nu 


Prin urmare....mierea este acceptată în patru tipuri de vegetarianism şi doar veganii o exclud. Pentru că sunt un vegetarian începator, am ales să las mierea în programul meu. 

Am mai vazut în magazinul Albinuţei veninoase un produs care este foarte plăcut pentru copii (şi nu numai): mierea în două culori, în borcan similar cu produsul din ciocolată Finetti. Un produs sănătos cu multiple beneficii în creşterea şi dezvoltarea copiilor. Deşi nu este intre premii mierea Finetti, mie mi-a placut extraordinar de mult ideea Albinutei veninoase de a prezenta un astfel de produs şi prin urmare îi spun:  Felicitări! Produsul este foarte bun si deosebit de gustos.

marți, 13 martie 2012

Ciorbă de varză albă (vegetariană)

Ciorba de varză albă este tot din caietul personal al Adrianei, sora mea. Când este post, reţeta de ciorbă nu are smântână, când nu este perioadă de post, cumnatul meu, care are abilităţi de bucătar, face ciorba de varză albă cu ciolan de porc (zice el: "reţeta asta este de ciorbă rusească şi trebuie să aibă bucăţi de carne cu grăsime şi şorici"). Eu am preluat de la ei varianta "fără carne" şi vă provoc să încercaţi. Este excelentă mai ales când este acrită cu zeamă de varză acră! 

Ingrediente: 
1 varză mică 500 gr
1 morcov
1 pătrunjel
1 ţelină mică
1 ceapă
1 ardei gras
1 sfeclă roşie 100-150 gr
½ kg roşii sau suc de roşii
1 crenguţă de cimbru
1 legătură mărar
2 fire (tulpini) de ţelină verde
200 gr smântână
Sare
Se acreşte cu zeamă de varză acră (iarna) sau 2-3 linguri de oţet de vin sau borş.

Mod de preparare:
Zarzavatul şi ceapa, rase pe răzătoarea cu găuri mari,  împreună cu varza taiată fideluţă se pun la fiert în 3 l de apă, adăugând puţină sare (dacă vom acri ciorba cu zeamă de varză acră avem grijă să nu mai punem sare) şi o crenguţă de cimbru. Se fierb 60 minute, apoi se pune sfecla dată pe răzătoare şi ardeiul gras tăiat fideluţă. Se lasă să fiarbă încă 30 min. Se adaugă roşiile sau sucul de roşii (roşiile se pot pune la ciorbă tăiate în bucăţele mici sau date pe răzătoarea mică şi înlăturată pieliţa...după cum vă este pe plac). Când au fiert şi roşiile se adaugă zeama de varză acră...adăugând câte o ceaşcă de zeamă, pe rând - pentru a potrivi nivelul de acru după gust, apoi se potriveşte gustul cu sare şi se lasă să mai fiarbă câteva clocote apoi se ia de pe foc.
Smântâna se bate cu o lingură de apă rece, se dilueaza cu puţină ciorbă fierbinte şi se adaugă în ciorbă. Dacă nu folosim smântână punem în ciorbă 4-5 linguri de ulei de floarea soarelui. Pentru aromă se pune mărar şi ţelină tocate mărunt.
Se poate servi cu smântână şi adrei iute proaspăt sau murat.

luni, 12 martie 2012

Dulceaţă de ardei iute (sau..gem picant)

Reţeta Adrianei este incredibilă! De unde s-a inspirat nu mi-a spus ...dar rezultatul este execpţional! Mai ales că adreiaşii i-a avut din propria grădină din curte. Hai să vedem cum a făcut minunăţia de dulceaţă iute:

Ingrediente:

1 kg ardei capia roşu
0,500 kg ardei iute roşu
150 ml oţet
1 kg de zahăr
1 linguriţă sare

Mod de preparare:

Ardeii capia şi ardeii iuţi se curăţă de cotoare şi seminţe şi de spală cu apă rece. vă recomand să lucraţi cu mănuşi de menaj...altfel vă vor ustura mâinile! Se pun într-o cratiţă toţi ardeii, se adaugă oţetul şi se pun la fiert amestecând  să nu se prindă. Se fierb  aproximativ o jumătate de oră. Se  răstoarnă ardeii într-o stecurătoare şi se scurge oţetul.
Ardeii  se mixează la blender (sau se trec prin maşina de tocat) apoi se pun din nou la fiert cu zaharul şi o linguriţă de sare.
Se fierb până se leagă compoziţia ca o dulceaţă.
Se pune în borcane şi se păstrează în cămară.
Se serveşte la chifteluţe vegetariene, şniţele din soia sau cu brânză Ricotta sau ciocolată neagră ca desert.

Pentru nevegetarieni acest sos se poate servi la orice preparate din carne la grătar sau la cuptor.

duminică, 11 martie 2012

Chifteluţe vegetariene

Astăzi am primit de la Adriana, sora mea,  2 reţete cadou...însoţite şi de fotografii. Îi mulţumesc pe această cale pentru iniţiativă dar şi pentru faptul că a făcut, cu telefonul, nişte fotografii foarte bune.
 
Chifteluţe din varză dulce:

Ingrediente:
1/2 varză dulce
1 ceapă mică
4 linguri pesmet
2 ouă (opţional....fără ele avem chifteluţe adevărate de post)
1 felie de pâine
1/2 legătură pătrunjel
1/2 legătură mărar
sare şi piper după gust
pesmet


Varza se opăreşte 10 minute în apă care clocoteşte. Se scoate varza opărită şi se lasă să se răcorească. Se toacă apoi varza prin maşina de tocat sau se mixează la blender împreună cu ceapa. În amestecul de varză cu ceapă se adaugă 4 linguri de pesmet, 2 ouă, o felie de pâine care a fost înmuiată în apă, verdeaţa care a fost tocată mărunt, sare şi pier după gustul fiecăruia.
Se amestecă toate până se omogenizează compoziţia. Se lasă amestecul 10  minute să se odihnească la rece (să se încorporeze bine pesmetul din interior).
Se fac biluţe care se tăvălesc prin pesmet şi se prăjesc în ulei încins.
Se servesc cu un sos picant de ardei iute

 Chifteluţe cu ciuperci



Ingrediente:
250 g ciuperci
1  ou  (opţional)
1/4 ceapă
2 căţei de usturoi
2 linguri de smântână ( se pot înlocui cu o
 felie de pâine muiată în apă)
4 linguri de pesmet
verdeaţă (pătrunjel şi mărar), sare şi piper


Ciupercile se spală şi se fierb aproximativ 10 minute. Le scoatem din apă, le presăm puţin, ca să iasă apa din ele şi le tocăm la maşina de tocat sau la blender împreună cu ceapa şi usturoiul. Se adaugă oul şi smântâna (sau felia de pâine muiată în apă), verdeaţa tocată, sarea şi piperul, apoi pesmetul până obţinem o compoziţie consistentă. Lăsăm compoziţia să se odihnească o jumătate de oră la rece. Formăm chifteluţele mici şi rotunde pe care le tăvălim prin pesmet şi le prăjim în ulei încins.

Ca şi la chifteluţele din varză dulce ...sosul picant de ardei iute completează extraordinar de bine  gustul chifteluţelor.

Voi reveni cu reţeta Adrianei de dulceaţă (sos picant) de ardei iute!



sâmbătă, 10 martie 2012

Tort pandişpan cu mere

Un tort simplu de făcut, necostisitor şi foarte plăcut la gust. Un desert răcoritor care nu îţi cere ingrediente multe sau deosebite. Poţi să îl faci pentru ocazii festive, deosebite şi să îl ornezi în mod specific..sau poţi să îl faci pentru oricare zi de lucru sau de weekend. Cu acest preparat pe masă vei fi uimită să observi că poţi transforma o zi "obişnuită" într-o zi specială! Armonia şi dragostea vor pluti peste tot în casă! Încearcă şi vei vedea...

Ingrediente:
I. Pregătirea merelor:
6 - 7 mere
125 g margarină
6 linguri zahăr
II. Pentru aluat:
6 ouă
6 linguri zahăr
6 linguri făină
1 praf de copt
2 pliculeţe zahăr vanilat
coajă rasă de la o lămâie

Mod de preparare:
Se curăţă merele şi se taie în sferturi, se îndepărtează cotorul şi se taie fiecare sfert în două  sau trei bucăţi.
Se unge o formă de tort (de aproximativ 3 litri) cu margarina, se adaugă merele şi 6 linguri de zahăr. Se introduce în cuptor la foc mare până când merele se înmoaie.
În acest timp se pregăteşte aluatul:
Se bat (cu telul arc) albuşurile de la 6 ouă până obţinem o spumă consistentă. Se adaugă zahărul şi se continuă baterea spumei până de topeşte zahărul. Se adaugă gălbenuşurile, vanilia, coaja de lămâie şi praful de copt stins în puţin oţet.  Se bat albuşurile în continuare până când spuma este tare. Se adaugă făina în ploaie puţin câte puţin. Cu ajutorul telului, prin răsucirea acestuia în spumă, de jos în sus se amestecă încet făina cu spuma de albuş.

Se scoate forma de tort din cuptor când merele sunt pătrunse (cam 30 minute la cuptor sunt suficiente).
Se răstoarnă aluatul peste mere şi se nivelează.
Se introduce forma de tort în cuptor unde se ţine la foc mare 10 minute apoi se dă focul mai mic..spre jumătate. Timpul de coacere este de aproximativ 40 minute. Se verifică cu ajutorul unui pai (sau o scobitoare) dacă este bine copt. Înţepăm aluatul cu paiul şi când în scoatem, paiul trebuie să fie uscat (să nu rămână aluat pe el).
Când prăjitura este coaptă se scoate din cuptor şi se lasă la răcit. Când este rece, se răstoarnă pe un platou special pentru tort şi se scoate forma de tort.
Se ornează cu frişcă aşa cum doriţi.
Pentru ornat deosebit...las imaginaţia fiecărei doamne să lucreze.

Să-l savuraţi cu plăcere!
 

joi, 8 martie 2012

Mucenici

Astăzi este 8 martie şi urez un cald La mulţi ani tuturor femeilor (fetelor, mămicilor, bunicilor şi străbunicilor). O primăvară frumoasă tuturor!

Tot astăzi este şi ziua în care se pregătesc mucenicii. La ei mă gândesc acum şi voi scrie reţeta, aşa cum o ştiu de la mama, iar mama de la bunica.
Aluatul pentru mucenici este un aluat simplu din făină, apă şi sare.
250 grame de făină se amestecă cu aproximativ 120 ml apă călduţă şi un praf de sare. Se frământă un aluat din care modelăm beţişoare de 4-5 mm grosime şi 10-11 cm lungime. Din fiecare beţişor facem un mic covrigel pe care il răsucim în formă de 8 şi îl presăm la îndoitură. Munca este migăloasă aşa că, dacă găseşti un aparat de ştanţat mucenicii munca este mai uşoară. Pentru această variantă, aluatul se întinde cu sucitorul pe masa presărată cu făină şi se ştanţează mucenicii cu forma respectivă. Bunica mea (de origine din Dâmboviţa) nu uita niciodată să facă şi 44 de beţişoare de 4-5 mm grosime şi 4-5 cm lungime, care erau simbolul  pentru cei 44 sfinţi mucenici.
În comerţ se găsesc mucenici ştanţaţi în formă de 8 şi uscaţi bine. Atenţie, la timpul de fierbere...unii se sfărâmă repede la fiert.    
Mucenicii, întinşi pe foi de hârtie presărate cu făină, se lasă la uscat câteva ore sau peste noapte. Uscarea se poate grăbi la cuptorul dat la foc mic şi mucenicii aşezaţi în tava de la cuptor.
După ce sunt uscaţi, îi punem într-o sită şi scuturăm făina de pe ei.

Pregătirea mucenicilor:

Într-o oală 5-6 litri punem 3-4 litri de apă la fiert. Când apa clocoteşte punem sare, aproximativ o jumătate de linguriţă şi se adaugă mucenicii. Dacă este cazul luăm spuma care se formează la suprafaţă. În timpul fierberii se adaugă zahărul (cantitatea de zahăr e în funcţie de cantitatea de apă, astfel: o linguriţă de zahăr la 100 ml apă), coajă rasă de la două lămâi şi vanilie (4-5 pliculeţe de zahăr vanilat sau esenţă de vanilie/baton de vanilie). Cantitatea de sare se poate mări deoarece ea va accentua gustul de dulce.
Mucenicii sunt fierţi atunci cand se ridică la suprafaţă.
Miezul de nucă se mărunţeşte (manual, cu cuţitul, e destul de dificil, aşa că e de preferat să îl sfărâmăm cu sucitorul de aluat sau maşina de tocat, dar şi mai uşor este cu tocătorul electric).
Mucenicii se servesc în farfurie sau castron, cu nucă presărată deasupra şi cu praf de scorţişoară.

În unele zone, nuca şi scorţişoara se pun direct în oală după ce am luat oala de pe foc, la întrega cantitate preparată.

Poze încă nu am, dar le voi adăuga mâine!

miercuri, 7 martie 2012

Sucuri (juice) de legume şi fructe – combinaţii


Am continuat documentarea despre sucurile de fructe şi legume pentru a îmbogaţi colecţia mea de reţete.
În primul rând sucuri de legume şi fructe putem să facem, individual, din ceea ce avem la dispoziţie.
Aşa putem avea: sucuri simplu de mere, pere, portocale, mandarine, grapefruit, ananas, cireşe, vişine, prune, gutui, caise, piersici, struguri, pepene galben, pepene roşu, afine, limonada de lămâie şi altele. 
La un suc simplu de afine eu am adăugat şi o linguriţă de miere. O jumătate de cană de afine le-am mixat / tocat la blender, apoi am adăugat mierea şi o cană de apă filtrată şi am mai mixat câteva secunde. E delicios!

 
Sucurile simple din legume, cele mai folosite sunt din morcovi, roşii, varză, sfeclă roşie, ridiche neagră si cartof. Dar şi din frunze se pot face sucuri..şi dacă nu sunt prea plăcute la gust atunci putem să le combinăm pentru a obţine un gust deosebit.

Pe mine mă interesează combinaţiile astfel încât rezultatul să fie şi plăcut şi benefic.

Ca mod de preparare se poate folosi un storcător electric centrifugal pentru legumele şi fructele consistente. Pentru legumele cu frunze este indicat storcătorul care lucrează prin presare. Acesta are un ax melcat şi seamănă cu maşina tradiţională manuală de tocat carne. 
Şi acum câteva reţete pe care le-am selecţionat pentru mine, pentru această primăvară:

          1. Suc Verde:
    - 1 cana de spanac
    - 2 cesti de varză albă
    - 2 ceşti de frunze pătrunjel verde
    - 1 castravete de grădină
    - 3 tulpini de ţelină
          2. Suc Special
    - 2 – 3 mere
    - 1/2 castravete
    - 1 bucată de ghimbir (2 - 3 cm)
Se poate prepara la storcătorul centrifugal. Ghimbirul dă o uşoară aroma de coajă de lămâie şi o mică iuţeală ca de hrean ceea ce va face un suc deosebit.

         3. Suc Bucurie
    - 1 cană de spanac
    - 1/2 castravete
    - 2 tulpini de ţelina, inclusiv frunze
    - 3 morcovi
    - 1/2 măr. 

    4. Suc întăritor
    - 1 ceaşcă de pătrunjel frunze
    - 1/2 măr
    - 2 morcovi
    - 3 tulpini de ţelină.
    5. Suc Reparator
    - 6 morcovi
    - ¼ varză

    6. Suc Sănătate
    - 1/2 sfeclă roşie
    - 3 mere.
    7. Suc Energizant
    - 2 mere
    - 1/2 castravete
    - zeama de la 1/2 lămâie
    - 1/2 ceaşcă de varză albă
    - 1/2 cană de spanac
    - o legătură frunze de ţelină
    - o bucată de ghmbir de 3 cm
    - 5 – 6 frunze de salată verde

    8.Suc Fantezie
    - 1 castravete
    - 1 morcov
    - 1 măr
    - ¼ ceaşcă de pătrunjel verde
    - ¼ ceaşcă de frunze de mentă
    - 1 tulpină de ţelină
    - 3cm de ghimbir proaspăt
    - zeama de la o jumătate de lămâie.

    O calitate fundamentală a reţetelor de suc verde este clorofila, care este produsă de plante prin transformarea luminii. Fără clorifilă, viaţa aşa cum o ştim, nu ar exista. Unele dintre multe beneficii uimitoare ale clorofilei includ: proprietăţi puternice de detoxifiere, precum şi eliminarea bacteriilor neprietenoase, paraziţi şi mucegai. Clorofila poate îmbunătăţi, de asemenea, calitatea sângelui, ajutând la creşterea numărului de globule roşii şi a circulaţiei oxigenului prin sânge. De asemena ajută la repararea şi creşterea tuturor ţesuturilor din organism.

marți, 6 martie 2012

Pizza rapidă la tigaie

Astăzi la serviciu fetele au vorbit despre pizza ...cum să fac repede acasă o pizza....să nu dureze mult cu aluatul la crescut ...să nu aştept să se încingă cuptorul ...cam aşa era discuţia.
Atunci mi-am amintit de o reţetă pe care am învăţat-o de la o vecină. De multe ori m-a scos din impas acest preparat.
Nu am poze acum ...dar voi face în zilele următoare şi voi ataşa la reţetă.

Pentru aluat:
4 linguri de făină
1 praf de copt
1 linguriţă de oţet (în care sting praful de copt)
1 pahar cu apă
Pentru umplutură:
1 gogoşar roşu sau un ardei capia roşu
3-4 ciuperci mari fierte şi feliate
10-15 măsline
100 g caşcaval (mai mult sau mai puţin ..după cum vrea fiecare)
3 ouă
2 linguri bulion, 1 linguriţă zahăr, cimbru, busuioc, piper, boia iute

Modul de preparare:

Aşa cum am spus..praful de copt îl sting în oţet apoi adaug apa. Acest lichid îl turnăm peste cele 4 linguri de făină puse într-un castron şi amestecăm până obţinem o pastă destul de fluidă.
Tigaia (de preferat cu teflon...sau nonadezivă dotată şi cu capac) se unge cu margarină şi în ea turnăm aluatul..uniform în toată tigaia.
Punem umplutura pentru pizza:


- caşcaval ras (eu prefer să fie din abundenţă)
-1 gogoşar roşu  sau ardei capia roşu ..călit puţin pe foc în puţin ulei.
- 3-4 ciuperci fierte, feliate şi călite pe foc în puţin ulei,
- câteva măsline ( e bine să fie cu sâmburii scoşi).

Deasupra pun un sos picant din 2 linguri bulion concentrat, o linguriţă de zahăr, o linguriţă de muştar, cimbru, busuioc, piper şi boia iute (dacă sosul este prea gros îl subţiez cu puţină apă). Atenţie la bulion şi muştar ..citiţi bine etichetele pentru a vedea ce conţin ( E621 este glutamatul de sodiu)
Separat se bat 3 ouă şi se toarnă deasupra umpluturii.

Se pune tigaia pe foc mic spre potrivit (dacă focul e prea tare pizza se poate arde pe fund..e de preferat să folosim sub tigaie o placă de tablă care dispersează căldura pe toată suprafaţa fundului tigăii). Deasupra se pune capacul tigăii pentru a menţine căldura şi a se coace şi la suprafaţă.  

De regulă 20 - 30 minute durează până se coace aluatul şi se încheagă oul de deasupra.

Obs. Pentru cei care agrează ceapa ...se poate căli o jumătate de ceapă mică tăiată fideluţă odată cu ciupercile.

Pentru cei care vor şi carne ....câteva felii de kaiser ..tăiate bucăţele se pun peste ciuperci.

Asta era o reţetă de pizza făcută rapid acasă...când nu erau în oraş decât una sau două pizzerii ..iar comandă de acasă prin telefon ..nu exista. Acum ajung iar la reţetele de atunci ..pentru că nu mai am încredere în ceea ce cumpăr. Mereu cu ochii pe ingredientele de pe ambalaje ..să văd dacă are sau nu glutamat de sodiu...am ajuns să renunţ la a mai cumpăra ceva gata preparat. 

Poftă bună!


luni, 5 martie 2012

Despre sucurile din fructe şi legume

Incepe primavara şi m-am gandit că este important să aduc un plus în alimentaţie cu sucuri de fructe şi legume. Aşa că, am căutat câteva informaţii despre sucurile din fructe şi legume proaspete.


Sucurile de fructe, sunt mult mai plăcute decât cele din legume, le putem obţine prin stoarcerea fructelor sănătoase fie utilizând mijloace simple fie moderne. Storcătorul electric se poate achiziţiona uşor deoarece îl găsim pe raft în magazine de la diferite firme. Este ideal pentru că obţii sucul în scurt timp şi îl poţi consuma imediat în stare proaspătă. Eu am şi un tocător electric..ca un blender. Toc fructele până se fac pastă şi am avantajul că rămâne şi pulpa fructului. Obţin un nectar de fructe pe care îl completez cu miere (la fructele mai acre.. lămâie sau grapfruit) şi îl diluez cu apă filtrată pentru a fi uşor de băut.
Din ce m-am documentat am aflat că:
In compoziţia fructelor şi legumelor intra în primul rând apă, şi anume, în proporţie de 80-90 la sută. Bogat reprezentate sunt şi glucidele şi levuloza, după cum ştim foarte folositoare pentru organism. Urmează în ordine acizii organici, mai ales cel malic, tartric şi citric, care sunt metabolizaţi şi transformaţi în organism în carbonaţi alcalini. Conţinând cantităţi importante de acizi organici, care le conferă gustul caracteristic, sucurile de fructe şi legume au acţiune alcalinizantă asupra tumorilor organismului şi asta întrucât acizii sunt metabolizaţi în săruri alcaline.
Bine reprezentate în sucuri sunt şi vitaminele, mai ales cele hidrosolubile de genul vitaminei C, B1 şi B2. In cantităţi mai reduse se găsesc şi vitamine liposolubile. Acestea aflându-se mai ales în fructele oleaginoase ca migdalele, nucile şi măslinele. Alte fructe ca lămâia, portocalele, mandarinele, migdalele, nucile şi caisele, au cantităţi reprezentative de vitamina A, mai ales sub formă de provitamina de genul carotenului. Este bine de ştiut, că unele vitamine se pot distruge în cursul pasteurizarii şi sterilizarii sucurilor, ca şi prin conservarea lor îndeleungată, de unde necesitatea consumarii în stare proaspătă.
Tot bine reprezentate în sucurile de fructe şi legume sunt şi oligoelementele minerale, care se găsesc fie sub formă de săruri organice solubile, fie sub formă de săruri anorganice. Dintre oligoelemente în cantitate mai mare se află potasiul, calciul şi magneziul. Sodiul se găseşte în fructe şi legume în general în cantităţi mici. Sărurile minerale contribuie la acţiunea alcalinizantă a sucurilor.


Principalele proprietăţi ale sucurilor de fructe şi de legume, ar fi următoarele:
-Acţiunea nutritivă şi energetică, aşadar calorică, care este cu atât mai mare cu cât suportul glucidelor este mai bine reprezentat. Astfel 100 ml suc de ananas ne furnizează 54 de calorii, 100 g portocale 49 de calorii, 100 g mere 52 de calorii, iar 100 g struguri între 76 şi 99 calorii;

-Acţiunea alcalinizantă datorită acizilor organici care sunt metabolizaţi în organism în săruri alcaline;
-Acţiunea hiposodată, datorită sodiului în cantitate redusă pe care acestea îl conţin, motiv pentru care pot fi date din abundenţă în regimurile hiposodate;
-Acţiunea diuretică, datorită conţinutului lor bogat în apă.
-Acţiunea astringentă, aşadar constipantă, datorită bogăţiei lor în substanţe tanante, situaţie caracteristică în special afinelor, coarnelor şi gutuilor;
-Acţiunea laxativă, specifică mai ales fructelor şi legumelor bogate îin balast, cum sunt perele, caisele, prunele şi majoritatea legumelor;
-Acţiunea hipocalorică, datorită cantităţii reduse de proteine, lipide şi glucide, motiv pentru care au o indicaţie majoră în curele de slăbire.
Pot înlocui alimentele concentrate şi hipercalorice!
-Sucurile de fructe şi legume având valoare energetică redusă, pot înlocui alimentele concentrate şi hipercalorice, reducând astfel substanţial nivelul energetic al raţiei alimentare, fără a diminua volumul mesei. 


E bine de ştiut din acest punct de vedere, că:
  • dacă 100 g de pâine ne dau în jur de 230-250 calorii, o aceeaşi cantitate de pepeni galbeni sau roşii ne dau în jur de 30-40 calorii.
  • dacă 100 g smântână ne dau în jur de 200-300 calorii, o aceeaşi cantitate de mere, pere sau prune, ne furnizează abia între 71-80 calorii.
  • dacă 100 g ciocolată ne dau în jur de 500-600 calorii, o cantitate identică de dulce natural, reprezentat de struguri, ne dau abia în jur de 90-100 calorii.
    Prin absenţa practic totală a grăsimilor din fructe şi legume dulci ca şi a colesterolului, acestea vor atenua implicit dislipidemia şi, în plus, vor antrena o parte din colesterolul ajuns cu bilă în intestin, impiedicând astfel reabsorbţia sa.
    -Sucurile, mai ales cele sărace în glucide, pot fi date la diabetici fiind bine tolerate.
    -Sucurile de fructe şi legume mai sunt indicate şi în anemiile obişnuite, pentru că stimulează secreţia gastrică, apoi pentru căa favorizează absorbţia fierului şi, în sfârşit, pentru că stimulează formarea de globule roşii.
    -Sucurile scad, după cum am mai precizat, colesterolul din sânge şi din bilă, prevenind astfel concentrarea şi precipitarea lui în colecist, sub formă de calciu. In acelaşi timp, tot sucurile de fructe şi de legume dezintegrează acidul uric, prevenind pe această cale formarea calculilor renali, pe baza de uraţti.
    -In bolile renale, care evoluează cu creşterea retenţiei de apă, ca şi in acelea cu retenţie de substanţe azotate în sânge (uree şi acid uric), aceleaşi sucuri prin acţiunea lor diuretica împiedică acest inconvenient.
    -Tot prin efectul diuretic al sucurilor de fructe şi de legume se influenţează favorabil şi evoluţia insuficienţei cardiace; totodată vitaminele şi zaharurile naturale conţinute de fructe şi unele zarzavaturi tonifică muşchiul inimii, crescându-i astfel puterea de contracţie.

duminică, 4 martie 2012

Portofele cu legume

Ingrediente:
- Pentru aluat
  • 350 g făină
  • 2 ouă
  • 100 g margarină
- Pentru umplutura
  • 300 g praz
  • 300 g legume congelate (mazare, porumb, morcov, fasole verde)
  • 200 g ciuperci
  • 200 g adrei gras sau capia roşu
  • 2 ouă
  • 100 g făină
  • sare
  • piper
  • ulei

Mod de preparare:

Aluatul: se amestecă făina cu margarina şi un praf de sare şi 2 ouă. Se frământă aluatul până devine elastic şi se lasă la frigider o jumătate de oră.

Umplutura: Se taie prazul rondele subţiri şi se pune în tigaia încinsă cu puţin ulei. Se căleşte puţin apoi se adaugă ciupercile şi adreiul spalate bine şi taiate cubuleţe. Se lasă până scade zeama, după care se pun legumele congelate şi se mai lasă 5 minute pe foc. Se pune sare şi piper, după gust, se lasă să se răcească, apoi se adaugă două ouă bătute şi o lingură de făină.

Se întinde aluatul, se taie rondele de 10 cm diametru. Se pune pe mijlocul fiecarei rondele două linguri din compoziţia de legume, apoi se pliază şi se presează marginea cu o furculiţă. Se formeaza astfel toate„portofelele”. Se prăjesc in ulei. Se servesc calde sau reci.

sâmbătă, 3 martie 2012

Budinca de cartofi cu broccoli

Desi am facut o colectie de reţete cu preparate din broccoli ...tot am cautat altceva ...de care sa simt, că mă simt atrasă ..că pot să o fac lejer .. şi am gasit ceva ce am mai adaptat şi a iesit un preparat super gustos.

Ingrediente:
3 cartofi
un broccoli desfăcut în bucheţele
1 legatura de marar
2 oua
100 g branza telemea sărată
o ceaşcă de lapte (200 g)
un ardei capia rosu
sare, piper,
ulei, pesmet.

Mod de preparare:
Am folosit oala Icook de 2 litri si vasul special cu sită  pentru fierbere la aburi. Cartofii curăţaţi şi spălaţi se taie rondele groase de 2 cm. In oală se pun rondelele de cartofi şi se pune apă atât cât să acopere cartofii.





Se pune deasupra vasul cu sită. In vasul cu sită se pun bucheţelele de broccoli şi apoi se acoperă cu capac. ansamblul oală+ vas cu sită şi capac se pune la foc. 

Când începe să clocotească focul se dă la minim. Se lasă la fiert 10 minute.
În acest timp se pregăteşte tava pentru budincă: se unge cu ulei şi se tapetează cu pesmet.
Într-un castron se sparg şi se bat două ouă peste care adăugăm brânza telemea mărunţită, laptele, sarea (dacă e nevoie), piperul şi mărarul tocat mărunt.



Se desface capacul de la oală, se scot, separat,bucheţelele de broccoli şi cartofii fierţi.
În tava unsă şi tapetată punem un strat de rondele de cartofi, apoi aşezăm toate bucheţelele de broccoli şi completăm deasupra cu rondele de cartofi. Deasupra turnăm compoziţia cu ouă încet pentru a lăsa timp să pătrundă zeama printre broccoli şi cartofi. Se ornează cu ardeiul capia roşu taiat rondele.Se pune vasul in cuptor unde se lasă până se încheagă zeama de ou, aproximativ 30-40 minute şi se rumeneşte uşor.

Orez picant cu legume (chinezesc)

Ingrediente:
2 pahare orez fiert
1 ceapa tocată
1/2 pahar morcov tocat,
2 linguri mazare boabe,
1/2 pahar ciuperci taiate
1/2 pahar ardei gras verde tocat,
2  linguri ţelină (tăiată cubuleţe)
2 ardei iuţi, tocaţi  sau boia iute
4 linguri ulei
3 linguri sos de soia
1 linguriţă de  oţet de mere
1 linguriţă de vegeta bio
sare, piper, amestec de 5 condimente chinezești (atenție: aroma e foarte puternicăfoarte, foarte puțin...un vârf de cuțit 2-3 mm! la nevoie mai adăugați)
Modul de preparare a retetei:
Uleiul se incinge in tigaie. Se căleşte ceapa înăbuşit cu puţină apă, apoi se adaugă restul legumelor. Se adauga sosul de soia, vegeta, se potriveste de sare, se lasa sa fiarbă până scade complet apa. Se adaugă orezul fiert şi se amestecă bine. Se mai lasă câteva minute la foc mare, amestecând bine, se adaugă oţetul şi condimentele. Se serveşte fierbinte.

vineri, 2 martie 2012

Tofu cu broccoli

Ingrediente:
200 g brânză tofu (de soia)
100 g broccoli
1 morcov tocat
1 ceapa mica sau 50 g praz tocat
sos de soia
ulei 
Modul de preparare:
Se incinge tigaia, se adauga putin ulei. Toate ingredientele se pun în tigaie şi se ţin câteva minute, la foc mare. După ce se pătrund se dau jos de pe foc şi se adaugă sos de soia. Se serveşte cu granitură de orez fiert în apă cu puţină sare (1 măsură de orez spălat fiert cu 3 măsuri de apă).
 

joi, 1 martie 2012

Pacheţele cu legume

Ingrediente:
- 1 morcov,
- 1 ţelină mică,
- 2 fire de ceapă verde,
- 4-5 frunze de salată verde,
- 1 ardei gras sau capia roşu,
- 5-6 ciuperci crude sau din conservă,
- o mână de fidea de orez fiartă,
- ulei
- sos de soia,
- 1 pachet foi de plăcintă,
- 1 albuş de ou.

Mod de preparare:    Se curăţă, se spală şi se taie legumele fidelute lungi, subţiri.Se calesc toate (morcovul, ţelina, ceapa, salata, ciupercile şi ardeiul) intr-o tigaie cu puţin ulei şi sos de soia. Se condimenteaza cu sare şi piper (atenţie că şi sosul de soia este sărat). Când sunt pătrunse se dau jos de pe foc şi se adaugă fideaua fiartă şi se amestecă.

Se pregăteşte albuşul de ou (se bate spumă) pentru uns pacheţelele. Din pachetul de foi de plăcină se scote pe rând câte o foie. Foaia de plăcintă se taie în pătrăţele cu latura de aproximativ 10cm. În mijlocul unui pătrăţel de foaie se pune o grămăjoară de amestec de legume (cam o linguriţă) şi se împachetează ca un plic. Marginile foii se ung cu albus de ou ca sa se lipeasca si sa nu se desprinda la prajit. Se pune la prajit in ulei incins pana se rumeneste repede pe ambele parti (cam 2 minute). Se scoate pe şerveţel de hârtie şi se serveşte cald sau rece. Se poate adăuga un sos de roşii dulce sau picant.

Sunt foarte bune pentru luat la serviciu, la drum, la "iarbă verde".