joi, 21 august 2014

Mâncare de măsline cu găluște și șnițele de soia




Pentru mâncarea de măsline cu găluști am folosit:
2 cepe
3 căței de usturoi
100 g măsline
3 linguri de bulion
4 linguri de ulei
200 ml vin alb

sare și piper

Ceapa și usturoiul tocate mărunt se călesc în ulei până devine sticloasă, se adaugă bulionul diluat în 2 căni de apă și se lasă să fiarbă.

Când ceapa este fiartă adăugăm găluștile. Pe care le pregătim separat, într-un castron: se bate un ou cu un praf de sare și 2 linguri de făină. Se face un aluat, destul de vârtos, dar lipicios, care îl putem lua cu lingurița umedă. Punem în sosul care fierbe, cu lingurița, găluști până terminăm aluatul.


Se adaugă măslinele și vinul și se lasă la fiert 10 minute (găluștile fierb repede...încercăm una ..să fie pătrunsă în interior) . Se potrivește de sare și piper după gust.





 Șnițele din soia


Șnițelele de soia, le-am cumpărat vrac de la supermarket...așa cum se văd în fotografie.









Am pus la fiert 8 bucăți în 500ml de apă, în care am adăugat câte o jumătate de linguriță din fiecare: sare, piper, coriandru boabe, ghimbir măcinat și o linguriță de praf de condimente pentru carne la grătar.
Le-am lăsat să fiarbă aproape 20 de minute, timp în care șnițelele s-au umflat bine de tot. Le-am scos și le-am scurs bine de apă, le-am presat puțin cu lingura pentru a scoate surplusul de apă. Am presărat sare și piper pe fiecare șnițel, le-am dat prin făină, prin ou bătut și iar prin făină, apoi le-am prăjit pe ambele părți.

miercuri, 20 august 2014

Supă cremă de conopidă

Ingrediente:

1 conopidă
2 cepe
1 morcov
1 bucățică de țelină (cât o nucă)

2 cartofi potriviți

4 linguri de ulei
100 ml smântână lichidă
200 g iaurt
sare, piper
pătrunjel verde


Preparare:
Ceapa, morcovul, țelina se curăță și se toacă nu prea mărunt. Se pun în oală împreună cu uleiul și se călesc până se înmoaie, apoi se adaugă 1 litru de apă și se lasă la fiert.
Cartofii se curăță și se  taie bucăți mari și se adaugă peste celelalte legume în oală la fiert.
Separat, conopida desfăcută în buchețele se pune la fiert într-un litru de apă.
Când toate sunt fierte, conopida se scoate și, cam o treime din cantitate se pune peste celelalte legume (unde avem ceapa și celelalte). Apa în care a fiert conopida o punem peste celelalte legume.
Pasăm toate legumele din oală cu blenderul.
În supa cremă obținută adăugăm bucățelele de conopidă păstrate, completăm cu apă să avem cam 3 litri de supă și o lăsăm să dea câteva clocote. Oprim focul, adăugăm smântâna lichidă în care am amestecat și iaurtul, potrivim de sare și condimentăm cu piper după gustul dorit.
Presărăm verdeață..pătrunjel verde tocat.
Se servește cu crutoane.


marți, 19 august 2014

Budincă de paste fusilli cu legume (broccoli, ceapă, spanac și ciuperci)

Am primit o rețetă pe care o notez acum, pentru a o avea la îndemână în weekend.

Ingrediente:

1)     350 g paste fusilli (formă de elice)
              350 g broccoli
2)    1 linguriță de unt
              1 ceapă tocată mărunt
              1 cutie de ciuperci tăiate mărunt (240g)
3)    4 cești de lapte
      1/4 ceașcă de făină
       1 linguriță de sare
      1/2 linguriță de piper măcinat
                150 g spanac
150 g brânză rasă
1/3 ceașcă de parmezan ras
2 lingurițe de parmezan ras  (pentru pus deasupra budincii)

Mod de preparare:

1. Pastele se pun la fiert, conform instrucțiunilor de pe pachet. În ultimele 3 minute de fiert adăugăm și buchețelele de broccoli. Când se termină timpul de fiert pentru paste , le scoatem, împreună cu broccoli  și le scurgem bine de apă și le punem într-o oală.

2.  Într-un vas adânc se topește untul, peste care adăugăm ceapa și ciupercile și le ținem 5 minute pe foc. Obținem un sote de ciuperci.

3. Într-un alt vas de mărime medie, se desface făina în laptele rece, peste care se adaugă sarea și piperul.
    Amestecul de lapte cu făină îl turnăm peste sote-ul de ciuperci și îl punem la foc mic, amestecând până se îngroașă sosul...cam 5 minute. Acum adăugăm și spanacul (din conservă sau congelat) amestecăm și luăm vasul de pe foc.  Adăugăm brânza și parmezanul ras și le turnăm în oala cu paste și broccoli.
Amestecăm toate componentele.

Într-o tavă unsă cu unt turnăm tot amestecul de paste și legume, presărăm cele 2 lingurițe de cașcaval ras pe deasupra și o punem la copt până se rumenește frumos.





Găluști umplute cu pepene galben

Tradiționalele găluști cu prune...cine nu le știe?
Acum ..pentru că am avut un pepene galben foarte dulce și parfumat, am folosit miezul de pepene galben pentru a umple găluștile. Am obținut un desert interesant.
Pentru aluatul de găluști am folosit rețeta veche:
400 g cartofi
100 g făină
1 linguriță de ulei
1/2 linguriță de sare
1/2 linguriță de zahăr
și pentru glazura exterioară 1 lingură de pesmet, 1 lingură de unt și zahăr tos.

 Din cartofii fierți bine, curățați și sfărâmați, făina, 1 linguriță de ulei, sare și zahăr se face un aluat.
Aluatul se frământă pe masă și apoi i se dă forma de sul de 2 - 3 degete grosime.




 Se taie felii cam de 1 cm si se îmbracă bucățile de pepene galben (din felia de pepene am luat cu o linguriță miezul și astfel a avut o formă curbată) și li se dă forma rotundă, sferică.
 Când sunt gata toate, se pun la fiert în apă clocotită, puțin sărată și la foc mic. Se fierb găluștile (găluștele?) până ce se ridică toate la suprafață. Se scot și se lasă la scurs.

 
 Pesmetul se rumenește în tigaia în care am pus untul. Trecem găluștile prin acest pesmet și apoi adăugăm zahăr tos peste ele.


 Găluștile fierte se pot servi și cu smântână.


luni, 18 august 2014

Rizotto cu legume și ciuperci umplute cu rizotto





 Cu gândul la rizotto, dar și la pilaful sârbesc pe care îl făcea mama, am pregătit un orez combinat...

și câteva ciuperci umplute cu orez.



Ingrediente:

1 ceașcă de orez (am avut orez cu bobul rotund)
1 morcov
1 ceapă
1 ardei capia roșu
 1 roșie
100g cașcaval ras
sare, piper
1/2 linguriță turmeric
1 linguriță de sos de soia.


 
Mod de preparare:

Orezul se spală în apă rece. Ceapa, morcovul, ardeiul / se curăță și se toacă mărunt.
În tigaie se pun 4 linguri de ulei și se călește ceapa împreună cu morcovul. Se adaugă ardeiul și roșia, apoi orezul.


Se adaugă o ceașcă de apă și ține pe foc până apa este absorbită de orez, apoi se adaugă altă ceașcă de apă până se umflă orezul.
Se potrivește de sare, piper, se adaugă sosul de soia și turmericul. Se oprește focul și se adaugă cașcavalul ras. (Nu am avut vin alb...că era potrivit să adaug 50ml de vin alb).
Se presară pătrunjel verde deasupra și se servește fierbinte.



 Ciuperci umplute cu rizotto

Am ales câteva ciuperci mari albe, le-am spălat și le-am îndepărtat piciorușul. Am pus sare și piper în ciuperci, apoi le-am  umplut cu orezul pregătit mai sus și le-am pus la cuptor o jumătate de oră.
Un aperitiv foarte gustos!










Jurnalul meu - Despre legile spiritului

Jurnal personal despre Legile spiritului - lectură și scurte comentarii despre o carte deosebită

Cartea lui Kurt Tepperwein despre legile spiritului m-a impresionat, în urmă cu ceva ani, și acum  o reiau pentru că simt că am nevoie de ea. Are dreptate când spune că viața, dacă o luăm în considerare numai după legile materiale și cele orientate spre posesie, în care regulile jocului sunt doar cele ale luptei și ale stersului, ajungi să gândești și o astfel de viață nu merită trăită.
Esența este că oamenii au un puternic dor pentru iubire, mulțumire, fericire, noroc și împlinirea vieții. Dacă ne gândim bine, la noi la români, acestea sunt de fapt urările pe care noi le facem celor dragi  de sărbători.  Viața are legile ei spirituale și recunoașterea existenței acestor legi este începutul, iar continuarea este să le și folosești pentru a putea trăi viața în armonie, sănătate și bucurie. În cartea lui, Kurt Tepperwein ne face cunoștință cu aceste legi, care sunt un instrument necesar pentru a avea și trăi o viață plină de sens și împlinire.

"Viața este conștiința atotcuprinzătoare care învăluie întreaga ființă și o împlinește. De aceea tot ceea ce este viu are conștiință. Viața este acțiunea unei forțe, aceea pe care o numim Dumnezeu".
Viața este un permanent flux de energie. Dacă în circuitul acestei energii apare un blocaj, pe de o parte se va crea o presiune, iar în cealaltă parte o scădere de presiune, un vacuum, o lipsă. Un bun exemplu aici, ne dă autorul vorbind despre un aspect de viață. Se referă la situația  "de te abține să te impui (în fața cuiva) ". Ce poate rezulta din această abținere? Nu vei primi o promovare, sau o poziție mai bună sau nu îți vei atinge un anumit scop. Pe de altă parte, această lipsă, în latură fizică se poate manifesta prin atrofie musculară, răni ale gingiei sau căderea părului. Sau poate fi o necesitate să te impui, în fața unei situații neplăcute, și atunci prin impunere poți rezolva problema. Dacă nu te impui, este posibil ca situația neplăcută, o ceartă sau un proces, să te ducă spre presiuni mai mari, iar lipsa impunerii să te facă să suferi până nu mai poți îndura și atunci cedezi. Dar, Dumnezeu, prin toate aceste situații când apare un blocaj, ne împinge către dezvoltare...dureros, dar învățăm de fiecare dată câte ceva.

Care este sensul vieții?

-" de a-mi exprima adevăratul meu sine, care devine din ce în ce mai deplin.
- să fiu conștient de mine, să las amploarea vieții să circule prin mine, și astfel, să trăiesc într-adevăr clipa".

 Viața înseamnă evoluție, adică dezvoltare, care permite deschiderea minții și aceasta duce la împlinire.
Viața înseamnă a învăța. Sarcina noastră este să transformăm ceea ce învățăm și să armonizăm cu viața, ceea ce am învățat.Te vei afla pe acest drum doar atunci când începi să cauți. Să cauți ..care este scopul tău în viață. "Caută și vei găsi!"
Pentru mine, ca individ, sensul meu în viață ..care este? Dacă recunosc că eu sunt principala mea sarcină...am făcut deja un pas înainte. Eu sunt principala mea sarcină să învăț....dar tot în sensul vieții noastre este și sarcina de a învăța cum să îi învățăm pe ceilalți. Fiecare dintre noi este și profesor și elev în același timp.
Important este să îmi folosesc timpul la maxim!
"Misiunea noastră este să regăsim legătura cu existența creației.
Drumul este: de la instinct, prin Ego, la adevăratul sine - și de la acesta spre Dumnezeu ".
.........................................................................................

duminică, 17 august 2014

Meniu de prânz: supă cremă de linte și ardei copți în sos tomat

Supă cremă de linte

250 g linte (eu am avut linte verde)

4 morcovi mici sau 2 mai măricei
1 țelină mică
2 cepe
1 pătrunjel
2 linguri pastă de tomate
sare, piper și 1 linguriță de amestec iute de condimente pentru wok
5-6 ciușoare pisate
câteva frunze de cimbru și busuioc
3-4 linguri de ulei

Se fierb toate legumele și apoi tot conținutul se pasează cu blenderul.
Se pune din nou la fiert și se completează cu apă rece  pentru 4 litri de supă.
Se adaugă 2 linguri de pastă de tomate, uleiul, sarea piperul, cuișoarele și amestecul de condimente și se dă în câteva clocote.
Se oprește focul și se adaugă cimbrul și busuiocul.
Se servește cu crutoane prăjite în puțin ulei și peste care s-a presărat cimbru, busuioc sau rozmarin uscat.



Ardei copți în sos tomat ("Curcubeu pe cerul gurii")



Ardeii se coc pe plită sau se prăjesc în ulei și apoi se curăță de coajă.

Separat se prepară un sos de roșii, astfel:

2 cepe se curăță și se toacă mărunt împreună cu 4 căței mari de usturoi zdrobiți. Apoi, se pun în tigaie peste 4 linguri de ulei și se călesc până devine ceapa sticloasă. Se adaugă 500 g suc de roșii sau bulion subțiat și se lasă la fiert până se pătrunde bine ceapa.
Se adaugă o foaie de dafin, sare și piper. Câteva fire de pătrunjel verde și mărar tocate se adaugă după ce oprim focul. Sosul se răstoarnă peste ardeii copți, așezați în castron.
Acest sos se poate pregăti și în varianta de sos marinat, la care se adaugă 2 linguri de oțet odată cu bulionul de roșii.