vineri, 26 septembrie 2014

Tartă cu spanac

                                                         Ingrediente:
Pentru aluat:
150 g brânză de vaci (nesărată, proaspătă),
150g  făină,
150 g unt, sare
Pentru umplutură. 
2 fire de praz, 
400 g de roşii, 
500 g spanac, 
250 g brânză proaspătă de vacă
             (nesărată, proaspătă)
50 g parmezan, 2 ouă,  piper, sare, nucşoară rasă

 Se frământă aluatul  şi se tine la rece 45 minute. Se curăță prazul, se taie rondele, se opăreste 2-3 min, apoi se clătește cu apă rece, se lasă la scurs și după ce s-a răcit se stoarce de surplusul de apă.
Spanacul curățat şi spălat se opărește în apă clocotită cu sare, timp de 2-3 minute. Se scurge bine de apă. Roşiile se curăţă de coajă şi se taie feliuţe sau cuburi. Se amestecă toate ingredientele, se pun cele 2 ouă, sare, piper și nucșoara rasă. Se potrivește de sare. Aluatul se întinde foaie (rotundă sau dreptunghiulară) după tava în care vom face tarta, se unge tava cu unt, se pune foaia de aluat. Se înțeapă foaia cu furculița și se introduce în cuptorul încins, timp de 10 minute, la foc mediu. După ce am scos tava din cuptor, turnăm compoziția cu spanac, nivelăm,  
                                       presărăm parmezan și introducem la cuptor pentru 30 minute.








joi, 18 septembrie 2014

Broccoli în sos de roșii marinat


 


 O rețetă foarte gustoasă prin care broccoli este pus în valoare.

Ingrediente:

400 g flori de broccoli
350 g roșii în bulion, tăiate bucățele
2 linguri de ulei de măsline
2 căței de usturoi
2 linguri de praz tăiat fideluță
1 ardei capia roșu (unul mic) tăiat fideluță
1 linguriță de busuioc
1 lingură de  oțet de mere
2 linguri de sos de soia Teriyaki (sos de soia cu oțet de vin, miere, ghimbir)
sare, piper

Se pune uleiul în cratiță cu prazul și usturoiul pisat. Se călesc ușor, apoi se adaugă ardeiul și roșiile. Se adaugă o cană cu apă rece, oțetul și se lasă la fiert să se pătrundă ardeii.  Când ardeii sunt înmuiați și sosul a scăzut la jumătate se adaugă florile de broccoli. 
Se pune busuiocul, sosul de soia și sarea și piperul. Se gătește 10 minute punând un capac pe cratiță. Broccoli nu trebuie fiert, trebuie să rămână verde.  
 
 Am ales mămăliga lângă acest preparat și vă invit să încercați.
 Poftă bună!

Modul de viață vegetarian și dietele pentru slăbit

Pentru cei care sunt sceptici în privința stilului de viață vegetarian, voi aminti câteva opinii ale dl. dr. Virgiliu Stroescu (medic endocrinolog, doctor în medicină, a lucrat cu sportivii de performanță mai bine de 15 ani, cercetător în Academia de Științe Medicale, autor al multor lucrări naționale și internaționale) exprimate într-un interviu.
- omul nu a fost făcut nici măcar să fie omnivor (în urma unor studii privind dentiția umană),
- omul este făcut să fie vegetarian,
- industria laptelui nu este normală...laptele este făcut pentru copii și atât - grăsimea animală și colesterolul din lapte sunt dăunătoare, nesănătoase,
- toată hrana animală este nesănătoasă,
- lactatele sunt proteine acide, au colesterol și grăsime animală - grăsimi saturate,
- carnea este acidă, are grăsimi animale saturate, are hormoni și poate proveni de la animale bolnave. Nu este o hrană vie.
- hrana vegetală este o hrană vie (dacă iei o gogonea verde și o pui deoparte, în câteva zile ea se face roșie. Asta înseamnă că este încă în viață. Ne oferă energii vitale. Pe când dacă mâncăm carne prăjită, este moartă, ne trimite cu gândul la cuvântul "hoit").
-   leguminoasele au mai multe proteine decât carnea, (carnea conține 10% proteine pe când proteinele din soia sunt în cantitate de 30%),  proteina este trenul, iar aminoacizii sunt vagoanele. În organism nu contează ce proteine mănânci, contează ca trenul să ajungă la destinație, el are nevoie de aminoacizi deoarece proteina nu intră în celulă, ci intră doar aminoacizii. Organismul își face singur aminoacizi și avem nevoie de aminoacizi esențiali, care la animal nu se formează,  tot din plante provin.
- leguminoasele și sâmburii conțin cei mai mulți aminoacizi. Fructele au mai puțini aminoacizi.

- obezitatea înseamnă acumulare de energie sub formă de grăsime. Cu un kilogram de grăsime ai aproximativ 9000 și ceva de calorii. Ca să arzi un kilogram de grăsime trebuie să arzi aproape 10000 de calorii, ceea ce echivalează cu 20 de ore de mers. "Mișcarea este de aur și mâncarea este de argint" . Regimul ideal de slăbire trebuie să cuprindă o alimentație cu mai puține calorii (de exemplu, salata verde ..3-4 salate mari sau 1 kilogram de salată are 170 de calorii sau17 calorii la 100g - dacă la o salată vom pune o linguriță de ulei aproape îi dublăm numărul de calorii. Dacă vrei să slăbești, nu mai mănânci grăsime. În loc de ulei folosești lămâie),
- cea mai bună pâine de consumat este cea integrală sau de secară. Pâinea albă nu are fibre, este curată fără vitamine - ea doar îngrașă!
 - la fiecare masă să mâncăm salată, mai ales la masa de prânz. Salata trebuie să fie o desfătare: roșii, castraveți, ardei, fasole, mazăre, cartofi, etc, iar seara fructe.
- noi avem două rezerve energetice:  stomacul și ficatul. Stomacul îl încărcăm seara când nu mai facem efort fizic. Din acest motiv ne trezim dimineața cu stomacul gol și ficatul încărcat. Este bine să mâncăm dimineața cereale, grâne, pâine, la care adăugăm niște fructe uscate, sâmburi (floarea soarelui, dovleac, nucă, arahide) pentru a avea energie. Acestea ne ajung pentru 6-8 ore. Dimineața trebuie să mâncăm, să umplem bine stomacul și 5 ore nu mai băgăm nimic în gură. Putem compara cu o mașină de spălat pe care o încărcăm și nu mai deschidem capacul până nu termină programul. Nu o putem deschide la jumătate să mai băgăm un ciorap! De dimineață mâncăm și lăsăm 5 ore, ca toată hrana consumată să ajungă în colon. După 5 ore pornim a doua hrană. După 5 ore a treia hrană. Și să fie o distanță de 5 ore de la ultima masă, înainte de culcare. Tubul digestiv trebuie să fie gol în momentul în care ne culcăm.
 - dietele de slăbit să fie personalizate  - este foarte important! fiecare om trebuie să înțeleagă că are dieta lui. Nu putem mânca doi la fel. Trebuie să învățăm să vedem ce metabolism avem. Sunt oameni care mănâncă tot timpul, foarte mult și sunt slabi. Alții,  care mănâncă puțin, se îngrașă. Unii au metabolism mai rapid și consumă tot. La cei care au un metabolism mai lent, tot ceea ce consumă se depune.
- cântarul este singurul care ne indică dietele. Dacă este primăvară mănâncă fructe și legume de sezon, asta este important: să mănânci ce este în sezon. Cântarul trebuie controlat mereu și cu timpul este indicat să scoatem orice animal din hrana zilnică.
- referitor la sport, dacă omul face mișcare, fără sport, în sensul că merge foarte mult pe jos, slăbește. Nu este neapărat nevoie de sport (în sensul anumitor mișcări sportive) dar este nevoie de mișcare. Nu există regim, iar escrocheriile că iei niște prafuri, sau îți cumperi un anumit tip de pantalon, sau bei niște substanțe, toate sunt minciuni. Energia nu se elimină prin ceai, sau frecții sau alifii. Energia se elimină doar prin mișcare.
- doi litri de apă pe zi sunt esențiali. Există cure de slăbire care se bazează numai pe apă. Nu este bine, pentru că omul trebuie să consume și grăsimi. Avem nevoie de 70-75% glucide și 10-15% lipide. Este neapărat nevoie să mâncăm o supă sau fructe de unde ne luăm aportul de lichide necesar în mod natural. Supele sunt perfecte.
- Nu recomand de loc în curele de slăbire consumul de medicamente. Cea mai bună metodă de slăbit este mâncarea și alimentația naturală și mișcarea. 
- Recomand excluderea lactatelor. Există produsele din soia: lapte, brânză, maioneză, șnițel, care sunt foarte bune și indicate.
- condimentele sunt indicate, nu cele foarte picante. Acelea nu  sunt sănătoase. Ardeiul iute arde, nici curry nu este sănătos. Rozmarinul este bun indiferent cum este folosit, praf sau în stare naturală. Muștarul nu este sănătos, nici oțetul.

miercuri, 17 septembrie 2014

Rețete sănătoase raw vegan - de la Mikhail Tombak

Am adunat aici o selecție de rețete raw vegan, din cartea lui Mikhail Tombak "Vindecarea bolilor incurabile prin metode naturale".  Idei folositoare pentru a diversifica meniul.



1. Salată de păpădie
          3 mănunchiuri de păpădie se spală în apă sărată rece, se toacă mărunt și se amestecă cu miezul de la 10 nuci tocate. Se adaugă o lingură de ulei de floarea soarelui sau de miere.

2. Salată de ridichi cu nuci
        15 ridichi ( 100 g) se amestecă cu 8 nuci tocate( cam 40 g), se adaugă o linguriță de ulei de măsline și o linguriță de arpagic tocat.

3. Salată verde
O căpățână de salată verde / lăptuci, o lingură de oțet de mere, o lingură de ulei de floarea soarelui, o linguriță de ceapă tocată

4. Salată de sfeclă roșie
5-6 sfecle tinere se dau pe răzătoare, se adaugă 2 linguri de oțet de mere, o lingură de ulei și puțin chimion măcinat

5. Arpagic cu alune
50 g arpagic se amestecă cu 50 g alune mărunțite

6. Ridichi cu nuci, păstârnac și mentă
          15 ridichi, se adaugă 1 păstârnac tocat, puțină mentă, chimion pisat și 6 linguri de nuci tocate (50 g)
Se amestecă bine

7. Salată de spanac
O mână de spanac verde, o lingură de măcriș tocat, o lingură de arpagic tocat, 3 linguri de alune tocate și o lingură de afine

8. Castraveți și roșii
1 castravete tăiat felii, o roșie felii, 4 linguri de nuci tocate mărunt. Se amestecă toate.

9. Varză proaspătă
100g varză proaspătă tocată, 4 linguri suc de grapefruit, o lingură de miere, ½ linguriță chimion.

10. Mazăre și roșii
50 g mazăre nouă, 120g roșii zdrobite, 2 linguri ulei, pătrunjel verde și arpagic tocate mărunt.

11. Mazăre și morcovi
Se rade un morcov, 50 g mazăre verde, o lingură de ulei, o lingură de suc de zmeură sau coacăze, ½ ceapă tocată.

12. Morcovi cu arpagic
100 g morcov ras, 30g arpagic tocat, o lingură de ulei, puțin castravete tocat mărunt

13. Salată pentru curățarea sângelui
50g sfeclă roșie dată pe răzătoare, 50 g morcov ras, 50 g varză tocată, 1 ½ lingură de ulei de măsline, 1 ½ lingură miere, se amestecă bine, deasupra se pun fructe de pădure coacăze roșii afine.

14. Varză cu chimion
100 g varză tocată, o linguriță de miere o linguriță de chmion măcinat

15. Salată de morcovi cu nuci
100 g roșii zdrobite, 100 g morcovi rași, 30 g pătrunjel verde tocat, 50 g nuci tocate
1 ½ lingură de ulei de măsline.

marți, 16 septembrie 2014

Preparăm acasă lapte de soia, milkshake cu afine și papanași cu soia, fără gluten



Astăzi e ziua în care fac laptele de soia. Pentru că m-am obișnuit cu gustul lui, acum îl fac mai concentrat și fierb boabele mai mult (fierberea scurtă e pentru cei care nu vor să simtă de loc gustul de soia.. pentru începători sau copii). (Vezi și Cum facem acasă laptele și brânza de soia
Am luat 500g boabe de soia, le-am spălat în apă rece, am ales unele boabe defecte și restul le-am lăsat în apă rece 24 de ore.
După aceea, am aruncat apa în care erau boabele și le-am trecut prin câteva ape reci. Am pus în oală 3 litri de apă, apoi boabele de soia și le-am pus la fiert. Le-am fiert 30 - 40 de minute. Am strecurat prin sită și am oprit boabele fierte.

Am pus cam 1/3 din boabe în blender și 3 pahare de apă rece și le-am pasat bine. La fel am procedat până am terminat de pasat toate boabele.
 În oala de 8 litri vedeți pasta de boabe de soia rezultată din blender (aproape 3 litri).
Am mai adăugat doi litri de apă rece peste  pasta de boabe și apoi am strecurat prin 2 straturi de pânză de tifon pus în strecurătoare. Am scurs bine tot laptele din pasta de boabe (cam 4-5 litri). 
Partea groasă a pastei de boabe, care a rămas în pânza de tifon și  o vedeți în imagine, are1,3 kg.
În laptele obținut am mai adăugat apă până la 5 litri, am separat în două oale (pentru că spumează) și le-am fus la foc. Am fiert laptele aproape 1/2 de oră și am obținut 4 litri de lapte de soia. Am adăugat o sticluță de esență de vanilie pentru aromă.
Milkshake cu afine - lapte de soia cu afine și miere


 un pahar lapte de soia
o lingură de miere
o lingură de afine
Se pun în blender și se pasează.


 Papanași cu pastă de soia
 
200 g pastă de soia rezultată de la prepararea laptelui de soia
200 g brânză dulce de vaci
1 ou
2 linguri de miere
1 lingură de făină de soia, 2 lingurițe de esență de vanilie și coaja rasă de la o jumătate de lămâie
     
    
Se amestecă toate ingredientele,  se pune pasta obținută în forme de brioșe și se coace aproximativ o oră la foc mediu (nu încercați fierbere sau prăjire....nefiind prezent glutenul, pasta nu se leagă decât prin ou).
Se servește cu smântână și dulceață de cireșe sau vișine! Papanașul este delicios!







Supă cremă de conopidă cu dovlecei

Ingrediente

1 conopidă
1 dovlecel
1 morcov
1  țelină mică
1 păstârnac
1 ceapă
1/2 sfeclă roșie mică
4 linguri de ulei
Condimente:    1 legătură de mărar și 1 de pătrunjel tocate mărunt

                       1 linguriță de chimen măcinat
                       1/2 linguriță turmeric
                       1/2 linguriță de cimbru uscat
                       1/2 linguriță usturoi pulbere

                        sare, piper, chili, după gust

 Toate legumele se fierb în 3 litri de apă. După ce au fiert se scot și se pasează la blender. Crema de legume se toarnă peste apa în care au fiert legumele. Se completează cu apă până la 3 litri, sau se păstrează doar în apa în care au fiert (după cât dorim să fie de fluidă crema de legume). Se adaugă uleiul și condimentele, sarea și piperul, potrivind gustul după dorință. După câteva clocote, oprim focul și adăugăm verdeața tocată.






luni, 15 septembrie 2014

Cuptorul cu microunde - pericolul din bucătărie

Am evitat să adaug cuptorul cu microunde în bucătăria mea și nu îi simt lipsa. M-am documentat și am aflat diverse amănunte tehnice. Producătorii susțin că aceste cuptoare sunt sigure și că mâncarea preparată este bună.
Dar sunt și multe opinii contra.

În primul rând, din punct de vedere tehnic, dacă ușa cuptorului nu se închide perfect (și în timp, uzura poate duce la pierderea unei etanșeități perfecte) există pericolul ca aceste microunde să iasă și să se plimbe prin bucătărie. În această situație, toate materiile organice din spațiu sunt în pericol de a fi pătrunse de aceste microunde. În acest pericol este corpul nostru și al copiilor noștri.
Devenim țintele unei arme psihotronice. Astfel de arme cu microunde sunt studiate de cercetătorii militari.  Nu cu mult timp în urmă se vorbea că rușii au experimentat o astfel de armă (în 2012 - armele psihotronice). O asemenea armă îndreptată asupra unei persoane va produce o creștere a temperaturii corporale a persoanei, exact la fel cum se pregătește mâncarea în cuptorul cu microunde. După informațiile publice, aceste microunde afectează creierul, gândurile și stările psihice ale persoanei.

În al doilea rând, ce se întâmplă cu hrana noastră?
Sunt distruși toți nutrienții din alimente.
Toate alimentele conțin apă, iar apa prin încălzire la microunde devine o apă moartă, nesănătoasă. Alimentele își pierd energia vitală, substanțele nutritive sunt alterate. Chimia mâncării este alterată, ceea ce duce la scăderea capacității organismului de a lupta cu bolile. În vegetalele expuse la microunde, se alterează compoziția nutritivă și apar radicalii liberi, răspunzători de procesele de degenerare și îmbătrânire.

În al treilea rând, ce se întâmplă cu vasele în care se pregătește mâncarea în cuptorul cu microunde, recipientele din plastic, biberoanele? Anumiți compuși toxici, cum este bisfenolul-A sau ftalații din PET se vor transfera în alimentele încălzite (vezi și Plasticul din mâncarea noastră).

Dragii mei, pentru sănătatea voastră și a copiilor voștri evitați utilizarea cuptorului cu microunde. Evitați locațiile unde sunt prevăzute astfel de aparate.








duminică, 14 septembrie 2014

Pâine din făină de orez și făină de soia

Pâinea este o reală problemă pentru cei care vor să adopte o dietă de slăbire.


Pâinea este o problemă și pentru cei care vor o dietă fără gluten.
Există o rezolvare dacă folosim făina de orez și făina din soia.

Cum am făcut această pâine fără gluten?

Am folosit 250 g  făină de orez și 2 linguri de făină de soia.
Am adăugat 1/2 plic de drojdie uscată diluată în puțină apă caldă și aproximativ 200 ml de apă.
Pentru a obține consistența de aluat am mai adăugat puțină făină de soia.
Se poate folosi și praful de copt în loc de drojdie.
Am pus în forme de brioșe și am copt turtițele aproximativ o oră.
 Rezultatul, așa cum se vede în imagine, sunt niște mici brioșe, cu consistența unor biscuiți fărâmicioși, foarte buni înlocuitori ai pâinii cu care suntem obișnuiți.

 



vineri, 12 septembrie 2014

Meniu de prânz - ciorbă țărănească de legume, salată de vinete, șnițele din soia și tortillas

Ciorbă țărănească de legume

3 l de apă
1 litru de borș (sau 1/2 litru de borș dacă este prea acru)
2 cepe
1 morcov



1 pătrunjel
1 păstârnac
1/2 țelină
două mâini de fasole țucără
1/2 sfeclă roșie (dacă este mai mare sau una întreagă dacă este mică)
1/4 varză mică
3 cartofi
3 roșii
4 linguri de ulei
verdeață și sare

Se curăță morcovul, pătrunjelul, păstârnacul, țelina și ceapa și se toacă mărunt.
Se pun 3-4 linguri de ulei în oală și se călește ușor zarzavatul.
Se adaugă apa și apoi fasolea tăiată în bucățele, varza tocată fideluță, sfecla curățată de coajă și dată pe răzătoare, cartofii tăiați în bucăți potrivite și le lasă la fiert.
Când au fiert cartofii se adaugă roșiile tăiate bucățele. Borșul se fierbe separat și se adaugă în ciorbă strecurat. Când au fiert și roșiile se adaugă verdeața (leuștean și pătrunjel ).
Se potrivește de sare.
Se poate servi și dreasă cu un gălbenuș de ou frecat cu 3 linguri de smântână.

Salata de vinete

2 vinete se coc, se curăță și se lasă la scurs aproape o oră. Apoi se toacă cu un tocător de lemn și se freacă cu 100ml ulei. Se adaugă o ceapă mică tocată mărunt, 100 ml iaurt și sare după gust.

Șnițele din soia - vezi Mâncare de măsline și șnițele din soia

Tortillas - pentru că nu am avut făină de porumb am folosit 150 g mălai grișat în care am adăugat o lingură de făină și 200 ml apă. Am uns tigaia cu ulei și am procedat ca la clătite. 

joi, 11 septembrie 2014

Cum să slăbim? Cum calculăm caloriile?

Când începem  să ne monitorizăm ..să vedem exact cum mâncăm și cât mâncăm într-o săptămână obișnuită, facem în fiecare zi o listă cu tot ceea ce am mâncat în ziua respectivă.
La finalul zilei, sau la finalul săptămânii, pentru fiecare aliment facem transformarea în calorii.
Aici este cel mai greu. Pentru mine a fost o adevărată provocare să fac asemenea calcule. Am găsit o mulțime de tabele dar, totul se arată a fi încâlcit și greoi.
De aceea, în primul rând, cred că este cel mai important să folosim etichetele care sunt pe produsele cumpărate, dacă aceste etichete sunt completate și cu datele privind conținutul în proteine, lipide, carbohidrați și numărul de kilocalorii pe care îl asigură acel produs.
Dar, de cele mai multe ori, cumpărăm produse care nu au etichete cu informațiile necesare despre calorii.
Pentru acest caz, după mai multe căutări, am găsit niște relații ajutătoare. Astfel, putem folosi următoarele relații:

1 gram de proteine ......4 kilocalorii,
1 gram de lipide ....9 kilocalorii,
1 gram de carbohidrați ..... 4 kilocalorii.

Dar nici aceste relații nu sunt suficiente, deoarece avem nevoie să știm, pentru fiecare aliment, conținutul pentru cele trei componente. Am aflat câte ceva despre unele alimente.
Dacă vorbim despre pâinea neagră, aceasta conține la 100g : 8,5 g proteine, 0,8 g de lipide și 50,6 g de carbohidrați.
Folosind relațiile de mai sus, vom calcula numărul de calorii pe care le asigură astfel:
100g de pâine neagră:     8,5x4+0,8x9+50,6x4 = 243,6 kilocalorii

În lista următoare, prezint o selecție cuprinzând câteva dintre alimentele uzuale (nu numai pentru vegetarieni):

100 g aliment conținutul în grame:
proteine lipide carbohidrați energie în kilocalorii
pâine neagră 8.5 0.8 50.6 243.6
pâine albă 8.3 0.8 52.3 249.6
ulei 0 99.8 0 898.2
zahăr 0 0 99.9 399.6
broccoli 3.3 0.2 2.1 23.4
cartofi 2.5 0.2 20 91.8
morcovi 1.2 0.2 8.1 39
roșii 1 0.2 4 21.8
ceapă 2.2 0.3 6.3 36.7
vinete 1.3 0.2 4.8 26.2
ardei 1.2 0.3 3 19.5
soia granulată 45 20.6 18.3 438.6
nuci  18.6 57 11.7 634.2
semințe de floarea soarelui 18.7 47.5 17.4 571.9
mere 0.4 0 7 29.6
gutui 0.6 0 9.1 38.8
prune 0.7 0 13.1 55.2
struguri 0.6 0 18.1 74.8
pepene verde 0.5 0 6.5 28
pepene galben 0.3 0 9.5 39.2
banane 1.3 0 24.2 102
pulpă de vită 17 19 0.6 241.4
pulpă de porc 21 8.1 0.4 158.5
ou 6 5 1 73
brânză telemea 24.2 26 1.8 338
lapte de vacă 1,5% 3.4 1.5 5.3 48.3
parmezan 26.8 28.9 1.6 373.7


De ce toate calculele ajung la numărul de kilocalorii? pentru că aceasta este unitatea de măsură a energiei cu care ne aprovizionăm și cu care funcționează corpul nostru.
Necesarul de kilocalorii diferă de la om la om...după vârstă, sex și construcția fizică a fiecăruia. Vorbind despre kilocalorii, să reamintim, caloria este o unitate de măsură în fizică, fiind definită drept cantitatea de căldură/energie necesară pentru a creşte temperatura unui mililitru de apă cu 1°C. O calorie este echivalenta cu 4,184 jouli (J). Deoarece cantitatea de energie implicată în metabolism este mare, nutriționiștii utilizează kilocaloria (1 kcal = 1.000 calorii).
Corpul uman are nevoie de calorii pentru a putea funcționa. Prin activitatea pe care o face corpul uman arde sau consumă aceste calorii ...e ca și o mașină..o alimentezi cu combustibil pentru a putea merge. Dar, de cele mai multe ori dăm corpului nostru mai mult decât are nevoie. Și atunci corpul uman depozitează acest combustibil în diverse rezervoare ...sub formă de grăsime. In funcționarea organismului nostru, metabolismul de bază utilizează pentru respiraţie, funcţionarea organelor şi a celulelor etc. 60- 70% din totalul necesarului de energie. Digestia, absorbția intestinală, stocarea alimentelor reprezintă 10% din totalul de energie. Activitatea fizică pe care o desfășoară corpul nostru prin deplasare, activități menajere, profesionale, sportive etc. utilizează între 20 și 30 % din totalul de energie necesară.


Dacă vorbim despre copii, nu putem da un număr fix sau ideal de calorii, deoarece copiii sunt diferiți, unii mai înalți, alții mai mărunți, au osatură mai fină sau mai solidă.
Totuși, există niște standarde recomandate de specialiști. Pentru copiii aflați în școala elementară,
este recomandat un număr de calorii între 1600 și 2500 pe zi (înțelegem că aceste calorii..sunt kilocaloriile de pe etichete).
La adolescenți, când aceștia intră la pubertate, necesarul zilnic de calorii este prevăzut în standarde între 2500 și 3000 de calorii zilnic (fetele 2500 iar băieții 3000, dar și aceste cifre au variații în funcție de vârstă și înălțime).



Dacă vorbim despre adulți, pentru femei sedentare necesarul de calorii zilnic este de 2000, pentru cele tinere, până la 30 de ani. După 30 de ani, o femeie sedentară își va calcula necesarul zilnic de calorii astfel:
se calculează diferența de vârstă: 
de exemplu la 43 de ani:  43-30 = 13,
necesarul de calorii zilnic se va micșora cu câte 10 de calorii pentru fiecare an,
13 ani x 10 cal/an =130 calorii
Aflăm necesarul de calorii al unei femei sedentare de 43 de ani: 2000-130=1870 necesarul zilnic de calorii.

O femei puțin activă, cu vârsta de până la 30 de ani va lua în calcul un necesar zilnic de 2000 până la 2200 de calorii, iar o femeie activă va urca acest necesar zilnic până la 2400 de calorii.

Regula de scădere a necesarului zilnic după vârstă se păstrează, fără a scădea sub 1400 de calorii.

Bărbații sedentari, cu vârsta până la 30 de ani au nevoie de 2400 de calorii zilnic, cei puțin activi între 2600 și 2800 de calorii, iar cei activi, de 3000 de calorii zilnic.
În același mod se va calcula necesarul zilnic de calorii, în funcție de vârstă, scăzând câte 10 calorii pentru fiecare an de vârstă în plus.

În timpul etapei de monitorizare, calculăm și ne evaluăm stilul de viață actual.
Pentru nivelul de activitate fizică vă recomand, de exemplu http://www.calorii.oneden.com/calorii-consumate.html#calcule, unde găsiți un calculator pentru caloriile consumate din activitățile fizice. Așa puteți avea o imagine a stilului prezent de viață pe care îl aveți.


miercuri, 10 septembrie 2014

Crochete de fasole și porumb cu sos salsa de avocado și tortillas de porumb

Am găsit o rețetă care nu este din specificul nostru, dar care pentru vegetarieni reprezintă o schimbare în meniu.
Din boabe de fasole și de porumb fierte se pot pregăti asemenea crochete interesante.

Ingrediente:

2 cutii de fasole negră  - se clătesc boabele și se pun într-un castron,
1 linguriță de chimen măcinat
1 cană de porumb boabe fierte
1/4 ceașcă de pesmet și încă 1/3 cană de pesmet
2 căni de roșii tocate mărunt
2 fire de ceapă verde sau de praz tăiat feliuțe
1/2 coriandru verde tocat sau pătrunjel
1 linguriță de boia dulce sau iute - după preferință
1/2 linguriță de sare
1 lingură de ulei
1 buc avocado, decojit și tăiat cubulețe

Mod de preparare:

Se încălzește cuptorul și pe o tavă se pune foaie de copt unsă cu ulei.
Fasolea boabe din castron se sfărâmă cu furculița, apoi se amestecă cu boabele de porumb și 1/4 ceașcă de pesmet.
Separat, în alt castron, se pun cele 2 căni de roșii tăiate cubulețe, ceapa verde tocată fideluță, coriandru tocat sau pătrunjel, 1/s linguriță de boia și sare. Din acest amestec se ia o cană și se pune peste amestecul de fasole și se amestecă bine.
Separat, într-un bol se pune 1/3 cană de pesmet, se amestecă cu ulei și 1/2 linguriță de praf de boia, până când pesmetul înghite uleiul.
Amestecul de fasole se împarte în 8 porții din cale se formează crochetele în formă de bile sau baghete.
Fiecare crochetă se tăvălește prin pesmetul din bol până se acoperă și se pun în tava de copt.
Se coc la cuptor până când pesmetul devine maroniu.

Avocado, tăiat cubulețe se amestecă cu sosul de roșii păstrat în castron.
Crochetele coapte se servesc cu acest avocado în sos salsa și cu tortillas de porumb calde.



Pentru tortillas de porumb

Se folosește 150g făină de porumb bine măcinată (mălaiul grișat nu este bun)  care se amestecă cu sare si aproximativ 200 ml apa până se leagă un aluat. Aluatul se împarte în 10 părți egale care se modelează în formă de bilă.
Se ia bila de aluat și se întinde cu sucitorul o foaie rotundă subțire de 10 - 12 cm diametru.  Mai ușor este dacă foaia se întinde între două folii de plastic. Dacă aluatul e prea sfărâmicios se mai încorporează puțină apă.  Se prăjesc în tigaie fiecare foaie de tortillas fără a se pune ulei, cam 2-3 minute pe fiecare parte.