miercuri, 29 octombrie 2014

Ce înțelegem prin protocol, etichetă, bune maniere

Ce înțelegem prin protocol? Ce înțelegem prin etichetă? Ce cuprinde codul bunelor maniere?
Dacă ne uităm în dicționar găsim următoarele definiții:
PROTOCÓL = Totalitatea formelor și a practicilor de ceremonial care se aplică la festivități oficiale în relațiile diplomatice; serviciu însărcinat cu organizarea oficială a ceremonialului. Reguli (de conduită) care trebuie respectate în societate.
ETICHÉTĂ - Norme de comportare riguros stabilite la curțile
monarhilor, în relațiile diplomatice; reguli convenționale de comportare (politicoasă), folosite în viața de toate zilele.
MANIÉRĂ, maniere, Fel de a se purta în societate; comportare, ținută.  Codul manierelor elegante = ansamblu de reguli privitoare la buna purtare în societate.  Politețe, amabilitate; bună-cuviință.

În viață ne întâlnim cu diverse situații cum sunt: organizarea unui eveniment de familie, de exemplu o nuntă sau botez, organizarea unui eveniment festiv sau a unei întâlniri de afaceri la locul de muncă, participarea la evenimente oficiale etc., situații unde trebuie respectate anumite reguli sau norme specifice.
Vorbind despre protocol, așa cum spune și definiția, va trebui să reținem că ceremonialul creează cadrul de desfășurare a evenimentului respectiv, iar protocolul stabilește regulile conform cărora ceremonialul se desfășoară, înțelegând printre altele și stabilirea ordinii cronologice a etapelor desfășurării evenimentului (programul), organizarea locației în care se va desfășura evenimentul, stabilirea felului de ținută necesară participanților la eveniment. În tot ceea ce cuprinde ceremonialul respectiv, protocolul va oferi fiecărui participant importanța pe care acesta o are în cadrul evenimentului și toate prerogativele, privilegiile și imunitățile la care acesta are dreptul.
Protocolul este cel care determină regulile prin care se determină ordinea de precădere între parteneri și se manifestă prin mijloace de comunicare, verbale și non-verbale – constând din gesturi, atitudini, așezare/ poziționare în spațiu, expresii / formule de adresare, toate având ca scop evidențierea și păstrarea ierarhiei sociale la evenimentul respectiv.


Va urma...pe 1 noiembrie 2014

luni, 27 octombrie 2014

Turte din hrișcă (pâine fără gluten)


Făina de hrișcă, produs marca Solaris Plant este un produs care păstrează nealterate calitățile boabelor de
cereale prin faptul că este măcinată lent într-o moară din lemn cu pietre: Făina rezultată este neoxidată, deoarece nici boabele și nici făina nu intră în contact cu părțile metalice. Pe de altă parte, datorită vitezei mici, produsul nu se încălzește, tărâțele nu sunt separate de miez, obținându-se o făină cu valoare nutrițională ridicată și un gust foarte plăcut.
Valorile nutriționale medii pentru 100g de produs, conform indicațiilor de pe etichetă sunt:
Valoarea energetică: 16,7 Kcal.
Proteine:  16,7 g
Lipide: 5 g
Carbohidrați: 66,7 g
Fibre: 10g.

Pentru cei care vor să evite glutenul, o bună alegere este prepararea unor turte din hrișcă cu adaus de susan care pot înlocui pâinea din făină de grâu.

Turte din hrișcă


200 g făină din hrișcă, 550 ml apă, sare.
Se amestecă făina cu apă și puțină sare până se obține un terci subțire. Se acoperă și se lasă 2 ore, apoi se frământă bine aluatul rezultat și se formează turte pe care presărăm semințe de susan. Se coc la cuptor.







sâmbătă, 25 octombrie 2014

Prăjitură fără gluten (cu soia)

Pentru această prăjitură am folosit pasta de soia (okara) care a rămas după ce am strecurat laptele de soia și pe care am păstrat-o în frigider.

La 500g de pastă de soia am adăugat 500g brânză de vaci dulce, 100 g stafide, 200g zahăr, 4 ouă, coaja rasă de la o lămâie și de la o portocală, 2 lingurițe esență de rom.
Am amestecat toată compoziția și am pus-o în tava tapetată cu hârtie de copt unsă cu ulei.
Am copt prăjitura la foc mediu aproape o oră și 15 minute.
Am scos-o și am presărat fulgi de nucă de cocos.


  

Sarmale vegane

 Ingrediente
1 varza murata sau 2 dacă e nevoie;
250 gr. soia granule;
250 gr. ciuperci fierte; 
2 morcovi măricei;
4 cepe;
1 ceașcă de orez;
2 linguri făină;
bulion de roșii - 1 lingură în compoziție și 2 linguri pentru sos;
4- 5 linguri de ulei;
1 linguriță de piper boabe;
 mărar și pătrunjel
3-4 foi de dafin.

Mod de preparare
Varza murată se spală cu apă rece și, dacă este prea acră se mai lasă în apă 30 minute. Se aleg foile de varză, se taie nervura groasă de la mijlocul foii și se ajustează la formă, astfel încât să putem rula și împacheta sarmalele.
Pentru compoziție: ceapa tăiată mărunt se călește ușor în două linguri de ulei. Când a început să se îngălbenească se adaugă morcovii dați pe răzătoarea mică, apoi se adaugă orezul spălat și o ceașcă de apă. Se lasă să se umfle puțin orezul. Se dă jos de pe foc. 
Soia se pune la fiert în apă în care adăugăm câteva boabe de piper, sare, o linguriță concentrat uscat de legume, câteva boabe de coriandru, puțin cimbru, busuioc și rozmarin. o fierbem cam 15 minute, apoi o strecurăm și o presăm puțin pentru a scoate apa din ea.
Punem soia într-un castron, adăugăm peste ea amestecul de ceapă, morcovi și orez, ciupercile tăiate mărunt, făina, bulionul, sare, piper și verdeața tocată mărunt (o lingură sau două de verdeață). Se pot adăuga și stafide..cam o lingură.
Se fac sarmalele și se așează în cratiță pe un strat de varză tocată fideluță. Deasupra se mai pune un strat de varză tocată. Se adaugă apă până se acoperă sarmalele, se adaugă bulionul și uleiul, piper boabe și foile de dafin. Se pun la cuptor și se lasă să fiarbă înăbușit aproape o oră. Se verifică să fie orezul și varza fierte înainte de a le scoate din cuptor. Se pot servi calde sau reci.

vineri, 24 octombrie 2014

Mâncare (/Zacuscă) de vinete cu roșii și ardei

Ingrediente

3 vinete
1 kg de roșii
2 cepe
6 ardei grași sau capia roșu
5 căței de usturoi
3 linguri de ulei
pătrunjel, mărar, sare, piper

Mod de preparare


Ceapa se curăță și se toacă.
Vinetele se taie rondele, se presară sare pe rondelele de vinete și se lasă 30 - 40 de min, apoi se spală și se presează puțin în șervet pentru a scoate bine din sucul lor care poate fi înțepător. Ardeii se curăță și se taie bucățele.
Roșiile se taie în cubulețe. 
Ceapa se călește până devine sticloasă. Apoi se adaugă ardeii, vinetele și roșiile. Se lasă la fiert.
La nevoie se mai adaugă puțină apă. Când toate sunt fierte și când sosul a scăzut suficient, se adaugă uleiul, verdeața, usturoiul pisat, sarea și piperul.




miercuri, 22 octombrie 2014

Salată de broccoli cu avocado

O salată delicioasă și interesantă în care se combină armonios broccoli crocant și avocado cremos. În această salată
Avocado bogat în  grăsimi nesaturate are
o calitate deosebită de a participa la reglarea metabolismului zahărului din sânge, iar broccoli are efecte în reducerea nivelului de colesterol și conține fibre.




 
Ingrediente:
1 broccoli
1 avocado copt
1 ardei capia roșu
arahide, alune, nuci sau migdale prăjite
zeamă de lămâie
ulei de măsline
sare și piper

Mod de preparare: 
Broccoli se taie în buchețele, cu o parte din tulpină și se pune la fiert în apă cu puțină sare. Se fierbe doar câteva minute, până se înmoaie tulpinile. Fierberea se poate face și la abur. Apoi se scoate și se lasă la răcit.  După ce s-a răcit se taie în bucățele și se pune în castron.
Avocado se taie în două, se scoate sâmburele, se curăță de coajă și se taie în cubulețe. apoi se pune peste broccoli.
Ardeiul capia se toacă cubulețe, iar alunele se sfărâmă bucățele mici. Se pun și acestea în castron. Amestecăm toată compoziția și potrivim gustul cu zeamă de lămâie, sare și piper.


 

















vineri, 17 octombrie 2014

Salată de sfeclă roșie cu quinoa și spanac

Ingrediente:

3 sfecle roșii mici sau 2 mijlocii
ulei de măsline
sare și piper.
3 cești de supă de legume sau 3 cești de apă cu 1,5 lingură de concentrat uscat de legume,

1 și 1/2 ceașcă de quinoa
zeama de la 1 portocală mare
1/4 cană ulei de măsline
2-3 linguri de oțet balsamic
sare, piper
3 pumni de spanac verde
1/4 ceapă tocată
1/4 ceașcă nuci prăjite

Mod de preparare:

Încălziți cuptorul puternic. Sfecla curățată de coajă se pune pe folie de aluminiu stropită cu ulei cu sare și piper. Se învelește în folie și se pune la cuptor până se înmoaie apoi se lasă la răcit.

În cratiță se pune supa de legume, la foc mediu, se adaugă quinoa, la foc minim 15 minute până absoarbe tot lichidul. Se pune quinoa într-un castron și se lasă la răcit.

Într-un bol amesteci sucul de portocală, uleiul de măsline, oțetul balsamic, usturoi, sare, piper.
Adaugi nuca, ceapa, sfecla coaptă tăiată feliuțe, spanacul proaspăt tăiat în fâșii peste quinoa răcit, se adaugă sosul din bol apoi se amestecă bine toate ingredientele.

 

marți, 14 octombrie 2014

Șalău sau cod cu cartofi și maioneză

Ingrediente:

1 pește  șalău sau cod
4 cartofi mari
1 lămâie
muștar
sare
piper
pătrunjel
foi de dafin
2 ouă
ulei


Se curăță un pește cod sau șalău, de mațe și solzi. Îl punem la fiert în apă cu sare, câteva foi de dafin, o jumătate de linguriță de piper. Când peștele este fiert îl scoatem și îl lăsăm la răcit.
Până se răcește peștele, punem la fiert 4 cartofi mai măricei, cu coajă. Dintr-un gălbenuș de ou crud și un gălbenuș de ou fiert pregătim maioneză pe care o acrim cu zeamă de lămâie și îi punem și o lingură de muștar.
Când peștele s-a răcit destul de bine, alegem toată carnea de pe oase și o punem într-un castron unde o fărâmițăm. Cartofii după ce s-au fiert, îi curățăm de coajă și îi tăiem cubulețe, nu prea mici.
Adăugăm cartofii peste carnea de pește, apoi maioneza. Potrivim de sare și piper(măcinat).
La nevoie, după gust, adăugăm zeamă de lămâie și muștar. Tocăm o legătură de pătrunjel și o amestecăm în salata de pește.

luni, 13 octombrie 2014

Investește în sănătate / dieta fără gluten III

După ce am extras o parte din efectele dezastruoase ale grâului modificat genetic (și altul nu mai găsim pe piață,) expuse de doctorul William Davis în cartea sa "Dieta fără gluten", voi trece la capitolul unde sunt tratate aspectele practice ale dietei fără gluten.

Ceea ce recomandă autorul, în primul rând este să uiți tot ceea ce ai învățat până acum despre "cerealele integrale sănătoase".

Ani de-a rândul ai auzit că aceste cereale integrale reprezintă fundamentul unei diete echilibrate. Cei care manipulează conștiințele prin reclame la televizor, pe stradă, pe autobuze, în vitrine, pe clădiri,  te-au convins că o dietă în care sunt cereale integrale sănătoase te va face să arăți fabulos, să fii plin de energie, să devii atrăgător și plin de succes. În plus, ai învățat tot din reclame, că așa ți se va normaliza colesterolul și procesul de evacuare a deșeurilor din organism.  Te-au convins și cu lucruri amenințătoare, dacă nu vei consuma aceste alimente, te vei îmbolnăvi, vei deveni subnutrit și vei cădea pradă bolilor de inimă și cancerului. Pe scurt, dacă nu le vei consuma cerealele vei fi dat afară din societate!!!!
Deci, în primul rând, trebuie să uiți toate acestea și să îți reamintești mereu că totul este o ficțiune, o reclamă manipulatoare. Autorul ne înfățișează cum va arăta un om cu "carență de grâu": cu funcții fiziologice normale, suplu și cu sănătate perfectă.
Eliminarea grâului din alimentație nu conduce la nici o carență alimentară, atâta timp cât caloriile pierdute sunt înlocuite cu altele, provenite de la alimente adecvate.
În cazul în care, în alimentația ta înlocuiești grâul cu legume, nuci, alune, carne, ouă, fructe de avocado, măsline, brânză - nu numai că nu vei face nici o carență alimentară, dar te vei bucura de o sănătate mult mai bună, de mai multă energie, de un somn mai adânc, de o greutate mai mică și de inversarea tuturor efectelor anormale despre care am vorbit în "Efectele dezastruoase ale grâului asupra sănătății / Dieta fără gluten I" și "Alimentația fără gluten II" .

Trebuie menționat că, dacă golul lăsat de grâu îl vei umple cu chipsuri de cartofi sau de porumb, cu batoane de ciocolată și cu băuturi răcoritoare, nu vei face decât să înlocuiești un aliment indezirabil cu altele la fel de indezirabile și nu vei obține nici un beneficiu. Așadar, eliminarea grâului din alimentație este primul pas.
Al doilea pas constă în găsirea alimentelor cele mai adecvate pentru a umple golul rămas (dar într-o măsură mai mică, deoarece oamenii care renunță la grâu încep să consume în mod natural și fără să își propună acest lucru cu 350 - 400 de calorii mai puțin pe zi).
Când adopți o dietă în care elimini grâul, vei mânca toate celelalte alimente cu care ești obișnuit, în cantități ceva mai mari, iar dieta ta este infinit mai bună decât cea inițială.
De exemplu, poți consuma în cantități mai mari fasole verde, carne de pui, omletă din ouă, salată și altele dintre cele cu care tu ești obișnuit.
Dacă scopul tău este, nu doar să elimini grâul, ci să ajungi la o sănătate ideală, atunci trebuie să fii atent cu ce alimente înlocuiești caloriile din grâul eliminat.

Pentru a face un pas înainte trebuie să înlocuiești grâul cu alimente reale. Doctorul Davis precizează ceea ce înțelege prin alimente reale: alimente care nu au un grad înalt de procesare, nu sunt pline de pesticide, nu sunt modificate genetic, nu sunt preambalate, nu sunt pline cu sirop de porumb bogat în fructoză (aici găsim: iaurturile, produsele de panificație, pizza congelată, batoanele de cereale, cocktailurile de arahide, dressingurile de salată, fructele la conservă, apa tonică, ketchup, conservele și altele), nu sunt supe instant, nu sunt ambalate în forme de eroi din desene animate, nu au poze cu sportivi celebri sau nu poartă alte însemne inteligente de marketing!!!

  Este o luptă pe toate fronturile posibile, căci presiunile societății pentru a ne determina să nu mâncăm alimente reale sunt incredibil de mari. Dacă dai drumul la televizor nu vei vedea niciodată reclame la castraveți, brânzeturi produse de țărani sau ouă de țară. În schimb vei vei inundat de reclame pentru chipsuri de cartofi, alimente congelate, băuturi răcoritoare și alte alimente cu un înalt grad de procesare și infinit mai scumpe decât ingredientele ieftine pe care le conțin. Aceste alimente umplu rafturile supermarketurilor, fiind expuse la locurile cele mai vizibile, la nivelul strategic al ochilor, la îndemâna copiilor, domină lumea reclamelor TV și din media scrisă. Unele corporații subvenționează o mare parte din "cercetările" realizate de dietecieni și de nutriționiști, asigură burse la universități și colegii și influențează mass-media. Pe scurt, aceste corporații sunt pretutindeni. Mai mult decât atât sunt și eficiente. Mulți dintre noi am căzut în plasa lor și le-am cumpărat produsele.
Iar tu, acum, încerci să le ignori și să îți găsești propria cale alimentară. NU este de loc ușor!

Un lucru este clar: nu există nici o carență alimentară care poate apărea în urma eliminării grâului și alimentelor procesate din alimentație.
Dacă vei renunța la aceste alimente, te vei expune mai puțin la zaharoză, la siropul de porumb cu conținut mare de fructoză, la diferiți coloranți, aromatizanți și conservanți, la amidonul de porumb și la toate E-urile care reprezintă substanțe chimice cu nume greu de pronunțat.
Așadar, chiar dacă nu este ușor să renunți la grâu, cel puțin nu trebuie să te temi că această renunțare te-ar putea îmbolnăvi.
Din fericire, renunțarea la grâul din alimentație nu este nici pe departe atât de complicată!
Mulți oameni care renunță în mod natural la aceste produse, trec fără să le pese pe lângă brutăria locală. Există însă și oameni pentru care această experiență este dificilă ca o extracție dentară. De aceea renunțarea este de preferat să fie bruscă și totală. Până acum am arătat că atunci când vorbim de produsele din grâu nu ne referim doar la pâine. Grâul se găsește în aproape toate alimentele, fiind practic omniprezent.
Atunci când încearcă să identifice pentru prima dată produsele alimentare care conțin grâu, foarte mulți oameni constată cu stupoare că acesta se găsește în toate produsele procesate pe care erau obișnuiți să le mănânce, inclusiv în cele în care nu se așteptau niciodată, cum sunt supele instant sau alimentele congelate. Producătorii introduc grâul în aceste produse din două motive: pe de o parte are gust bun, pe de altă parte stimulează apetitul. Grâul este la fel ca nicotina din țigări: reprezintă cea mai bună poliță de asigurare că folosirea produselor va continua, și chiar va crește (Apropo, există și alte ingrediente care au acest efect de dependență și de stimulare a apetitului, deși nu la fel de puternic precum cel al grâului: siropul de porumb bogat în fructoză, zaharoza, amidonul de porumb și sarea. De aceea este bine să eviți inclusiv aceste produse).
Eliminarea grâului din alimentație necesită o anumită planificare. Alimentele care conțin grâu au avantajul convenienței. Ne este ușor și convenabil să le cumpărăm, pentru că sunt ușor de transportat (pot fi consumate din mână).
Renunțarea la grâu presupune să te duci la serviciu cu mâncarea de acasă și să o consumi cu lingura și cu furculița. Uneori, presupune să faci mai des cumpărături și , Doamne ajută!,  chiar să îți gătești singur mâncarea! 
Asta nu este un obstacol de netrecut. Poți să o faci! Nu presupune altceva decât să pierzi câteva minute și să îți pui la pachet o bucată de brânză, o roșie, câteva nuci și o supă de legume într-o cutie.
O soluție practică este să îți pregătești de seara ceea ce vei lua a doua zi la serviciu, iar și mai practic este să îți iei a doua zi la serviciu din mâncarea care ai avut-o la cină ....(Această găselniță a doctorului Davis mi-a plăcut cel mai mult. Strategia, pe care deja o practic și  o consider extrem de utilă este: a prelungirii cinei cu micul dejun!).

Dacă îți dorești să scapi de kilogramele în plus, sau să controlezi diabetul, sau pur și simplu să fii sănătos, și dorești să mergi mai departe, iată o listă cu alimente pe care merită să le excluzi, pe lângă grâu, sau să le reduci în dieta ta alimentară:
- amidonul de porumb și produsele care îl conțin, cum ar fi fulgii de porumb, tortillas, pâine din făină de porumb, cerealele de la micul dejun și sosurile îngroșate cu amidon de porumb;
- gustările - chipsurile de cartofi, prăjiturile din făină de orez, floricelele de porumb. La fel ca și alimentele din amidon de porumb, aceste produse ridică glicemia până la cer!
- deserturile - plăcintele, prăjiturile, brioșele, înghețata, șerbetul și orice alt desert care conține foarte mult zahăr;
- orezul - indiferent dacă este alb, brun sau sălbatic. Cantitățile mici de orez sunt relativ benefice, dar cele mai mari de o jumătate de ceașcă generează creșterea accentuată a glicemiei.
- cartofii - albi, roșii sau dulci, cartofii generează efecte similare cu cele ale orezului;
- leguminoasele boabe - fasolea de orice fel, mazărea, lintea au un indice glicemic relativ ridicat. De aceea consumul acestor produs nu ar trebui să depășească o jumătate de ceașcă.
- așa-zisele alimente fără gluten - aceste preparate înlocuiesc făina de grâu cu amidonul de porumb, de orez, de tapioca sau de cartofi, care au un indice glicemic chiar mai ridicat decât al grâului. De aceea trebuie evitate cu orice preț.
- sucurile de fructe și băuturile răcoritoare - chiar dacă sunt "naturale", nu sunt atât de benefice cum par la prima vedere. Îndeosebi cele carbogazoase conțin sirop de porumb bogat în fructoză, coloranți artificiali și au un pH extrem de scăzut (acid);
- fructele uscate - merișoarele, stafidele, curmalele, smochinele și caisele usacte.
- alte cereale - cereale fără gluten, cum ar fi quinoa, sorgul, hrișca, meiul și eventual ovăzul nu afectează sistemul imunitar și nu generează exorfine, așa cum face grâul, dar sunt totuși bogate în carbohidrați și ridică substanțial glicemia din sânge. Aceste alimente sunt mult mai sigure decât grâul, dar este de preferat să le consumi în cantități mici dacă dorești să ții glicemia sub control.

Din cele de mai sus:
- grăsimile nu trebuie neapărat reduse din alimentație, dar există unele alimente grase care merită excluse din orice dietă. Este vorba de grăsimile hidrogenate care apar în mult produse procesate, uleiurile prăjite, produsele din carne procesate: salamurile, cârnații, baconul, crenvurștii (toate conțin nitriți de sodiu).

În aceste condiții ce poți mânca?

Continuarea mâine .....

sâmbătă, 11 octombrie 2014

Aperitiv cu fasole verde, ciuperci și piersici


Ingrediente

300g fasole verde păstăi late,
o ceapă
2 căței de usturoi
1/2 piersică tare
2 - 3 linguri de ulei
2 ciuperci albe mari
piper
boia iute
mărar

Mod de preparare

Spălăm păstăile de fasole și apoi le tăiem scurt capetele. Păstăile le lăsăm lungi, întregi. Punem păstăile de fasole în apă cu sare la fiert. După ce au fiert le scoatem din apă și le lăsăm la răcit. Ceapa tăiată julien împreună cu usturoiul pisat le punem în tigaie cu ulei și le călim înăbușit, adăugând câte puțină apă până când se înmoaie bine ceapa apoi adăugăm fasolea. Amestecăm fasolea cu ceapa și le mai ținem pe foc până scade bine sosul. Adăugăm mărar bine tocat, sare și piper.
Le scoatem din tigaie și folosind o formă rotundă (care are doar pereții laterali) aranjăm fasolea pe farfurie.
În tigaie pune o lingură de ulei și călim ușor felii subțiri de piersică până când acestea se înmoaie (adăugăm un strop de apă dacă e nevoie pentru a se înăbuși și a le ajuta să se înmoaie repede). Le scoatem din tigaie și punem un strat de felii de piersică peste fasole.
Ciupercile se taie felii subțiri și, așa cum sunt / crude/ se pun peste feliile de piersică.
Deasupra se toarnă din zeama lăsată de piersică în tigaie, se presară piper măcinat, puțină boia iute și se pune o grămăjoară de mărar  tocat.


Mâncare (de post) de varză dulce

Ingrediente

1 varză,
2 cepe,
2 ardei capia roșu,
2 roșii și 2 linguri de bulion,
2 lingurițe de boia dulce
1 morcov,
sare,
1 lămâie
5 linguri de ulei,
1/2 linguriță piper,
1 linguriță busuioc,
1 linguriță cimbru,
1/2 linguriță turmeric
2 frunze de dafin
o linguriță de mărar uscat sau o legătură de mărar verde.

Mod de preparare

Varza se taie fideluță (se îndepărtează cotorul și nervurile groase ale frunzelor de varză). Peste varză se  presară o lingură de sare. Se freacă varza cu sare până se înmoaie. Se stoarce varza în pumni pentru a scoate cât mai mult din zeamă. Varza stoarsă se pune în oala în care vom pregăti mâncarea. Se adaugă peste varză 3 căni de apă și se pune la fiert.
Ceapa, morcovul și ardeii capia se toacă și se pun în tigaie cu uleiul și se călesc până se înmoaie bine, apoi se pun peste varză și se lasă la fiert.
Cele două roșii se taie cubulețe și împreună cu bulionul se adaugă peste varză.
Se fierb până când varza este bine făcută (la nevoie se mai adaugă apă). Se acrește cu zeama de la o lămâie.
Se potrivește de sare după gust și se adaugă piperul, cimbrul, busuiocul, frunzele de dafin, turmericul, boiaua
și mărarul.Se ține pe foc până scade zeama suficient.
Se servește cu mămăligă caldă.





luni, 6 octombrie 2014

Omletă cu broccoli

Câteva bucheţele de broccoli se fierb în apă cu sare 5-7 minute.
Bucheţelele de broccoli se scot din apă, se scurg şi se taie bucăţele.

 
Se adaugă 3 ouă, caşcaval ras sau brânză telemea fărâmiţată, pătrunjel şi mărar tocate mărunt şi apoi se amestecă toate. Se adaugă sare, piper, după gust şi o jumătate de linguriţă de boia dulce.
 Se pun în tigaie câteva linguri de ulei şi se toarnă toată compoziţia. Se găteşte pe foc mediu 5-7 minute, întorcând compoziţia pe ambele părţi sau amestecând cu paleta.
Se pot adăuga măsline.

duminică, 5 octombrie 2014

Alimentația fără gluten (II) (Efectele dezastruoase ale grâului asupra sănătății - II)

Înainte de a trece la alt capitol al cărții DIETA FĂRĂ GLUTEN (bazată pe renunțarea completă la produsele din grâu / Renunță la produsele făinoase, slăbește și restabilește-ți starea de sănătate!) a doctorului William Davis voi reveni la partea dedicată obezității cu câteva amănunte.

Doctorul Davis numește grăsimea abdominală, care învelește pântecul (a din ce în ce mai mulți români), BURTĂ DE GRÂU și spune că ea demonstrează legătura dintre obezitate și produsele din făină de grâu.
Această burtă provocată de grâu, bombată sau moale, la femei sau bărbați, poate avea tot atâtea forme și culori câți oameni există. Elementul comun pentru toate este cauza metabolică. Cauza metabolică este întotdeauna aceeași: grâul.
Autorul dorește să demonstreze, printr-un limbaj comun, pe înțelesul tuturor, că toate alimentele care conțin făină sau boabe de grâu (așa cum sunt cerealele de la micul dejun) ÎNGRAȘĂ. El afirmă că principala cauză a epidemiei de obezitate și de diabet din SUA este consumul de grâu.
Doctorul Davis presupune un scenariu foarte interesant.  Odată cu crearea speciei de grâu pitic, parcă ar fi fost un plan malefic în anul de referință 1955, care să permită obținerea de producții foarte mari la hectar cu un cost foarte mic, urmat de popularizarea reclamei "mâncați cât mai multe cereale sănătoase" cu susținere guvernamentală,  cu scopul de a vinde produse alimentare procesate din făină de grâu   în valoare de sute de miliarde de dolari, fapt care s-a soldat și cu NEVOIA oamenilor de a cheltui alte miliarde de dolari pentru tratamente medicamentoase împotriva diabetului, bolilor cardiace și a celorlalte consecințe neplăcute ale obezității.   Dragii mei .....nu credeți că acest scenariu ni se potrivește și nouă românilor?

Cerealele integrale sunt răsfățatele lumii moderne, iubite de nutriționiști. În realitate, acest aliment "bun pentru inimă"   și pe care dieteticienii îl recomandă, este cel care ne face să ne fie tot timpul foame și care ne îngrașă ca nici un alt aliment din istorie.

O pacientă a doctorului Davis, care până în jurul vârstei de 40 de ani avusese o greutate de 55 până la 60 de kg, a ajuns la 61 de ani să aibă 90 de kg. După ce a pus în aplicare dieta fără gluten, în primele trei luni a slăbit 10 kg, suficient de mult pentru a se convinge că programul funcționează. Ea a continuat și a reușit să nu mai aibă pofte de mâncare aleatorii, nevoia de a lua gustări între mesele principale, simțindu-se perfect satisfăcută în urma acestor mese.
Uneori la serviciu, această pacientă, având mult de lucru, mai sărea peste masa de prânz. A constatat că aceste perioade fără mâncare nu o mai deranjau, așa cum o deranjau înainte, și că nu mai simte nevoia de gustări între mese.  Doctorul Davis a precizat că, în cursul dietei fără gluten în vederea reducerii greutății, sunt permise unele gustări din nuci și alune, biscuiți din făină de in și brânza.
Revenind la această pacientă, la 14 luni de la adoptarea dietei fără gluten, autorul precizează că ea a ajuns la greutatea normală de 60 de kg.

Grâul declanșează un ciclu al sațietății și foamei care este controlat de insulină, la care se adaugă oscilația stărilor de euforie și sevraj, perturbarea funcțiilor neurologice și generarea dependenței, toate aceste efecte conducând la depunerea de grăsime.
 Efectele glicemiei și secreției de insulină sunt responsabile îndeosebi de depunerea de grăsime în jurul organelor din zona abdominală. Ea înconjoară ficatul, rinichii, pancreasul, intestinul subțire și cel gros, și se acumulează binențeles sub piele, creând binecunoscuta burtă.  Chiar și inima este înconjurată de grăsime, deși nu este vizibilă din cauza cutiei toracice.
Colacul din regiunea taliei nu este altceva decât grăsimea care se manifestă spre exterior. În urma ciclurilor repetate de-a lungul multor ani de glicemie și secreție a insulinei rezultatul este în depunerea de grăsimi. Știința medicală nu a reușit să stabilească de ce grăsimea se depune preferențial în zona abdominală. Doctorul Davis menționează aici că grăsimea de pe fese și coapse nu intră în această categorie, ea nefiind altceva decât o grăsime provocată de surplusul de calorii. Consumul de grâu conduce la o acumulare de grăsimi inclusiv în aceste zone, dar în cantitate mult mai redusă prin comparație cu cea din zona abdominală, și oricum nu este foarte periculoasă pentru sănătate.
Grăsimea abdominală provocată de produsele din grâu este o grăsime cu totul specială. Ea nu reprezintă un simplu depozit pasiv al caloriilor acumulate din cauza consumului în exces de pizza, ci reprezintă o glandă endocrină comparabilă cu tiroida sau pancreasul, cu diferența că este foarte mare și foarte activă.
Pe scurt, burta provocată de consumul alimentelor din grâu nu este doar inestetică, ci și extrem de periculoasă pentru sănătate. 
Deoarece grâul generează o creștere a glicemiei din sânge mai mare decât practic orice alt aliment (inclusiv ciocolata, zahărul sau înghețata!), carbohidrații din grâu generează inclusiv o secreție de insulină mai mare decât orice alt aliment. La toate acestea se adaugă scăderea inevitabilă a glicemiei din sânge, care este rezultatul firesc al secreției ridicate de insulină, care conduce automat la o foame căreia îți este imposibil să îi reziști, aceasta fiind reacția naturală a corpului, care încearcă să te protejeze de pericolele glicemiei reduse. Această senzație de foame te determină să ronțăi ceva, iar ciclul se repetă la fiecare 2 ore.

În aceste condiții, nu este de mirare că în jurul taliei tale se adaugă noi și noi colaci.


Voi continua cu selecțiuni din cartea Dieta fără gluten a doctorului William Davis.

sâmbătă, 4 octombrie 2014

Efectele dezastruoase ale grâului asupra stării de sănătate / viața fără gluten

Cartea doctorului William Davis "DIETA FĂRĂ GLUTEN (Bazată pe renunțarea completă la produsele din grâu. Renunță la produsele făinoase, slăbește și restabilește-ți starea de sănătate)" îți poate schimba viața.
Am căutat informații privind efectele glutenului  asupra sănătății, motivată fiind de unele articole publicate pe internet privind rezultatele pozitive ale alimentației fără gluten asupra artritei reumatoide.

Căutările mele nu au fost zadarnice. Am găsit această carte și voi prezenta acum unele selecțiuni.

Ceea ce spune doctorul cardiolog William Davis...îți poate într-adevăr schimba viața. Argumentează și explică cu termeni științifici ce efecte are grâul asupra sănătății. Da, întrebarea este pe buzele tuturor...dar oamenii au mâncat grâu din cele mai vechi timpuri...și părinții, bunicii și străbunicii noștri ...ce este deosebit acum? Deosebirea este că grâul nu mai este același. Grâul a fost modificat genetic. Modificarea genetică a dus grâul la o plantă cu tulpina scundă și solidă (nu înaltă și subțire cu era pe vremuri)  pentru a putea susține spicul gros plin de boabe umflate de chimicale, care să ajungă mai rapid la maturitate, cu sezon de creștere mai scurt și să se consume îngrășăminte mai puține. Acest grâu a dus China în perioada 1961 - 1999 să obțină recolte la hectar de opt ori mai mari. La ora actuală 99% din grâul cultivat la nivel mondial este un grâu pitic sau semi pitic. Nimeni nu a testat influența acestor hibridizări și modificări genetice asupra organismului uman și a organismelor animale!!! Prin hibridizare și modificare genetică s-au obținut și identificat proteine noi de gluten, diferite de cele ale proteinelor plantelor-mamă.  Mai mult, atunci  când au fost comparate cu grâul original, care a crescut secole de-a rândul pe pământ, hibrizii noi, modificați genetic conțin  un procent superior de proteine de gluten, care azi sunt asociate cu boala celiacă.

Evoluția organismului uman în urma consumării grâului modern:

1. BURTA DE GRÂU  / o manifestare care acum este vizibilă tot mai des pe stradă. Epidemia de obezitate și diabet are ca principală cauză (în SUA) consumul plin de entuziasm de grâu.

2. BOALA CELIACĂ / intoleranța la gluten. E bine să vă documentați la specialiști despre cum se manifestă boala celiacă.

3. DIABETUL - grâul, prin carbohidrații nocivi pe care îi conține, este liderul unui grup de alimente indezirabile pentru diabetici. Datorită capacității sale extraordinare de a crește aproape instantaneu glicemia din sânge până la nivele foarte mari, grâul declanșează ciclul nociv al glucozei din sânge și al secreției de insulină care dă naștere la tot felul de pofte, generează exorfine ce dau dependență și induc o stare de euforie, și totodată, conduce la acumularea de grăsimi pe burtă.

4. ACIDIFICAREA - grâul este marele perturbator al pH-ului. Corpul uman este un mecanism cu un pH foarte strict controlat. Este suficient să oscilăm într-un sens sau celălalt cu doar 0,5 de la pH-ul normal de 7,4 pentru ...a muri, spune doctorul Willian Davis.

Corpul rămâne stabil grație unui sistem de control propriu, foarte elaborat. Când apar compuși secundari acizi ai metabolismului, cum este acidul lactic cu pH scăzut..aceștia scad pH-ul corpului și declanșează o reacție, de tip panică din partea organismului, pentru a compensa această reducere.

Atunci, corpul extrage toate sărurile alcaline de care dispune, cum este carbonatul de calciu și fosfatul de calciu din oase!!! Deci, la limită, corpul uman sacrifică sănătatea oaselor decât să cedeze un pic în privința pH-ului!
În concluzie, atunci când pH-ul este ușor alcalin (bazic), oasele și încheieturile se simt extrem de bine.

O parte din acizii din corp provin din alimente: băuturi carbogazoase (Cola ...Coca-Cola conține în plus și acid fosforic), carnea (de pui, porc, vită etc sunt surse de acizi dintre care cel uric și cel sulfuric trebuie contracarate de organism), produsele lactate (o altă sursă de acizi). Pe scurt, orice aliment de origine animală generează acizi, indiferent dacă este proaspăt, fermentat, prăjit, în sânge cu sau fără un sos de friptură lângă el. Dr. William Davis menționează cercetări recente (cartea a fost publicată în anul 2011, iar în 2012 a apărut tradusă în România) care au indicat că produsele din carne nu sunt atât de periculoase pentru echilibrul pH-ului din organismul uman cum pare la prima vedere. Produsele din carne au și alte efecte, care contracarează parțial aciditatea lor. Astfel, proteinele de origine animală întăresc oasele prin stimularea factorului de creștere (acest factor îl putem compara cu insulina, deoarece lucrează la fel), care declanșează creșterea și mineralizarea oaselor. Astfel, efectul net al proteinelor de origine animală este unul de îmbunătățire a sănătății oaselor, în pofida proprietăților lor acide. Copiii, adolescenții și bătrânii care consumă mai multe proteine din carne au oase mai bogate în calciu, și implicit mai rezistente.

Pe de altă parte, legumele și fructele reprezintă principalele alimente alcaline din dietă. De aceea, consumul generos de fructe și legume va neutraliza aciditatea generată de produsele de origine animală. 

Dieta umană modernă bazată pe o cantitate cât mai mare de "cereale integrale sănătoase", în detrimentul fructelor și legumelor, este puternic acidă, conducând la o condiție medicală numită "acidoză". De-a lungul anilor, această acidoză lasă o amprentă grea asupra oaselor noastre. O dietă excesiv de acidă duce la osteoporoză și fracturi ale oaselor. Spre deosebire de celelalte alimente de origine vegetală, cerealele generează produși metabolici acizi, fiind practic singurele plante care fac acest lucru. Grâul fiind cereala cea mai consumată în dieta noastră contribuie substanțial la povara acidă generată de consumul de carne.

Grâul este una din sursele cele mai bogate de acid sulfuric, substanță pe care o conține într-o cantitate mai mare (pe gram) decât orice tip de carne (este depășit numai de ovăz). Acest acid este foarte periculos. Ce s-ar întâmpla dacă am scoate grâul din dieta omului modern și l-am înlocui cu alte alimente de origine  vegetală, așa cum sunt legumele, fructele, leguminoasele boabe și nucile de toate felurile? pH-ul ar redeveni alcalin!

Oamenii care suferă de BURTA DE GRÂU suferă și de artrita uneia sau mai multor articulații. Osteoartrita, artrita reumatoidă, guta duc la distrugerea cartilajelor. S-a dovedit că pierderea în greutate, și implicit dizolvarea grăsimii viscerale (de pe burtă), îmbunătățește starea articulațiilor. Funcțiile articulațiilor se îmbunătățesc cu 10% pentru fiecare procent de grăsime pierdută.

Un alt fenomen, care se adaugă loviturilor date articulațiilor noastre de către BURTA DE GRÂU, este așa numitul proces de GLICAȚIE. Deoarece grâul crește glicemia (glucoza) din sânge, cu cât consumăm mai multe produse din grâu, cu atât mai mult crește glicemia, și implicit procesul glicației. Acesta se referă la o modificare ireversibilă a proteinelor din sânge  și din țesuturi, inclusiv ale celor din articulații (genunchi, șolduri, glezne, palme. ..ș.a.).

Cartilajele articulațiilor noastre suferă din cauza procesului glicației deoarece ele nu se reproduc. Odată distruse, ele nu se mai pot recupera. Cu alte cuvinte, celulele pe care le ai la 25 de ani sunt aceleași pe care le ai și la 80 de ani (dacă ai noroc). De aceea, aceste celule suportă toate șocurile biochimice din viața ta, inclusiv aventurile glicemiei tale. Dacă proteinele cartilajelor tale, cum ar fi colagenul și agrecanul, sunt glicate, ele devin extrem de rigide. Leziunile produse de procesul glicației sunt cumulative, iar în urma lor cartilajele devin casante, sfârșind prin a se rupe. Astfel, apar inflamarea încheieturilor, durerile și leziunile - adică semnele artritei.
Așadar, glicemia crescută care determină apariția BURȚII DE GRÂU și implicit activitatea inflamatorie a celulelor și glicația cartilajelor, conduc la distrugerea oaselor și cartilajelor.

Chiar dacă acum o pâine ți se pare nevinovată, te asigur că efectul ei asupra încheieturilor tale va fi infinit mai dureros decât îți imaginezi la ora actuală!

(voi continua cu selecțiunile din cartea doctorului William Davis "DIETA FĂRĂ GLUTEN, bazată pe renunțarea completă la produsele din grâu. Renunță la produsele făinoase, slăbește și restabilește-ți starea de sănătate.")