joi, 27 noiembrie 2014

Lapte de nuci, lapte de cocos si migdale

Am avut nevoie pentru unele preparate de acest lapte de nuci sau de migdale. Am căutat și am găsit două rețete pe care le notez aici, pentru a le avea la îndemână în weekend.

Lapte de nuci (sau migdale)

Pentru laptele de nuci, cartea spune că se amestecă în blender, până devin cremă, următoarele ingrediente:
- 1,5 - 2 cești de apă
1 ceașcă de miez de nucă (sau migdale)
1/4 linguriță de sare
2-6 curmale fără sâmburi tăiate bucățele, dacă dorim ca laptele să fie dulce, altfel nu se pun curmale.
După ce s-au pasat până la consistența unei creme, mai adăugăm 1-2 cești de apă și amestecăm.
Acest lapte se poate păstra la frigider și se amestecă bine înainte de a-l folosi. Se poate folosi la rețetele care necesită lapte de nuci sau migdale, dar se poate servi cu cereale, la micul dejun fie rece, fie fierbinte.


Lapte de cocos și migdale

În acestă rețetă se mixează 2/3 ceașcă de migdale și 1/3 ceașcă de cocos răzuit, în blenderul uscat, până ce devin o pudră fină. Se adaugă în blender  1/4 linguriță de sare (sau mai puțin), 1/4 linguriță de vanilie  și o ceașcă de apă. Se mixează 2 minute, apoi se mai adaugă încă 2 - 3 cești de apă, după cât vrem să fie de cremos laptele. La nevoie se poate strecura.
Se folosește ca și laptele de nuci.


duminică, 23 noiembrie 2014

Diete pentru slăbit înainte de sărbători

Am citit de curând într- revistă două diete scurte cu ajutorul cărora poți da jos câteva kilograme în timp scurt. Secretul este în salate. Salata este vedeta deoarece are darul de a topi grăsimea, ajută la eliminarea apei din organism și totodată toxinele. Salatele din legume crude iți aduc o mulțime de vitamine necesare organismului.

Salată pentru slăbit rapid:


Se recomandă varză crudă, morcov și țelină tot crude. Toate se toacă mărunt sau se rad pe răzătoare și se amestecă în cantități egale cu suc de lămâie și puțin ulei de măsline.Se adaugă câteva măsline, 1-2 linguri de porumb fiert, pătrunjel și mărar verde tocate mărunt. Se amestecă toate ingredientele (e de preferat să nu mai puneți sare, deoarece sarea reține apa în organism. Legumele au destulă sare în ele, în starea lor naturală. Limitați-vă la sucul de lămâie și piper, dacă vă place).

Pentru diversificare puteți încerca una dintre următoarele salate, pe care eu le folosesc frecvent:
Salata de varză cu mere, ţelină, nuci şi morcov
Salată exclusivistă de vară (roşii, castraveţi, pere şi nuci)
Salată de morcovi cu susan
Salată de morcovi cu ţelină


Cum este dieta?

Timp de 4 zile organizați meniul astfel:
 Dimineața:  o felie de pâine prăjită și un ou  fiert sau prăjit în foarte puțin ulei  sau
                  o banană și un pahar de suc stors în casă din grapefruit (nu din cel comercializat deoarece are o mulțime de chimicale și zahăr);

Prânz:  300 g de salată ..alegeți una din cele de mai sus ...dar atenție ..fără sare! și adăugați mărar și pătrunjel la oricare variantă de salată.

Gustare: 1 măr

Seara:    300 g de salată ..alegeți o altă combinație de salată, păstrând regula fără sare sau foarte puțină sare și cu adausul de mărar și pătrunjel.

 Cu această dietă în 4 zile slăbiți până la 3 kilograme. Nu uitați de apă 2 litri pe zi și cafea sau ceai, după preferință (dar fără zahăr).

Dieta de trei sptămâni
Dimineața o felie de pâine prăjită cu un ou (ca mai sus) sau cu brânză de vaci proaspătă dietetică,  sau iaurt

La prânz și seara începeți cu 150 g de salată, apoi mâncați orice, dar reduceți porțiile, reduceți cantitatea de făinoase și mai ales dulciurile.
Între mese doar apă și ceai. apă plată / cel puțin 2 litri pe zi. Slăbiți până la 5 kilograme.
Nu uitați! dacă vei uita să bei apă ..sigur vei mânca sau ronțăi ceva! De cele mai multe ori confundăm senzația de sete cu cea de foame  și vom mânca ceva în loc să bem apă.

sâmbătă, 22 noiembrie 2014

Mâncare de fasole păstăi și hrișcă, fără gluten

Pentru vegetarieni, și nu numai, dar în special pentru cei care doresc preparate fără gluten această rețetă este potrivită pentru avea un preparat de post fără pâine. Hrișca, bogată în proteine vegetale și gustoasă aduce un plus de valoare și consistență unui preparat simplu.
 
Ingrediente:

1 borcan de fasole albă, păstăi gata fiartă
1 ceapă
3 linguri de hrișcă boabe
1 legătură pătrunjel verde
2 căței de usturoi
3 linguri de bulion de roșii
3 linguri de ulei
sare, piper și un vârf de cuțit de amestec de 5 condimente chinezesc.


Mod de preparare:
Ceapa se curăță și se toacă, apoi se călește ușor în ulei. Se adaugă hrișca spălată și 3  căni de apă. Se lasă să fiarbă până când și ceapa și hrișca sunt bine fierte. La nevoie se mai adaugă puțină apă. Se adaugă bulionul, usturoiul tocat și presat, fasolea. Se potrivește de sare, piper, se adaugă condimentele și pătrunjelul.
Se lasă să scadă până rămâne o cantitate potrivită de sos.



joi, 20 noiembrie 2014

Desert cu fructe uscate / fără gluten

Am căutat o rețetă pentru un desert care să fie vegetarian și totodată să nu conțină gluten.
Am găsit ceva care mi-a plăcut și o pun aici în colecție, poate mai inspiră pe cineva.

Ingrediente:

1 cană de stafide și/ sau curmale tăiate bucățele,

1/2 cană de apă sau de lapte de soia,
1 cană de nuci măcinate,
2 1/2  căni de fulgi de porumb sfărâmați mărunt,
coajă de lămâie dată pe răzătoare,
vanilie

Mod de preparare:
Stafidele sau curmalele se pun la fiert în apă sau lapte de soia, la foc mic până când fructele se înmoaie. Se dă jos de pe foc și se pasează în blender.
Se toarnă compoziția într-un vas. Nucile și fulgii de porumb se pun în blender și se macină bine. Nucile și fulgii sfărâmați se toarnă peste compoziția de stafide și curmale. Se adaugă un plic de zahăr vanilat și coaja rasă de la o lămâie. Se amestecă bine și se modelează biluțe care se tăvălesc prin fulgi de nucă de cocos sau prin nucă măcinată.







Voi reveni cu pozele!


sâmbătă, 15 noiembrie 2014

Cum devin vegan

Care este diferența dintre un vegetarian și un vegan?
Este interesant că mulți dintre noi asociem cele două cuvinte și le considerăm cu același înțeles. Dar ele au diferențe fundamentale.
Vegetarianul se axează pe stilul de alimentație și abordează problema la nivel de individ. Cum să îmi păstrez sănătatea printr-o alimentație sănătoasă? E principala abordare.
Poate dintr-o dorință de a fi la modă, sau de a fi deosebit...sunt diverse motivele pentru care cineva adoptă alimentația vegetariană.
Veganul adoptă acest stil de viață din alte motive. Îl preocupă altceva. Acest altceva are un înțeles mai amplu și lărgește sfera de abordare, în afara propriei persoane, și se referă la alimentație etică și protectivă pentru planetă.
Etic ..este să te gândești la animalele ucise pentru hrana ta!  Miliarde de animale sunt ucise (peste 70 miliarde) anual pentru carne. Cifrele cresc atunci când adăugăm animalele din fermele pentru blană sau piele, cobaii din laboratoare experimentale, animalele ținute prizoniere în cuști pentru distracția noastră la circuri, grădini zoologice sau sporturi sângeroase.

Uciderea cu cruzime sau blândă...are același rezultat.
"Dacă abatoarele ar avea pereţi de sticlă, cu toţii am fi vegetarieni." —a spus Paul McCartney, fost component Beatles...
Necunoașterea ne menține în inerție și trăim  acceptând stilul de viață al celor din jur.
Animalele nu sunt diferite! De ce trebuie să le provocăm suferință? 

Protectiv...înseamnă să te gândești că producerea hranei tale din carne și felul in care sunt crescute animalele pentru hrana sunt un pericol pentru planeta. Se poluează mediul în timp ce se consumă cantități imense de apă, grâne, petrol, pesticide și chimicale. Unele "dificultăți ecologice" create de sistemele industriale de exploatare a animalelor, in special prin producția de furaj și deșeuri, sunt recunoscute în raportul Organizației pentru Hrană și Agricultură a Națiunilor Unite :
  • Producția gazelor de seră (oxid de azot, metan, dioxid de carbon)
  • Biodiversitatea scăzută prin pierderea habitatului animal și distrugerea ecosistemelor
  • Golirea acviferelor; reducerea disponibilității apei pentru irigații
  • Contaminarea apelor cu azot, fosfor și pesticide
  • Contaminarea solului cu metale grele; eroziunea solului
  • Ploaia acidă cauzată de emisiile de amoniac
Raportul enumeră următoarele probleme create de bălegar:
  • Contaminarea apelor de suprafață
  • Daune aduse ecosistemului acvatic
  • Producția gazelor de seră (oxid de azot și metan)
  • Contaminarea solului cu metale grele
  • Ploaia acida și daune aduse pădurilor de la emisii de amoniac.
Pentru generațiile următoare, și tu poți să fii vegan!
Dacă aceste rațiuni nu te pot convinge, atunci revin la vegetarianismul aplicat în propriul stil de viață, din grija pentru propria sănătate.
Substanțe contaminante se găsesc în carnea animalelor: pesticide, metale grele, toxine care se află în fermele industriale se adună în grăsimea animalelor și atunci când le consumați pătrund în corpul vostru. Găsim arsenic, plumb, cupru, penicilină și ivermectină (neurotoxină utilizată ca antiparazitar, care poate ucide celulele cerebrale)
Și nu cunoaștem încă tot deoarece nu sunt cercetate toate chimicalele.
Se estimează că în carne se găsesc de 14 ori mai multe pesticide decât în alimentele vegetariene, iar în lactate de 5 ori mai multe. Cu toate că și plantele pot conține contaminați, ele nu sunt tratate cu aceleași substanțe și nici în aceleași cantități. În plus, ele nu depozitează substanțele toxice în același fel.

În ferme, animalele și păsările sunt bombardate zilnic cu pesticide prin hrană, cu antibiotice, hormoni și medicamente, prin injecții, astfel încât să crească mai repede. Toate se depozitează în grăsimea și carnea lor care, apoi, sunt ingerate de către consumatorii de carne, hot-dog, șuncă, cârnați, mezeluri.

Mai periculos este faptul că administrarea unor doze de antibiotic se efectuează special pentru a provoca îngrășarea animalelor, în același timp provocând o creștere a rezistenței microbilor la acele afecțiuni. Aceste tulpini rezistente la antibiotic sunt frecvente în carnea ingerată și, este trist că, provoacă rezistență corpului uman la antibiotice.




joi, 13 noiembrie 2014

Salată de năut

Ingrediente

2 căni de năut fiert
o ceapă tăiată fideluță
4 linguri de țelină dată pe răzătoarea mică
10 - 15 măsline negre și verzi, tocate
3 foi subțiri de varză sau de salată tocate
zeamă de lămâie
2 linguri ulei de măsline
sare, piper după gust

        


       

Boabele de năut se țin la înmuiat 10 - 12 ore în apă (de 2 ori mai multă apă decât boabe), se schimbă apa și se pun la fiert în apă timp de aproape o oră. Se poate folosi și năut din conservă, gata fiert. Ceapa tocată se freacă cu sare, se stoarce și, după caz se spală de sare, apoi se pune peste boabele de năut scurse de apă.
Se adaugă celelalte ingrediente de apă, se amestecă și se poate servi.







marți, 11 noiembrie 2014

"Răcitură" de nuci și quinoa





Ingrediente
gelatină
ardei și ceapă

3 linguri de gelatină vegetală
1 ceașcă cu apă rece
150 g quinoa
3 ardei capia roșu
1 ceapă curățată
3-4 bucăți de roșii deshidratate

1 lingură de zeamă de lămâie
1 linguriță de sare
1 linguriță usturoi pudră sau pisat
1 legătură mică de mărar

quinoa
Se pune gelatină în apa rece și se amestecă, apoi se lasă să se înmoaie gelatina.

Quinoa se pune în apă la fiert. După ce a fiert se scurge bine de apă.

Ardeii curățați de cotor și semințe se pun în apă la fiert împreună cu ceapa curățată și cu roșiile deshidratate. Se fierb până când sunt bine înmuiate.
nuci


Se pun în blender toate ingredientele, inclusiv gelatina și se pasează  până devine cremă.

Compoziția se pune în castronele și se dă la rece pentru a se închega gelatina.

Se servește cu măsline ca aperitiv.














luni, 10 noiembrie 2014

Salată de fasole roșie

Ingrediente:

fasole roșie fiartă (1 cutie conservă)
1 ceapă tocată fideluță sau ceapă verde tocată
2 - 3 foi de varză proaspătă se taie fideluță
1 legătură de mărar
2 linguri de ulei de măsline
2-3 linguri din sosul special (după gust). 
     Sosul special:     50 ml zeamă de lămâie,
                                  1 linguriță sare,
                                  2 lingurițe de boia de ardei dulce,
                                  300ml  roșii în bulion din  conservă, pasate la blender
                                  1 linguriță busuioc,
                                  1 linguriță usturoi pisat,
                                  2 lingurițe miere,
                                  1 linguriță tarhon
                             Toate componentele sosului se amestecă în blender.
                             Sosul rămas se păstrează în congelator până la următoarea utilizare.

Peste fasolea roșie fiartă se adaugă ceapa, varza, mărarul, sosul special  și se amestecă.

sâmbătă, 8 noiembrie 2014

Salată de varză cu susan


1 varza mică
2 linguri de semințe de susan
2 - 3 linguri de suc de lămâie
2 linguri de ulei de măsline
sare după gust

Varza se taie fideluță după ce au fost îndepărtate nervurile groase ale foii de varză.
Semințele de susan se coc la cuptor, în tavă la foc mic pentru a le prăji puțin.
Toate ingredientele se amestecă. Salata se poate orna cu măsline, roșii sau mărar și pătrunjel.

O altă variantă de servire este de a umple roșii care au fost golite de miez. Varza după ce a fost tăiată fideluță se freacă cu puțină sare, se lasă 30 min și apoi se scurge de suc, se amestecă cu sucul de lămâie, semințele de susan și se umplu roșiile.  În loc de semințe de susan se poate adăuga chimen.  

vineri, 7 noiembrie 2014

Condimente marocane / Despre cardamom

Un amestec de condimente care să fie similar cu cel al condimentelor marocane îl putem face acasă din
următoarele:

2 lingurițe de nucșoară
2 lingurițe boabe de coriandru
2 lingurițe de chimion
2 lingurițe de ghimbir măcinat
2 lingurițe de turmeric
2 lingurițe de sare
2 lingurițe de scorțișoară
1/2 linguriță de fructoză
1 și 1/2 linguriță boia iute
1 și 1/2 linguriță piper negru măcinat
1 linguriță piper roșu
1 linguriță cardamom pudră
1 linguriță ienibahar pudră

Boabele se macină în râșniță și se amestecă bine cu celelalte pudre. Amestecul se păstrează închis ermetic.


Cardamomul

- praful de cardamom verde este utilizat în Orientul mijlociu pentru a condimenta mâncărurile dulci cu orez sau cu carne, sau ca aromă pentru ceai și cafea. Acest condiment dă un gust picant mâncărurilor. Se pisează și se adaugă în aluaturi, în mâncăruri cu pește, carne sau cartofi.
- în țările scandinave se folosește pentru prepararea cârnaților dar și a  prăjiturilor și produselor de  patiserie.
- cardamomul este un condiment scump, este considerat al treilea între cele mai scumpe condimente, după șofran și vanilie;
- cardamomul are și proprietăți terapeutice. Se utilizează în tratarea infecțiilor gingivale, în prevenirea și tratarea problemelor legate de gât, tuberculoza pulmonară, tulburări digestive, împotriva pietrelor la rinichi și a celor biliare și altele. Este foarte eficient împotriva răcelilor.


Bancul zilei



La radio Erevan un ascultator sovetic întreabă:
   - E adevărat că după accidentul nuclear de la Cernobîl, oamenilor le-au cazut dintii ? 
Radio Erevan răspunde:
   - Da! Dar nu tuturor ci numai acelora care nu și-au ținut gura!

La radio Erevan un ascultator sovetic întreabă:
    - Cine este amantul doamnei Brejnev?
Radio Erevan răspunde:
    - Nu nie băgăm în viața particulară a tovarășului Kosîghin...
La radio Erevan ...A doua zi liniște, a treia zi liniște...a cincea zi:
- Aici radio Erevaaan!! Transmitiem din Sibieeriaaa!!!

La Radio Erevan, un ascultator întreabă:
- Cum putem scăpa de bubele de pe picioare.
Radio Erevan răspunde:
- Putem scăpa de bubele de pe picioare dându-ne cu alifie, după ce ÎN PREALABIL ne-am spălat bine pe picioare.
Același ascultător întreabă:
- Dacă nu avem PREALABIL, putem folosi un lighean?

joi, 6 noiembrie 2014

Ciorbă de legume

Ingrediente:
1 morcov
1 păstârnac
1 pătrunjel
1 telină mică,
2 - 3 cartofi potriviți
1 ceapă,
3 fire de ceapă verde,
2 linguri mazăre,
10 -15 păstăi de fasole galbenă subțire
 1 dovlecel,
3 roșii
1 linguriță tarhon uscat sau 2 crenguțe de tarhon verde
 1 linguriță cimbru uscat
borş
4 -5 linguri de ulei 
verdeață  leuştean, pătrunjel si țelină

Mod de preparare:

Zarzavatul se curăță, se spală și se taie bucățele. Se pun la fiert în 3 litri de apă morcovul, pătrunjelul, ceapa verde și uscată, păstârnacul, țelina, mazărea și fasolea. Când sunt aproape fierte se adaugă cartofii și sare. Când sunt aproape fierți cartofii se adaugă și dovlecelul. Apoi se adaugă uleiul și roșiile tăiate cubulețe. Se acrește ciorba după gust, cu borșul care a fost fiert separat și strecurat, dacă mai este nevoie se mai adaugă puțină apă. Se mai lasă să dea câteva clocote și se adaugă verdeața, tarhonul și cimbrul. Se poate servi dreasă cu ou, iaurt și smântână.

miercuri, 5 noiembrie 2014

Bancul zilei

Un țăran român în tren cu un american.
Scoate țăranul un castravete. Americanul întreabă:
- Ce este acela ?
- Castravete! răspunde țăranul
- Ce mic este! La noi sunt de trei ori mai mari.

Scote țăranul o roșie. Americanul întreabă:
- Ce este acela?
- O roșie.
- Ce mică este! La noi sunt de trei ori mai mari.

Scoate țăranul un pepene. Americanul întreabă:
- Ce este acela?
- Mazăre! răspunde cu năduf țăranul.

sâmbătă, 1 noiembrie 2014

Musaca de cartofi cu vinete și dovlecei

    Un preparat de post, vegan și fără gluten foarte gustos.

Ingrediente:
6 cartofi
2 vinete
1 dovlecel mai mare
2 ardei capia roșu
1 ceapă

4 ciuperci mari
5 căței de usturoi
sare, piper în trei culori
1 cutie de roșii în bulion
2 lingurițe de boia dulce
1/2 linguriță turmeric
1 vârf de cuțit de curry
1 legătură pătrunjel
ulei și făină de hrișcă pentru tapetat tava

Preparare

Ceapa, ardeii și ciupercile se toacă și se pun în ulei la călit. După ce se înmoaie și ardeii se adaugă cutia de roșii tocate în bulion și o ceașcă de apă și se lasă să fiarbă.  Se potrivește de sare, piper, se adaugă boiaua, turmericul și praful de curry.

Vinetele se curăță de coajă, se taie rondele și se presară cu sare. Se lasă 15 -20 de minute să iasă din sucul înțepător al vinetelor. apoi se prăjesc ușor în tigaia cu ulei.
 Cartofii se curăță, se taie rondele și se prăjesc ușor în ulei. Dovlecelul se taie rondele și se călesc ușor în tigaie.

 Începem să montăm musacaua:
- în tava unsă cu ulei și tapetată cu făină de hrișcă așezăm un strat de cartofi, un strat de vinete, un strat de compoziție cu ceapă, verdeață, dovleceii, un strat de sos cu ceapă, un strat de cartofi și deasupra restul de sos de ceapă și verdeață,
    

    

 Punem musacaua la cuptor aproape o oră.