sâmbătă, 17 ianuarie 2015

Prăjitură Albă ca zăpada - Anișoara


Rețeta de prăjitură Albă ca zăpada o am de la Anișoara / o doamnă ...fina soacrei mele/....deci și rețeta din caietul meu poartă acest nume.
O notez acum, pentru a o readuce în actualitate, și voi introduce fotografii pe măsură ce o prepar.

Pentru foi avem nevoie de:
3 ouă întregi
6 linguri zahăr pudră
5 linguri de ulei
2 linguri lapte
2 lingurițe amoniac alimentar
făină cât cuprinde pentru a obține un aluat bun de întins (cca. 450 g).

Amestecă toate ingredientele...ouăle cu zahărul, uleiul, laptele, amoniacul și făina.


Lăsăm 5 minute aluatul să se odihnească, apoi îl împărțim în trei părți egale.
Pe tava de la aragaz, întoarsă cu dosul în sus și unsă cu ulei întindem aluatul în foaie subțire de 3-4 mm. Introducem tava în cuptorul încins și o lăsăm la copt...Atenție, se coace repede..între 5 și 7 minute, în funcție de focul aragazului.
Scoatem cu grijă foaia pentru a nu se rupe, deoarece este fragilă. Ungem foile cu cremă (două straturi de cremă)  Punem deasupra o greutate (un tocător de lemn e potrivit) și o lăsăm până a doua zi când și deasupra pudrăm cu zahăr, apoi o tăiem în romburi sau dreptunghiuri de cca. 2 x 5 cm.

Pentru cremă avem nevoie de:

3 linguri cu vârf de făină (sau amidon alimentar) care se desfac în 500 ml lapte rece. Punem pe foc amestecul de lapte cu făină până se leagă ca o smântână groasă. O luăm de pe foc și amestecăm în continuare până se răcește. Se adaugă 250g unt, sau margarină, care a fost frecat bine cu 250 g zahăr pudră, vanilie, coaja rasă de a o lămâie și zeama de la lămâie.




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu