sâmbătă, 16 mai 2015

Ciulama de ciuperci

   De mult timp nu am mai preparat o ciulama de ciuperci. Am tot evitat cu gândul la făină și gluten, pe care doresc să îl evit. Am găsit înlocuitorul pentru făină în amidonul de porumb (produs pe care îl folosim pentru budinci). Vă voi descrie cum am obținut o ciulama de ciuperci incredibil de gustoasă.

 Ingrediente:
14 ciuperci albe, măricele (cam 750 g), puteți pune 1 kg,
1 morcov
1 ceapă
sare, piper
2 linguri de ulei
câteva fire de mărar
3 linguri cu vârf de amidon de porumb sau făină
3 linguri cu vârf de smâmtână
2 linguri pline de iaurt
1 gălbenuș de ou

Mod de preparare:

 Ciupercile se spală bine și se taie puțin din capătul piciorului (zona de contact cu pământul a piciorului ciupercii). Apoi le tăiem bucățele nu prea mici și le punem la fiert cu 1,5 litri de apă.
Curățăm ceapa, o spălăm și o tocăm mărunt. Curățăm morcovul, îl spălăm și îl dăm pe răzătoarea mică. Punem ceapa și morcovul peste ciuperci și le lăsăm să fiarbă. Când scade apa, mai adăugăm și lăsăm să fiarbă aproximativ 30 de minute.
Separat, într-un castron punem amidonul de porumb și o cană de apă rece. Turnăm apa încet și amestecăm până se obține o cremă. Adăugăm amidonul peste ciuperci și amestecăm continuu, la foc mic, până se îngroșă sosul. Separăm gălbenușul de la un ou, îl punem în castron și îl amestecăm cu puțină sare. Adăugăm smântâna și iaurtul și le amestecăm, apoi luăm câteva linguri din sosul de la ciuperci și turnăm sos peste amestecul cu smântână (dorim să ridicăm temperatura acestui amestec). După aceea turnăm amestecul cu smântână peste ciuperci și amestecăm pentru a le încorpora. Lăsăm să dea câteva clocote și luăm de pe foc. Potrivim de sare și piper, apoi presărăm mărar tocat. La final obținem cam 2 litri de mâncare. Reglați consistența după cum doriți, adăugând, la nevoie, puțină apă.
Se servește caldă cu mămăligă.




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu