luni, 20 februarie 2012

Retete diverse cu broccoli

1.      Broccoli marinat :
Ingrediente:
500 gr broccoli,
Pentru marinată avem nevoie de următoarele:
      4 linguri ulei de măsline,
4 linguriţe oţet,
4 linguriţe zeamă de lămâie
4 linguriţe apă,
1 linguriţă muştar,
1 căţel de usturoi tocat,
1 ceapă mică,
cca 2 linguri busuioc proaspăt,
tăiat mărunt, sare, piper.
Mod de preparare:
se fierbe broccoli în apa sărată, cam 4 minute, după care se scoate şi se pune într-un castron unde se  acoperă cu zeama de marinată şi se lasă cam 30 minute. Se poate servi ca garnitură la peşte, cu chiftele din legume, crochete de cartofi sau cu ce doriţi.
2.      Broccoli marinat II (RAW): 
Ingrediente:
-      2 broccoli gata curatati,
-      1 ardei gras roşu si
-      1 ardei gras portocaliu,
-      2 căţei de usturoi,
-      conservă de fasole boabe (sau năut) şi
-      frunze de pătrunjel.
Pentru marinată: 5-6 linguri ulei de măsline, 2-3 linguri oţet, 2 linguri suc de lămâie, sare, piper.
Mod de preparare (timp estimat: 30 min, complexitate: redusa).
Curăţaţi broccolii, tăiaţi ardeii fâşii, usturoiul tocat mărunt, iar boabele de năut clătite cu apă rece şi puse la scurs.
Marinata, pregătită din ulei, oţet, zeama de lămâie, sare si piper.
Sfat: se poate zdrobi usturoiul cu presa şi se adaugă la marinată. Legumele amestecate într-un bol, peste care se toarnă marinata şi se potriveşte de sare, piper şi suc de lămâie. Se acoperă şi se lasă în frigider până a doua zi. Înainte de servire se mai amesteca încă odată bine toate legumele cu marinata.
3.      Salata de broccoli şi conopidă
Ingrediente:
-    un bucheţel de broccoli
-    puţină conopidă
-    un morcov ras
-    un fir de ceapă verde tocat
-    pătrunjel verde tocat
-    sare
-    ulei de măsline
-    oţet balsamic
-    puţtin muştar cu hrean
Mod de preparare:
Conopida şi broccoli se opăresc 3-4 minute.
Într-un castron se pun morcovul ras, firul de ceapă tocat, pătrunjelul, apoi se adaungă conopida şi broccoli.
Din puţin ulei de măsline,oţet,muştar şi sare se face un dressing care se pune peste celelalte ingrediente şi se amestecă bine.


4.      Salata de broccoli (RAW):
-    3 căpăţâni de broccoli crud tăiat bucăţele,
-    1 ceapă (se poate şi ceapă roşie).
-    4 linguri ulei de măsline,
-    2-3 linguri de maioneză de casă cu o lingură de smântână şi o linguriţă de suc de lămâie
-    piper,sare.
Ceapa se taie mărunt şi se adaugă peste broccoli şi se lasă până a doua zi la rece. Adăugam ulei, sare, piper şi maioneza.

5.      Salata de bróccoli

Ingrediente:
-    1 bucheţel de broccoli proaspat
-    1 cartof mare
-    1 morcov mare
-    legume deshidratate, usturoi
Preparare: bróccoli, cartoful şi morcovul se fierb la aburi.În vasul de jos se pune apă până la jumătate în care se adaugă câteva legume deschidratate (o liguriţă de vegeta, Knorr sau Maggi) şi câteva feliuţe de usturoi proaspăt. În vasul cu sită se pun buchetelele de brócoli, cartoful şi morcovul tăiaţi în cubuleţe. Se fierb 30 de minute…
Separat se prepară sosul: se face o maioneză dintr-un gălbenuş de ou crud, ulei de floarea-soarelui, cu 1 linguriţă de muştar, sare, multă zeamă de lămâie câteva linguri de smântână.
Le adaugam pe toate într-un bol şi potrivim gustul cu puţină sare.
Turnam sosul şi amestecăm uşor. Daca doriţi, inlocuiţi maioneza cu iaurt natural.

6.      Salată raw de broccoli şi avocado

-          câteva bucheţele de broccoli crud,
-          un dovlecel subţire crud tăiat cubuleţe (zucchini)
-          un avocado bine copt, curăţat de coajă şi tăiat cubuleţe
-          zeama de la jumatate de lămâie
-          câteva roşioare mici
-          brânză telemea tăiată cubuleţe (pentru lacto-vegetarieni)
Simplu ca buna ziua, dar de-o prospeţime şi aromă greu de uitat.
Mod de preparare: se amestecă bucăţelele de broccoli, avocado, zucchini şi se stropeşte cu lămâie. Se completează cu roşiile şi telemeaua.


 7. Supă raw de broccoli
Ingrediente:
- 1 bucată de broccoli,
- 50 g nuci
- 50 g seminţe de floarea soarelui decojite crude,
- 1 ardei capia roşu,
- 1 fir de ceapă verde,
- ½  legătură mărar verde proaspăt,
- câţiva fulgi de ardei iute,
- sare şi piper.
Seminţele de floarea soarelui şi nucile se hidratează pentru câteva ore. În vasul robotului de bucatărie punem seminţele şi nucile hidratate, bucheţelele de broccoli, ardeiul roşu şi ceapa verde tăiate bucăţi potrivite. Condimentăm de sare şi piper. Se mixează totul până când obţinem o cremă. Dacă vrem supa mai fluidă adăugăm puţină apă plată. La final adăugăm mărarul tăiat mărunt. Decorăm cu fulgi de ardei iute şi broccoli mărunţit. Servim!


Retete pentru lacto-ovo-vegetarieni:


1.Ardei umpluti cu broccoli:
Ingrediente: 10 ardei rosii, 700 gr broccoli, 2,5 dl smantana, 3 oua, 200 gr cas ras.
Mod de preparare:
Fierbi broccoli, ii laşi să se scurgă şi ii mixezi. Adaugi smântâna, ouăle, caşul şi un pic de sare. Umpli ardeii tăiaţi în jumătăţi şi curăţaţi de seminţe cu compoziţia obţinută. Îi puneţi apoi la cuptor.


2. Sufleu cu broccoli:
Se fierbe broccoli numai 2 minute, apoi se scurge de apă şi se zdrobeşte în bucăţele mai mici cu furculiţa, dar nu prea tare să nu iasă ca un piure. Când s-a răcit, se amestecă broccoli cu 4 gălbenuşuri, 3 linguri smântână, o ceaşcă caşcaval/parmezan ras, 2 linguri făină. Se bat separat albuşurile până se fac spumă, apoi se încorporează treptat spuma în amestecul cu broccoli, amestecându-se de jos în sus, foarte uşor şi când e gata se toarnă compoziţia într-o tavă tapetată sau într-un vas de jena. Se da la cuptor 30-40 minute.


3. Sufleu de paste cu broccoli II: 
Nu avem cantităţi pentru reţetă, Se potrivesc după preferinţe. Se fierb pastele în apă cu sare, conform indicaţilor de pe pachet. Se folosesc orice paste scurte, gen penne. Se opăreşte broccoli în apă cu sare. Într-o formă termorezistentă unsă cu unt se aşează un strat de paste, se săreaza şi piperează, un strat de broccoli opărit, se sărează şi piperează, apoi încă un rand de paste. Se bat doua-trei ouă cu o ceaşcă de smântână şi condimente (sare, piper, puţina nucşoară), se rade caşcaval sau parmezan (muuuuult), apoi se pune la cuptor.Se ţin 20-25 minute, până se încheagă oul şi se rumeneşte puţin crusta.


4. Sufleu de broccoli şi conopidă:
Ingrediente: 
Câte 250 g conopidă şi broccoli, 4 dovlecei, sare, 4 linguri unt, 2 linguri făină, 800 ml lapte, 100 g caşcaval ras, 3 galbenuşuri, 4 linguri smântână, 250 g sos tomat.

Mod de preparare: Spălaţi legumele, se desface conopida şi broccoli bucheţele, dovleceii se taie felii. Se opăreşte conopida şi broccoli în apă cu sare apoi se lasă la scurs. Pentru sos se topesc 2 linguri de unt, se pune faina, laptele şi se fierbe 5 min. Se adaugă 50 g caşcaval ras, condimente. Se ia oala de pe foc şi se pun gălbenuşurile amestecate cu smântâna. Se încălzeşte cuptorul la 175 grade. Se unge o forma cu unt şi se pun în ea straturi de legume şi sos. Se presară deasupra sosul şi restul de caşcaval şi se da la cuptor 45-50 min. Se serveşte cu sos tomat.


5. Broccoli gratinat: 
Spalat, desfăcut în bucheţele, pus intr-un vas termorezistent uns cu unt, presărat cu puţin pesmet, si apoi un sos de smântâna cu 1-2 ouă si caşcaval/ parmezan ras, băgat la cuptor timp de 20-30 min la foc potrivit, pana se aureşte deasupra.


6. Salata cu broccoli si conopida:
Ingrediente si cantitati: 1 1/2 linguriţe oţet, 2 linguriţe muştar, 1 linguriţă ulei de măsline, 1/4 linguriţă piper, 1/8 linguriţă sare, 1 căţel de usturoi pisat, 2 ceşti bucheţele mici de conopida, 2 ceşti bucheţele mici de broccoli, 1 ceaşcă branză feta (cubuleţe), 1/2 ceaşcă ţelină (cubuleţe), 1/2 ceaşcă ardei gras tăiat mărunt, 1/2 ceaşcă măsline verzi feliate, 1/2 ceaşcă cubuleşe de castravete, 1/4 ceaşcă ceapă verde rondele, 1/4 ceaşcă pătrunjel proaspăt tocat, 1 linguriţă capere, 2 ouă mari, fierte tari, tăiate in sferturi.
Mod de preparare: Se pregăteşte dressing-ul, amestecand bine oţetul, muştarul, uleiul de măsline, piperul, sarea şi usturoiul pisat, până se formează o pastă. Separat, se fierbe conopida şi broccoli într-o oală acoperită, timp de 8 minute. Se scurg si se pun intr-un vas, în care adaugi apoi brânza, ţelina, ardeiul, măslinele, castravetele, ceapa, pătrunjelul şi caperele. Adaugă dressing-ul în vas şi amestecă bine, până la omogenizare. La sfârşit, se adaugă feliile de ou.


7. Supă cremă de broccoli:
Ingrediente şi cantităţi pentru 4 porţii:
2 linguriţe ulei de măsline;
1 ceapă medie;
4 căţei de usturoi feliaţi;
1 ţelină mijlocie;
2 căni supă de legume;
5 bucheţele de broccoli tocate mărunt;
1/4 cană macaroane;
1/2 linguriţă sare;
1/4 linguriţă piper;
1/2 cană lapte degresat;
1/2 linguriţă cimbru.
Mod de preparare:
Se pune uleiul de măsline într-o tigaie, iar după ce s-a încins, se adaugă ceapa şi ţelina şi se călesc timp de 5 minute. Adaugă usturoiul feliat şi mai lasă pe foc încă un minut. Broccoli, macaroanele, supa, sarea si piperul se adaugă conţinutului deja format şi se aduce la fierbere, acoperindu-se cu un capac. Se lasă pe foc timp de 20 de minute, amestecându-se din când în când. Se subţiază cu laptele degresat, condimentându-se cu cimbru. Se mai pune pe foc încă 5 minute. Se poate servi fie calda, fie rece.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu