sâmbătă, 10 martie 2012

Tort pandişpan cu mere

Un tort simplu de făcut, necostisitor şi foarte plăcut la gust. Un desert răcoritor care nu îţi cere ingrediente multe sau deosebite. Poţi să îl faci pentru ocazii festive, deosebite şi să îl ornezi în mod specific..sau poţi să îl faci pentru oricare zi de lucru sau de weekend. Cu acest preparat pe masă vei fi uimită să observi că poţi transforma o zi "obişnuită" într-o zi specială! Armonia şi dragostea vor pluti peste tot în casă! Încearcă şi vei vedea...

Ingrediente:
I. Pregătirea merelor:
6 - 7 mere
125 g margarină
6 linguri zahăr
II. Pentru aluat:
6 ouă
6 linguri zahăr
6 linguri făină
1 praf de copt
2 pliculeţe zahăr vanilat
coajă rasă de la o lămâie

Mod de preparare:
Se curăţă merele şi se taie în sferturi, se îndepărtează cotorul şi se taie fiecare sfert în două  sau trei bucăţi.
Se unge o formă de tort (de aproximativ 3 litri) cu margarina, se adaugă merele şi 6 linguri de zahăr. Se introduce în cuptor la foc mare până când merele se înmoaie.
În acest timp se pregăteşte aluatul:
Se bat (cu telul arc) albuşurile de la 6 ouă până obţinem o spumă consistentă. Se adaugă zahărul şi se continuă baterea spumei până de topeşte zahărul. Se adaugă gălbenuşurile, vanilia, coaja de lămâie şi praful de copt stins în puţin oţet.  Se bat albuşurile în continuare până când spuma este tare. Se adaugă făina în ploaie puţin câte puţin. Cu ajutorul telului, prin răsucirea acestuia în spumă, de jos în sus se amestecă încet făina cu spuma de albuş.

Se scoate forma de tort din cuptor când merele sunt pătrunse (cam 30 minute la cuptor sunt suficiente).
Se răstoarnă aluatul peste mere şi se nivelează.
Se introduce forma de tort în cuptor unde se ţine la foc mare 10 minute apoi se dă focul mai mic..spre jumătate. Timpul de coacere este de aproximativ 40 minute. Se verifică cu ajutorul unui pai (sau o scobitoare) dacă este bine copt. Înţepăm aluatul cu paiul şi când în scoatem, paiul trebuie să fie uscat (să nu rămână aluat pe el).
Când prăjitura este coaptă se scoate din cuptor şi se lasă la răcit. Când este rece, se răstoarnă pe un platou special pentru tort şi se scoate forma de tort.
Se ornează cu frişcă aşa cum doriţi.
Pentru ornat deosebit...las imaginaţia fiecărei doamne să lucreze.

Să-l savuraţi cu plăcere!
 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu