vineri, 17 februarie 2012

Cum facem acasă laptele şi brânza (Tofu) de soia



Prepararea laptelui de soia (vezi și Preparăm acasă lapte de soia): 

250 g boabe de soia nemodificată genetic
o oală de 5-6 litri sau mai mare
tifon
strecurătoare
blender

Se spală boabele în câteva ape şi se pun la înmuiat 24 de ore, apoi se scurg din nou şi se mai spală în două ape. Se scurg bine boabe de apa de la spălat, se adaugă un litru de apă peste boabele de soia şi se pune la fiert. 
După ce clocoteşte se mai ţine 2 minute, nu mai mult!. Se strecoară boabele şi se pun în blender. Eu am adăugat aproape un litru de apă în blender care a ajutat la terciuirea fină a boabelor. În oală punem la fiert 2 litri de apă şi când apa fierbe, adăugăm terciul din blender şi ametecăm continuu cu o lingură de lemn. 
Se fierbe 20 de minute. Atenţie că spumează foarte mult şi se poate revărsa din oală. amestecaţi continuu până dispare spuma. Se lasă puţin la răcit şi apoi strecurăm toată compotiţia prin tifon pus în două straturi într-o strecurătoare. Ceea ce se scurge prin sită este laptele de soia!!!! Partea groasă ...din restul de boabe, rămasă în tifon o putem folosi pentru alte preparate fără carne ..sarmale, chiftele, musaca . 
Laptele îl putem aroma cu vanilie, cacao sau fructe (Milkshake cu căpşuni sau banane). Se poate păstra la frigider în sticle sau în congelator.




Prepararea brânzei de soia 
Pentru a face brânză de soia - tofu - aducem la fierebere laptele de soia preparat ca mai sus dar cu mai puţină apă (in blender 1 litru de apă şi în oală încă un litru de apă) apoi îl lăsăm 10 minute să se odihnească. Adăugăm in laptele fierbinte zeama de la două lămâi (se poate folosi 3 linguri oţet de mere ..in aceasi cantitate...dar eu am folosit zeama de lamaie..) pe care o adăugăm în lapte pentru a se coagula.  Amestecăm repede, energic 2-3 minute şi îl lăsăm nemişcat să se coaguleze timp de aproape o oră.
Compozitia cu adaos de boia in timpul coagularii



 Dacă nu aveţi răbdare puteţi să îl puneţi din nou la fiert şi amestecaţi continuu până se separă brânza de zer.

   După ce se separă zerul de brânză strecurăm toată compoziţia printr-o cele două foi de tifon, pe care apoi o strângem, o legăm şi o suspendăm pentru a o lăsa la scurs. După ce s-a scurs o putem presa punând o greutate..cam de 2kg deasupra, pentru a scoate bine zerul. În laptele de soia putem pune sare, piper, boia, măsline odată cu zeama de lămâie şi obţinem o brânză deosebită!.
 Din 250 g boabe de soia se obţin 100 g de brânză de soia.








2 comentarii:

  1. Incercati sa fiti mai concisa in reteta. Sunt prea multe variante. Oferiti-ne una pe care ati incercat-o chiar dumneavoastra. Va multumesc!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc pentru comentariu ..aveti dreptate si ca urmare..acum dupa 6 luni de inactivitate pe blog, revin ..si asa cum vedeti ..am corectat articolul pentru sa corespunde practicii mele personale in prepararea laptelui si branzei de soia. Acum nu am fotografii, dar in zilele urmatoare le voi prezenta pe blog.
      Maria

      Ștergere