vineri, 10 februarie 2012

Mediul şi dieta vegetariană


Când vegetarienii au început să vorbească despre conexiunea existentă între mediul înconjurător şi alimentaţia vegetariană, publicul larg nu a avut nici o reacţie. Experţii în energie şi mediu au fost la început   negativi. Chiar şi Al Gore, renumitul expert în încălzirea globală şi autor al “An Inconvenient Truth”, a ignorat acest adevăr special.
Dar nimeni nu poate ignora prezenţa unui elefant în cameră pentru mult timp!  Acum, “încălzirea globală”, „energia din surse regenerabile”, “sustenabilitate”, “non – organisme modificate genetic (OMG)”, “permacultura” sunt cuvinte des întânlite. Verde = vegetarian – sau cel puţin semi-vegetarian!
Autorul Michael Pollan este renumit pentru că spune “Mănâncă! Nu prea mult, şi cea mai mare parte să fie plante.”
Autoarea Gretchen Primack conectează aceste puncte: ceea ce mâncăm şi lumea în care trăim.  Ceea ce urmează este un extras din excelentul său articol:
„Mediu, încălzirea globală, foametea în lume şi dieta vegetariana”

“Încălzirea globală, spunem, clătinându-ne capul, si muşcând dintr-un hamburger. Foamete în lume, oftatăm, apucând o altă felie de pizza. Ce e în neregulă cu această imagine?”
“Adevărul este că nu există nimic atât de răspândit şi dăunător pentru mediul înconjurător  şi cauză a foametei în lume – decât faptul de a mânca produse de origine animală. Şi până când nu vom face aceste legături şi vom schimba obiceiurile noastre, problemele vor continua şi se vor agrava pe mai multe nivele.  Până la urmă, noi trebuie să începem prin a face o diferenţă pornind chiar de la frigiderele noastre. “
“Raportul recent al ONU privind efectivele de animale şi de mediu declară, mai mult decât sobru: sectorul creşterii animalelor apare ca fiind unul din primii doi sau trei contribuitori la cele mai importante şi cele mai grave probleme de mediu, atât la nivel local cât şi la nivel global. De la poluarea apei şi degradarea terenurilor  este clar cine este prădătorul!”
“Vorbind despre încălzirea globală:  Suntem manipulaţi atunci când ni se spune şi se dă vina numai pe automobile şi fabricile care emană gaze cu efect de seră care duc la schimbările climatice alarmante, şi bine ne fac. Dar de fapt, după cum arată Raportul ONU, aproape o cincime din aceste emisii mortale provin de la sectorul creşterii animalelor care sunt mai multe decât de la toate mijloacele de transport din lume la un loc”, aşa cum arată Kathy Freston în articolul „Vegetarianul este Noul Prius”.
“Cantitatea de teren folosită pentru cultivarea recoltelor necesare pentru hrana animalelor este de 10 de ori mai mare decât cea de care avem nevoie pentru cultivarea plantelor necesare consumului uman.”
“Ca urmare, terenul este la mare căutare, ceea ce duce la decimări enorme de pădure şi alte zone sălbatice. De fapt, 70% din padurea tropicala a Amazonului este acum folosită pentru păşune. Aceasta nu este doar sfâşietoare prin periclitarea şi dispariţia unor specii nenumărate de păsări şi animale, dar de asemenea, înseamnă că este distrus filtrul de oxigen necesar lumii, punând în pericol în continuare calitatea aerului. Şi arderea acestor păduri înseamnă adăugarea în atmosferă a tuturor toxinelor şi a dioxidului de carbon, pe care ele îl filtrau, o lovitură teribilă pentru atmosfera noastră.”
“În acelaşi timp, scurgerile de la fermele de animale însemnă o degradare a surselor de apă. Având în vedere faptul că oamenii de stiinţă sunt alarmaţi de consumul nostru de apă şi ceea ce se prevesteşte pentru generaţiile viitoare, faptul că fermele răspund pentru cea mai mare parte a apei pe care o consumă şi o degradează.”
“Energia folosită pentru a ne păstra chiftelele şi “grătarele”este imensă. Dacă considerăm hrănirea, adăposturile, transportul şi sacrificarea animalelor şi apoi ambalarea , transportul cărnii şi a produselor în sine, vezi cheltuiala extraordinară şi degradarea resurselor naturale. Prin urmare, Freston nota că “Producerea unei calorii de proteine de carne înseamnă arderea a mai mult de zece ori combustibili fosili- şi emană de zece ori mai multă căldură-dioxid de carbon decât producerea unei calorii de proteină ​​din plante”.

“Rezolvarea foametei în lume 
De la falşii nuggets de pui, hamburgeri, mezeluri, carnati, chiar Bratwurst, la delicioasa soia, orezul, ovăzul şi laptele de migdale, o alimentaţie fără produse de origine animală este o plăcere. Cărţi de bucate, site-uri şi organizaţii abundă în lume. Supermarket-urile dumneavoastră locale tradiţionale au secţiuni alimentare sănătoase, care vor face următoarea dumneavoastră “Chiftea”, mai delicioasă decat ultima pe care aţi mâncat-o:  nesănătoasă şi cu implicaţii de mediu şi morale. Şi magazinele alimentare cu hrană sănătoasă şi multe web site-uri vă pot oferi o varietate chiar mai mare şi multe idei cu privire la modul de a mânca o dieta gustoasă, satisfacatoare, care este bună atât pentru corpul vostru cât şi pentru planetă.”
“Data viitoare să te baţi pe umăr şi să te feliciţi că ai cumpărat becuri economice sau produse din hârtie reciclată, şi nu te opri aici! Asiguraţi-că că următoarea oală o umpli cu legume şi comandă pizza vegetariană de la restaurantul dumneavoastră italian preferat. Veţi face mai mult pentru mediu decât dacă ai conduce un automobil electric Prius până la restaurant.”
—————————————
Despre Autor: Gretchen Primack este vegetariană de la varsta de 13 ani. Casa ei este plin de becuri economice şi eficiente energetic, produse din hârtie reciclată, şi produse alimentare delicioase vegetariane! Ea predă la Bard College si SUNY-Ulster şi serveşte la Sanctuarul animalelor Catskill.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu