duminică, 15 iunie 2014

Ciorbă de fasole (boabe)



Ciorba de fasole se pregăteşte în multe feluri...dar cea cu care eu m-am obişnuit..învăţată de la mama... o voi descrie acum:
zarzavatul

Ingrediente:
1 cană cu fasole,
2 morcovi,
1 păstarnac,
2 cepe,
o ţelină mică,
1 ardei gras ,
 3 -  4 roşii.
 o legatură de leuştean,
o crenguţă de cimbru,
câteva frunze de ţelină,
sare , piper, ienibahar.

roşiile
Fasolea se alege, se spală bine şi se pune în apă rece la înmuiat cu 12 ore înainte de a o pregăti.
după ce s-a înmuiat, spălam din nou fasolea şi o punem în oala cu apă rece (apa să treacă cam de 10 cm peste nivelul boabelor).  Apa în care fierbe fasolea eu nu o arunc, deoarece fasolea după ce a stat în apă 12 ore, celuloza s-a înmuiat şi fasolea va fierbe mult mai repede.

ardeiul gras
Zarzavaturile le dă pe răzătoare si le înăbuşim în 3 linguri de ulei. Cand fasolea este aproape fiartă se adaugă zarzavatuile înăbuşite, se adaugă tijele de la ţelină şi leuştean tocate. Se fieb în continuare si după 20 -25 minute se pune ardeiul gras, tocat sau taiat feliuţe subţiri,  roşiile decojte şi tăiate mărunt (sau date pe răzătoarea cu găuri mari). Dacă apa a scăzut, mai completăm cu apă fiartă. Când toate sunt fierte  (inclusiv fasolea) se pune o crenguţă de cimbru , 5 - 6 boabe de piper, 2 boabe de ienibahar , frunzele de ţelină şi leustean tocate mărunt. O potrivim de sare. Se pune capacul să se aromeze.
ciorba la fiert






 Poftă bună!

2 comentarii: