luni, 16 iunie 2014

Sănătatea e legată de familie şi de prieteni

Am citit de curând o carte "Alimentaţia inteligentă" scrisă de dl. dr. Emil Rădulescu, în care am găsit multe detalii legate de alimentaţia vegetariană. Dar ce m-a impresionat cel mai mult a fost capitolul "Sănătatea e legată de familie şi de prieteni". Voi reproduce aici câteva idei şi fragmente...10 sfaturi înţelepte..deoarece sunt pline de învăţăminte....în special pentru mine.


Pornind de la faptul că mulţi cred că printr-o descărcare agresivă şi zgomotoasă scapă de supărare şi de tensiunea nervoasă..în mod sănătos, statisticile arată că bărbaţii care răbufnesc cu violenţă fac de două ori mai des accidente vasculare cerebrale decât cei care se abţin. Deci e mai bine..să nu ajungem la niveluri explozive.

Chiar şi în cazul celor cu o căsnicie fericită, sănătatea celor doi e afectată de stresul neînţelegerilor familiale.

Cercetătorii de la Univesitatea de stat din Ohio, SUA, au constatat că neînţelegerile dure între soţi căsătoriţi în medie de 42 de ani duceau la o slăbire a sistemului imunitar şi la o creştere a hormonilor de stres.
Iată de ce sănătatea are de-a face şi cu buna înţelegere şi dragostea care domnesc între membrii familiei.

Se pare că uităm adesea că sănătatea fizică nu este încă garanţia fericirii şi că nu poate exista fericire acolo unde nu este iubire.
Iar căminul este mediul cel mai prielnic de a oferi şi de a primi ingredientul atât de necesar pentru o sănătate adevărată. Însă iubirea trebuie  întreţinută, apoi exprimată, împărtăşită şi demonstrată.
Familia e locul unde, prin căi şi mijloace diferite, putem trimite în mod constant, clar şi puternic mesajele iubirii şi ale admiraţiei către soţ sau către soţie.

Dl. dr. Emil Rădulescu continuă cu câteva modalităţi de a spune "te iubesc".

1. Folosiţi orice ocazie pentru a lăuda, complimenta sau omagia. Gândiţi-vă la personalitatea şi la acţiunile soţului sau soţiei dumneavoastră. Identificaţi-le pe cele excelente şi vrednice de laudă, felicitându-vă soţul sau soţia pentru ele. Copleşiţi-vă partenerul cu expresii alese de apreciere. Repetaţi cuvintele drăguţe care i-au fost adresate de alţii. Niciodată să nu uitaţi că un compliment sincer e un cadou colosal.

2. Nu permiteţi ca televizorul să împiedice timpul petrecut împreună. Multe familii sunt extrem de ocupate, mai ales când ambii soţi lucrează. La ce bun să ştii tot ce se întâmplă în lume, dar să nu cunoşti frământările, succesele, planurile şi dorinţele soţului sau soţiei dumneavoastră? Pregătirea cinei împreună, luarea mesei în tihnă, strângerea mesei şi continuarea dialogului să nu fie tulburate de cutia vrăjită, care anihilează posibilitatea comunicării în familie.

3. Practicaţi o justă diviziune a muncii. Când ambii soţi au serviciu, e frumos ca responsabilităţile gospodăreşti să fie împărţite în mod egal. Când Margaret Thatcher, prim-ministrul Angliei, s-a mutat în Downing Street 10, reşedinţa oficială, un reporter l-a întrebat pe soţul ei: " Cine poartă pantalonii în casa aceasta?" La care soţul doamnei Thatcher a răspuns "Eu îi port, dar tot eu îi spăl şi-i calc."

4. A patra modalitate de a spune "te iiubesc" este de a arăta răbdare.  Cheia pentru orice este răbdarea.
S-ar putea să nu înţelegeţi întotdeauna acţiunile soţului sau soţiei dumneavoastră şi nici să apreciaţi atitudinea luată. Tocmai în aceste situaţii  extindeţi amabilitatea răbdării. Acordaţi partenerei sau partenerului privilegiul îndoielii. Indiferent cârt de apropiat sunteţi de soţul sau soţia dumneavoastră, este cu neputinţă să fiţi conştient de frământările pe care le are.

5. Unele persoane se simt mult mai bine să dea decât să primească. Le vine greu să ceară o favoare deosebită. O cale eficientă de a depăşi acest obstacol este de a oferi soţiei sau soţului ceea ce şi-ar dori.

6. Gândiţi-vă înainte de a vorbi! "Tonul ridicat scade aprecierea şi consideraţia. Ieşirea din fire distruge prieteniile. Limba nestăpânită denaturează adevărul ", a spus William Arthur Ward. Cuvintele sunt arme. Ele pot inspira sau leza, pot vindeca sau răni. Căutaţi să vă cheltuiţi cuvintele măcar cu tot atâta grijă cum vă cheltuiţi banii. E bine să împărtăşiţi partenerului de viaţă felul cum vă simţiţi, însă cu cuvinte alese cu grijă. Aşadar, din nou: gândiţi înainte de a vorbi!

7.  Trimiteţi semnale de iubire în mod constant. Adesea gesturile mici au semnificaţii mari. Exprimaţi-vă dragostea prin gesturi mici de bunăvoinţă, amabilitate şi politeţe. Iată câteva modalităţi de a emite mesaje de iubire:
- permiteţi să fie atârnat pe perete tabloul îndrăgit, dar pe care dumneavoastră nu îl puteţi suferi;
- îndepliniţi una dintre datoriile obişnuite ale celuilalt, doar pentru a-i oferi o mică plăcere;
- lăudaţi-vă în faţa altora cu ceva realizat de soţia dumneavoastră, binenţeles, în prezenţa ei;
- la o reuniune, şoptiţi soţului că este bărbatul cel mai bine din sală;
- cumpăraţi câte o carte soţiei sau soţului dumneavoastră;
- susţineţi-vă atunci când unul are o neînţelegere cu cineva;
- spuneţi-i că niciodată nu puteţi realiza cât a făcut ea sau el.

8. Învioraţi şi înseninaţi viaţa cu râs.
"O inimă veselă este un bun leac, dar un duh mâhnit usucă oasele" (Proverbe 17,23). Râsul adaugă bogăţie, calitate şi culoare zilelor obişnuite. E un dar, o opţiune, o disciplină şi o artă.

9. Ascultaţi cu inima. Când soţia este supărată, permiteţi-i să-şi exprime sentimentele. Nu corectaţi inexactităţile ei. Nu respingeţi logica ei. Nu încercaţi să-i spuneţi cât este de lipsită de raţiune. Nu vă referiţi la amănunte. ascultaţi doar. singurele comentarii să fie cele care caută lămuriri şi înţelegere. Mai târziu, când spiritele s-au liniştit, va sosi timpul favorabil al răspunsului. Nu evitaţi contactul de privire. Ascultaţi cu atenţie şi nu vă pregătiţi răspunsul. Aşteptaţi până ce v-a spus totul.

10. Fiţi generoşi cu iertarea care oferă posibilitatea reînnoirii relaţiei. Iertarea implică dispariţia mâniei, restaurarea respectului şi oferirea acceptării. Oferind darul iertării, vă eliberaţi de povara pe care o puraţi, şi având mâinile eliberate, puteţi clădi o nouă relaţie şi mai satisfăcătoare.


Ofer cu mult drag tuturor cele de mai sus.