joi, 3 iulie 2014

Morcovul / sucuri, salate, supe, prăjituri - beneficii

Azi am ales să îmi îmbunătăţesc colecţia de reţete cu preparate în care morcovul să fie vedeta.
De ce am ales morcovul? Pentru că îl putem găsi cel mai uşor! Acum şi în vreme de iarnă în supermarket găseşti morcovi.
Morcovul, l-am testat...ţine foarte bine de foame, nu te doare stomacul şi poţi să îl foloseşti foarte bine în dietele pentru slăbit,, pentru că îţi ia şi pofta de dulce.

Pe de altă parte, are şi o bogată listă de calităţi terapeutice. Este energizant, o sursă puternică de antioxidanţi, iar conţinutul său în betacaroten este transformat în organism în vitamina A - numită vitamina frumuseţii - are efecte de întinerire asupra pielii, inimii şi sistemului imunitar. E bun şi pentru vedere ...îmbunătăţeşte vederea nocturnă.

Se recomandă totuşi să nu te supradozezi cu vitamină A sau betacaroten....ţi se poate face pielea portocalie...dar îşi revine când încetezi cu excesele. Se spune că, pentru un adult, 150 - 300 ml de suc de morcovi, zilnic, este suficient - mai mult este contraindicat. Aici vorbim de sucul de morcovi obţinut prin centrifugare, din care orgamismul poate ajunge să primească aproape 90% vitamina A. Nu acelaşi lucru este dacă mâcăm morcovii cruzi...organismul va extrage doar aproximativ 25% din conţinutul de vitamină A...deoarece restul rămâne ascunsă în fibrele morcovului...fibrele morcovului sunt şi ele benefice pentru organism.

Ce putem prepara din morcovi?

Un suc miraculos este cel din morcovi, sfeclă roşie şi măr.

Acest suc controbuie la detoxifierea ficatului şi rinichilor, dă sănătate aparatului digestiv, este antiinflamator şi ajută la scăderea în greutate.
La osfeclă de mărime mijlocie adăugăm 3-4 morcovi  şi un măr...toate le centrifugăm şi în suc punem zeama de la o jumătate de lămâie. Bem sucul dimineaţa pe stomacul gol, înainte de micul dejun.

 Am reţinut câteva variante simple de salate pe bază de morcovi:

1. Salată de morcov cu susan

1 morcov ras pe răzătoarea mică se amestecă cu o linguriţă de susan uşor rumenit în tigaie, o linguriţă de ulei, sare şi piper.

2. Salată de morcov cu ţelină

1 morcov, 1 măr, 1 ţelină mică - se dau prin răzătoarea mică. Se adaugă o lingură de susan, un pumn de stafide, suc de lămâie, ulei, pătrunjel tocat, sare şi piper.

3. Salată de varză cu morcov, măr şi ceapă
 o varză medie, 3 morcovi, 1 măr, o ceapă mică, câteva stafide, maioneză, muştar, suc de lămâie, sare şi piper.

Mai am şi reţeta de salată de varză cu măr, morcov, ţelină şi nuci, pe care deja o folosesc.

Am păstrat şi o reţetă de prăjitură cu morcovi:  Semilune


2 morcovi mari se dau prin răzătoarea mică şi îi amestecăm cu 120 g zahăr, 120 ml ulei, 200 ml apă minerală, scorţişoară, 2 plicuri de zahăr vanilat, 200 g făină şi un praf de copt stins în puţină zeamă de lămâie.
Din toate ingredientele se face un aluat care se toarnă în tava unsă şi tapetată cu făină (sau cu hârtie de copt)  şi se coace aproape 40 de minute la foc potrivit. Se scoate din cuptor, se pudrează cu zahăr farin şi nucă măcinată. După ce s-a răcit o tăiem cu gura unui pahar subţire în formă de semilune.

Va continua!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu