sâmbătă, 6 septembrie 2014

Program de slăbit


Voi vorbi despre un program pentru câteva săptămâni, care îți permite să îți atingi scopul de a slăbi.
Și nu oricum. Cum să slăbești sănătos.
Hai să vedem despre ce este vorba.

Partea 1.
În primul rând o săptămână te documentezi. Te cântărești și vezi câte kilograme ai în plus…ca să știi câte ai de dat jos.
După care, te mai gândești puțin …e momentul potrivit pentru mine..acum să încep o dietă?
De exemplu….nu e niciodată momentul potrivit să începi o dietă cu o zi înainte de Crăciun! Sau, dacă știi că vei pleca undeva unde îți va fi imposibil să îți pregătești mesele potrivite și să  te ții de o dietă ..când nu mai ai acces la bucătăria ta…unde îți poți pregăti ceea ce trebuie.
Deci, o săptămână este necesară pentru a te documenta și a te convinge pe tine că este momentul să începi programul de slăbit. La documentare..e bine să studiezi și efectele negative pe care le are obezitatea asupra sănătății tale.

Partea 2. 
Acum vine o săptămână grea. Acum este momentul să știi ceea ce vei mânca.
Important este ca în programul de slăbit, organismul tău să nu sufere!!! Să îi dai ceea ce îi trebuie pentru a funcționa bine. 
Da, am spus, să îi dai ceea ce îi trebuie…nu și în plus. Pentru că noi de multe ori gândim că ..mâncăm numai ceea ce ne trebuie..dar este fals ..mâncăm în plus, de cele mai multe ori, doar pentru că ne este poftă. Asta nu înseamnă că îți este și foame ..sau că organismul tău are nevoie de ceea ce tu poftești.
Acum este momentul să afli ceea ce îi trebuie corpului tău pentru a funcționa în parametri normali.
Aici este momentul în care îți construiești singur / singură dieta..să fie sănătoasă și pe măsura bugetului tău. Ai grijă! Se vând multe pe piață!!!!
Se spune că, cei care mănâncă prost …cu bani puțini..se îngrașă. Mănâncă mult și prost. Este adevărat. Dar, pe de altă parte, și cei care au bani mulți se pot îngrășa ..au mâncare multă și nu rezistă la pofte.
Se poate să slăbești și cu un buget mic….când nu îți permiți mâncarea scumpă…dacă ești atent la ceea ce mănânci.
Așa cum se spune de mulți, mulți ani …caloriile sunt baza.
Documentează-te, care este necesarul tău de calorii în funcție de programul tău zilnic. Cât de mult muncești fizic, cât de mult stai pe scaun la birou…din activitatea fizică, dar și din stress se consumă caloriile.
Aici trebuie să fii atent ..să mănânci exact atât cât ai nevoie.

Partea 3
Dacă nu ești un sportiv de felul tău…și dacă vei face mult sport ca să slăbești …imediat după ce vei opri activitatea sportivă te vei îngrășa. Asta este cert.
Așa că, îți propun să adaugi în viața ta puțină mișcare…mișcare pe care să o poți repeta ..și să îți intre în obișnuință. Aici, după părerea mea, adaugă în programul tău zilnic un traseu de mers pe jos, în plus față de cel de acum. De exemplu…ia autobuzul de la stația următoare..și mergi pe jos o stație…sau coboară mai devreme cu o stație, din metrou sau din autobuz. Urcă scările pe jos în loc să iei liftul…sau coboară din lift cu două etaje mai devreme și 2 nivele le urci pe jos. Aceste mici schimbări în viața ta cotidiană vor conta asupra fizicului tău.
Nu vreau să vorbesc despre mers la sală..sau la bazin …nu e pentru bugetul sau timpul multora.

Partea 4  
Acum este momentul să te monitorizezi. Îți propun să îți notezi în fiecare zi, timp de o săptămână  tot ceea ce mănânci și ora la care ai mâncat. Tot ! Inclusiv o cafea, o bomboană sau apă...Să ai un caiet, agenda, sau chiar pe telefon …notează ..notează tot ceea ce  mănânci. Etapa aceasta este necesară pentru ca tu să conștientizezi felurile/tipurile de mâncare, cantitățile pe care le mănânci și mai ales orele la care tu simți nevoia să mănânci sau să bei apă. După această monitorizare, vei fi în stare: să îți faci un buget, să îți stabilești orele de masă, să stabilești ceea ce vei mânca sau ce modificări vei aduce programului tău alimentar.  

Partea 5
Acum după ce ai făcut monitorizarea …uită-te pe notițe …fă singur o analiză ….recapitulează fiecare zi din săptămână și încearcă să legi evenimentele de la serviciu, de acasă, activitatea fizică pe care ai făcut-o, emoțiile pe care le-ai avut, stresul, poftele  și alte evenimente care ți-au făcut foame sau ți-au luat foamea …încearcă să faci o legătură cu ceea ce se întâmplă în viața ta …și să găsești niște cauze …care duc la efectele numite excese alimentare.

Acum este momentul să găsești soluții pentru viața ta ..să conștientizezi ceea ce te determină să faci excese și cum să faci față cu brio, acestor momente, alegând soluții sănătoase.

De exemplu ..dacă simți nevoia să ronțăi ceva ….alege un morcov!!!!!
Nu renunța la ronțăială …pentru că este deja un obicei puternic al tău ….și vei reveni repede la acest obicei….îți propun să iei un morcov…nu costă mult… îl poți felia de acasă, îl ții în frigider, îl iei cu tine într-o punguță și îl vei savura așa cum savurezi alte prostioare cumpărate de pe stradă!

Partea 6.
Acum este momentul cel mai important …să alegi ce program vei urma …ce anume vei mânca în dieta ta de slăbire …și nu numai în dieta ..ci pentru totdeauna …spun asta ..pentru că, de fapt, tu nu îți vei alege o dietă de slăbit ..pentru o perioadă, urmând apoi, să te întorci la stilul de viață anterior. Nu! Acum este momentul să iei niște decizii privind stilul de alimentație pe care îl vei adopta. 
Aici îți propun să nu faci modificări radicale ..pentru că nu te vei ține de ele..
Îți propun să o iei treptat …să introduci modificări în viața ta ..câte una pe săptămână, ar fi idealul.
Îți propun să fii ordonat cu tine...acum ..după ce te-ai monitorizat ..și ai văzut ce și cum mănânci, care e bugetul alocat pentru mâncare, știi cât să îți planifici pentru fiecare săptămână. Acum este momentul să îți stabilești ce anume vei mânca toată săptămâna, în limita numărului de calorii de care ai nevoie.

Îți propun să ai trei mese și două gustări. Stabilește orele la care vei mânca ..și încearcă să te ții de ele!!!! Îți propun să îți alegi numărul minim de felii de pâine, care crezi că te-ar satisface într-o zi, și să le faci crutoane. Sau poți alege lipiile libaneze. Îți poți face acasă lipia libaneză: 250ml apa călduță, 25g drojdie proaspătă frecată cu un vârf de linguriță de zahăr, 500g făină, un praf de sare. Într-un castron se dizolvă drojdia în apă călduță, se adaugă sarea și faina treptat. Se frământă și se lasă la crescut aproape o oră. Se împarte aluatul în porții mici de 50 g, din care se întind cu sucitorul lipiile rotunde așa cum facem clătitele în tigaia obișnuită. Se coc la cuptorul încins. Depinde de cuptor, 2 minute sau 5 minute timp de coacere pentru fiecare lipie.  


Ai grijă să nu faci abuz nici de aceste lipii. Una la o masă e suficient.

Scoate dulciurile (patiseria, bomboanele, ciocolata, înghețata ...toate) din viața ta.
Înlocuiește-le cu un fruct, un morcov. Și pentru fructe îți propun să ai o măsură la fiecare masă: ½ cană de fructe foarte dulci.

O altă propunere pentru meniul tău zilnic. SUPA și CIORBA!!!
Supa și ciorba ... poate fi vegetariană (sau cu carne de vită sau pește dacă nu poți fără carne...dar te rog, scoate din viața ta pentru totdeauna carnea de pasăre cumpărată de la magazin..este plină de hormoni și antibiotice...de asemenea ficățeii și aripioarele  și alte componente)..supa poate fi prezentă în meniul tău la cele trei mese ...te va sătura...îți va aduce necesarul de nutrienți pentru organism.
Alt preparat este salata. Salata de orice fel cu legume fierte și crude...cu ulei de măsline ..cu puțin oțet sau zeamă de lămâie – fără adaus de maioneză!!! Cu puțină brânză sau un ou fiert îți vei face un meniu pe cinste .....Dacă vrei neapărat  carne sau pește ...alege, pentru grătar, carnea de porc fără grăsime, sau de mânzat ...sau de miel/oaie/berbec și limitează-te la 100g de carne la un fel de mâncare.

Dacă alegi să mănânci în oraș, fii foarte atent ce cumperi. Citește toate ingredientele și apoi alege.


Mare atenție la ce cumperi din magazin ....mezelurile te rog să le ocolești ca și dulciurile preambalate - sunt un real pericol pentru tine.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu