De-a lungul timpului am adunat o mulțime de rețete pentru acest preparat pentru iarnă, care e nelipsit în casele românilor. De la colegele de serviciu, de la vecine și de la prietene am tot adunat. Unele le-am folosit de mai multe ori, altele mai rar, după cum am avut dispoziție, timp sau după cum am avut posibilități de aprovizionare.
Voi reproduce aici colecția mea de rețete pentru a le avea atunci când voi avea nevoie si, cine știe, poate vor inspira pe cineva să aleagă de aici o variantă a unui produs.
Așa cum am mai spus, rețetele mele sunt botezate după numele persoanei de la care am primit rețeta.
1. Zacuscă Mery
1 kg de ulei
4 kg vinete
40 de gogoșari (cca 6 kg)
6 kg de roșii
2 kg de decapă
2 căpățâni de usturoi
sare
piper
Se coc vinetele și gogoșarii, apoi se curăță de coajă și de semințe. Se scurg și se taie cubulețe. Roșiile fără coji și semințe (date prin mașina de tocat cu dispozitivul de separare a cojilor) se fierb până se obține un bulion destul de gros.
Ceapa se toacă și se călește în ulei până devine sticloasă. Se adaugă peste ceapă vinetele și gogoșarii, bulionul de roșii și se pun la fiert. După ce dă în clocot mai fierbem aproape 2 ore. La sfârșit punem sare, piper și usturoiul tocat și pisat.
Punem zacusca în borcane, fixăm capacele și fierbem borcanele învelite în hârtie în oală cu apă (nivelul apei să fie până sub capacul borcanului) timp de o oră pentru sterilizare.
Scoatem borcanele din apă, le înfășurăm în hârtie (cea de ziar e foarte bună), le acoperim cu o pătură și le lăsăm să se răcească lent.
2. Zacuscă Valentina
3 kg de vinete
3-4 kg de gogoșari
1/2 kg ceapă
3 kg de roșii
Se coc gogoșarii și vinetele. Se curăță și se toacă prin mașina de tocat.
Ceapa se curăță, se toacă și se călește în 150 ml ulei până devine sticloasă și se topește fără să se ardă.
Roșiile se separă de semințe și coji prin mașina de tocat prevăzută cu dispozitivul special, iar sucul de roșii obținut se lasă să fiarbă la foc domol 30 minute.
În cratița cu ceapa călită se adaugă sucul de roșii, vinetele și gogoșarii tocați, 2-3 foi de dafin, 1/2 linguriță de piper măcinat.
Se lasă la fiert zacusca până scade și se ridică uleiul deasupra. Se fierbe la foc domol sau în cuptor. Se pune fierbinte în borcane, se leagă borcanele sau se fixează capacele și apoi se sterilizează borcanele prin fierbere - ca la rețeta 1.
3. Zacuscă Denisa
25 de gogoșari
25 de ardei capia sau ardei grași
10 vinete mari
2 kg de ceapă
1 kg de morcovi
2 kg de roșii
1 l ulei
Gogoșarii, ardeii și vinetele se coc și se curăță.
Roșiile se separă de coji și semințe, iar sucul obținut se pune la fiert până se face bulion.
Ceapa tăiată solzișori, călită la foc mic în puțin ulei se trece prin mașina de tocat împreună cu vinetele, gogoșarii și ardeii.
Morcovii se curăță, apoi se dau prin mașina de tocat.
Morcovii tocați se pun la călit în ulei, după ce s-au înmuiat se adaugă amestecul tocat de legume și bulionul de roșii. Se lasă la fiert până scade bine și uleiul de ridică deasupra. Cam o treime va scădea la fiert. Se potrivește de sare, se adugă o linguriță de piper măcinat sau boabe, 3-4 foi de dafin.Când este gata, se pune în borcane. Borcanele se sterilizează prin fierbere, ca la rețeta 1.
4. Ardei capia copți / Mery
Ardeii capia se coc, se curăță de coajă și semințe și se scurg. Se așează în borcane miezul de ardei copt peste care se pune următorul amestec: apă, oțet (în raport de 3:1 ) și sare după gust. Se fixează capacele și se fierb borcanele timp de 30 minute.
5. Sos picant conservat - Mery
5 kg de roșii se dau prin mașină pentru separarea cojilor și semințelor.
1 kg de ardei capia roșii sau gogoșari se curăță de cotoare și se dau prin mașina de tocat.
Se pun la fiert pasta de ardei cu sucul de roșii.
Se adaugă la fiert:
100 g zahăr
3-4 linguri de oțet
250 ml ulei
Compoziția se fierbe până când se îngroașă. Se condimenteză:
sare după gust
1 liguriță de piper
pătrunjel verde tocat - 2 legături
țelină verde tocată - 1 legătură
2 buc de ardei iute se toacă mărunt
Se mai lasă să dea câteva clocote, apoi se pune fierbinte în sticle (punem ceva metalic sub sticle pentru a nu se sparge), le legăm bine cu celofan sau punem capace (depinde cum sunt sticlele), le învelim în hârtie, le acoperim cu o pătură și le lăsăm la răcit.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu