marți, 8 iulie 2014

Amestecul de 5 condimente (chinezesc)

Am cumpărat de la supermarket un amestec de 5 condimente, chinezesc ..şi m-am uitat ceva timp la el ..fără să am curaj să îl folosesc.
Ei bine ...mi-am depăşit temerile şi l-am experimentat pe un banal ghiveci de legume.
Ghiveciul  - sau tocana de legume, dar pe care eu îl prepar cu multă plăcere...cu o vânătă, un morcov, puţină mazăre, câteva păstăi verzi, ceapă, cartofi, roşii ...avea în reţeta mea, aroma de la usturoi, boia dulce, piper şi verdeaţa: mărarul  şi pătrunjelul.
Gustul acestui preparat ..era tot timpul acelaşi!
Ei bine, am încercat acum ceva nou. Am adăugat o 1/ 3 linguriţă de amestec chinezesc de 5 condimente.
Rezultatul a fost impresionant!!!
Bogăţia de arome a dat o savoare deosebită banalului ghiveci.
Cele 5 condimente din amestec, conform etichetei de pe cutie, sunt: badian, scortişoară, cuişoare, fenicul şi piper de Sichuan.
Se spune că acest amestec este rezultatul multor căutări ale poporului chinez pentru "condimentul minune". Au căutat un condiment care să îmbine cele 5 gusturi: sărat, dulce, amar, iute şi acru. Numărul de 5 are la bază  filozofia chineză a formării lumii din cele 5 principii fundamentale: apă, metal, foc, lemn şi pământ, asimilate celor 5 gusturi.

Să vedem acum condimentele:

Badian - este o altă denumire a anasonului stelat. Aroma lui este mai puternică decât a anasonului. Steluţele se pot folosi la mâncare, întregi sau pisate. Sub formă de pulbere, se poate amesteca cu alte condimente. Proprietăţile terapeutice ale anasonului stelat, administrat sub formă de ceaiuri, sunt legate de tulburările gastrointestinale, digestia lentă, permite eliminarea gazelor abdominale după mese copioase de carne sau de leguminoase. Anasonul stelat uşurează tranzitul intestinal, stimulează vezica biliară şi reechilibrează flora intestinală dereglată.

Cuişoare -  atât condiment cât şi medicament. Au efect dezinfectant şi, este cunoscut că, o singură cuişoară pisată prelungeşte cu 24 h durata de valabilitate a unor mâncăruri cu carne. Ca medicament, sunt eficiente în combaterea bolilor infecţioase, colitelor, disfuncţiilor biliare, doar prin adăugarea a 1-2 vârfuri de cuţit cu praf de cuişoare într-o salată de fructe: mere, grapefruit şi lămâie, iar pentru prevenirea răcelilor, se recomandă să mestecăm 1-2 cuişoare pe zi. La durerile de dinţi au efect anesteziant instantaneu când le mestecăm, iar pentru pişcăturile de insecte punem pe piele o pastă preparată din praf de cuişoare şi puţină apă.

Scorţişoară - e produs cunoscut de noi, mai mult de la turta dulce, plăcintele cu mere sau dovleac şi mucenici. Dar, chinezii pun scorţişoara şi la mâncăruri cu carne sau numai cu legume. Şi scorţişoara are efecte terapeutice în combaterea gripei, întărirea inimii şi reglarea apetitului (creşte pofta de mâncare la cei care nu o au şi o micşorează la pofticioşi).

Fenicul - seminţele de fenicul seamănă cu cele de mărar iar la gust seamănă cu anasonul (sunt bune şi pentru ceai contra răcelii, tusei - e antiinflamator; amestecate cu miere obţinem un leac bun împotriva răguşelii ).

Piper de Sichuan - piper chinezesc, cu aromă iute şi cu gust între lămâie şi mentă.Se foloseşte la preparate din care, dar şi la creme de ciocolată sau salată de fructe exotice. este un stimulent pentru splină şi stomac, dar şi pentru combaterea gripelor şi răcelilor.

Acest amestec minune de condimente îl putem prepara acasă din:

2 linguriţe de piper de Sichuan
4-6 steluţe de anason
1/2 linguriţă de cuişoare
1 lingură de seminţe de fenicul
1 lingură de scorţişoară măcinată

 "must have" pentru orice bucătărie!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu