joi, 7 ianuarie 2016

Chec cu scorțișoară și iaurt

Pentru chec, am o mulțime de rețete în caietul meu (am un caiet pe care l-am înființat în 1980...așa că vă dați seama cât de uzate sunt unele foi) care sunt cu ulei, fără ulei, cu 3, 4, 6 ouă sau mai multe, cu apă fiartă, cu lapte, fără lapte, cu mai puțină sau mai multă făină, cu sau fără cacao...unul iese mai dens altul mai pufos, dar eu, când caut o rețetă și vreau să fac un preparat dulce... tot la rețeta mamei mele ajung.

Rețeta de chec a mamei era cu 3 ouă, o cană de zahăr, o cană de ulei, o cană de lapte (sau lapte bătut sau iaurt) care se amestecau bine până se topea zahărul. Apoi se adăuga puțină sare și 1 praf de copt stins în puțină zeamă de lămâie sau oțet. În continuare se adauga făina în ploaie, amestecând cu grijă să nu se formeze cocoloașe, cam 2 -3  căni de făină. Se punea făină până când aluatul devenea atât de gros încât să poată curge de pe lingură ca o panglică.
Acum, mama separa cam 1/3 din aluat și o amesteca cu cacao. În formele clasice de chec, unse cu ulei și tapetate cu făină, turna jumătate din aluatul alb în cele două forme subțiri și lunguiețe, apoi turna aluatul cu cacao și apoi completa cu cealaltă parte de aluat alb. De multe ori punea și bucățele de rahat și nuci.  Punea formele în cuptorul încălzit și cocea checul la foc potrivit aproximativ o oră. După testul cu scobitoarea, scotea formele și le lăsa să se răcească, apoi scotea checurile din forme.

Azi am căutat să schimb și să dau un gust nou...să inovez checul meu clasic. Am verificat pe internet și am văzut că au mai făcut și alții, așa că am pregătit
                                                     
                                                             Checul cu scorțișoară.

Ingrediente (pentru două forme mai măricele)

6 ouă
300 g iaurt
80 g ulei
400 g zahăr
600 g făină
2 plicuri praf de copt
3 lingurițe scorțișoară
coajă rasă de la o portocală / sau lămâie

Mod de preparare:

6 gălbenușuri se amestecă cu mixerul, împreună cu zahărul, iaurtul, uleiul, scorțișoara, coaja de lămâie.
Separat se bat spumă albușurile.
Se adaugă peste gălbenușuri, praful de copt stins cu 2 lingurițe de zeamă de lămâie sau oțet și apoi făina. Se amestecă bine. Apoi se adaugă spuma de albuș încorporând-o în aluat, prin răsturnare, cu mișcări de sus în jos.

Formele se ung cu ulei și se tapetează cu făină. Se toarnă aluat în mod egal, în cele  două forme.
Se  coc la foc potrivit aproape 1 oră. După testul cu scobitoarea (verificăm dacă este copt la mijloc introducând o scobitoare - aceasta trebuie să o scoatem uscată din chec, fără urme de aluat) scoatem formele din cuptor, le lăsăm la răcit și apoi scoatem checurile din forme.
Se pudrează checurile cu zahăr pudră sau pot fi unse cu miere.

Este o prăjitură delicioasă care la micul dejun poate însoți laptele, cafeaua sau ceaiul.
Sper să încercați această rețetă și să vă bucurați de aroma deosebită pe care scorțișoara o asigură acestui desert.