marți, 9 septembrie 2014

Despre sosul de soia



Peste tot auzi de acest sos de soia. Am vrut să aflu ce este și ce rol are în bucătăria asiatică.


Ei bine, acest sos se servește ca înlocuitor pentru sare. Pe lângă faptul că este un sos sărat este hrănitor și accentuează gustul mâncărurilor.
Intenția mea era să aflu rețeta după care se produce acest sos și să vad dacă acasă se poate pregăti.
Rețeta tradițională asiatică este foarte complicată și nu merită efortul de a face acasă un astfel de sos. Cel mai bine este să îl cumperi de la producătorii originali și vei avea un sos de calitate.
Acest ingredient esențial al mâncărurilor asiatice îl putem introduce în bucătăria noastră foarte ușor și vom avea de câștigat în calitatea gustului mâncărurilor.


Sosul de soia se obține prin fermentarea boabelor de soia cu alte cereale, apă și sare. Procesul de fermentare durează mult și tehnologia este specifică zonelor asiatice.
Se recomandă produsele originale din China, Hong Kong sau Taiwan, altele pot fi produse sintetice.
Produsul original se comport ca și vinul, oxidează la expunere la lumină, își pierde gustul sau aroma. De aceea se recomandă să cumpărați în cantități mici, să le țineți în frigider și să le consumați în 2-3 săptămâni de la deschiderea sticluței, deoarece unele nu conțin conservanți.
Cum se folosește sosul de soia?
Sosul de soia de culoare maroniu deschis, se foloseşte la legume, fructe de mare, peşte, carne albă, ca şi în supe sau preparate la tigaie. Sosul de soia închis la culoare este potrivit pentru carnea roşie şi pentru tehnici culinare mai “grele”, ca fierberea sau coacerea în cuptor
Amestecul ideal este format din două părţi sos de soia deschis la culoare şi o parte sos de soia negru, aceeaşi proporţie fiind potrivită şi pentru marinade.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu