luni, 8 septembrie 2014

Rețete diverse de zacuscă și alte preparate pentru iarnă - seria 2

1. Zacuscă din gogoșari - Camelia

50 de gogoșari
2 kg de ceapă
3 kg de roșii
1 căpățână de usturoi
1/2 l ulei
3-4 linguri de miere sau zahăr
sare
piper

Gogoșarii se coc, se curăță
Ceapa se curăță, se toacă rondele și apoi se călește în o parte din ulei până devine sticloasă împreună cu usturoiul pisat, apoi se trece prin mașina de tocat împreună cu gogoșarii. 
Roșiile se separă de coji și semințe (prin mașina de tocat cu dispozitivul special) și sucul de roșii obținut se fierbe până se obține un bulion gros.
Se amestecă bulionul de roșii cu legumele tocate și se pun la fiert. Se adaugă restul de ulei. Se fierbe până scade având consistența dorită. Se pune sare după gust, mierea și piperul. Se pune fierbinte în borcane și se sigilează cu celofan sau capace potrivite. Borcanele se sterilizează prin fierbere în apă timp de o oră. Borcanele se învelesc în hârtie, se pun în oala cu apă și se fierb. Nivelul apei trebuie să fie până sub capacul borcanului. După fierbere, borcanele se scot, se învelesc în hârtie uscată, se acoperă cu o pătură și se lasă la răcit. Se depozitează în loc răcoros pentru iarnă.


2. Zacuscă asortată - Liliana

2 kg de roșii
16 vinete
2 kg de ceapă
25 buc. gogoșari
50 de ardei grași
1 păhărel de miere (de 100ml)
3/4 l ulei
sare și piper

Din roșii se prepară un bulion gros Toate legumele se spală, se curăță și se taie în cubulețe, iar ceapa în solzișori.
Se călesc legumele pe rând în ulei și se pun peste bulionul de roșii. Se adaugă uleiul și se fierbe la foc domol, amestecând mereu cu o lingură de lemn. După cca. 1 oră, când s-a ridicat uleiul deasupra se adaugă mierea, sarea și piperul, se mai dă câteva clocote și se oprește focul. Se pune fierbinte în borcane, se leagă bine și se țin acoperite în pături până se răcesc. A doua zi se fierb borcanele în apă pentru sterilizare și se lasă la răcit acoperite în pături.

3. Zacuscă din gogoșari și ardei - Corina

20 buc gogoșari
1/2 kg ceapă
20 de ardei grași
1/2 l ulei
3 kg roșii
sare, piper

Roșiile se separă de coji și semințe. Sucul de roșii obținut se fierbe până se obține un bulion gros.
Toate legumele se curăță și se taie fideluță.
Se călește ceapa în ulei până devine sticloasă, se adaugă gogoșarii, ardeii și apoi bulionul de roșii. Se fierbe la foc domol până scade aproape 1/3 din cantitate.
Sare și piper - opțional. Se poate lăsa preparatul fără sare și piper. Pe timpul iernii se poate adăuga din această zacuscă la  prepararea mâncărurilor și atunci se vor adăuga sarea și condimentele necesare.

Se toarnă fierbinte în borcane, se leagă bine borcanele cu celofan sau se fixează capace, apoi se fierb borcanele în apă, 30 minute. Se scot borcanele din apă, se învelesc în hârtie și se țin la răcit acoperite de pături. 


4. Vinete împănate I - Corina 

10 vinete mari
3/4 l ulei
1/2 kg măsline
2-3 linguri de miere
usturoi
frunze de țelină
  a)  1 litru  bulion de roșii sau 
  b)   oțet diluat cu apă (1:5) și fiert cu mirodenii: piper, coriandru, ienibahar, dafin - câte puțin din fiecare

Vinetele se taie rondele late cam de 2 cm și se prăjesc în ulei, pe ambele fețe. Împănați bucățile de vinete cu bucăți de usturoi tăiate pe lung /bețișoare. Măslinele se taie feliuțe. 
Așezați în borcane (de 400g sau 800 g): un strat de rondele de vinete, măsline felii, frunze de țelină tocate, o lingură de bulion pentru varianta a) sau o lingură de oțet diluat pentru varianta b). 
Repetați până se umple borcanul.  Cam 3 linguri de bulion sau 3 linguri de zeamă de oțet pentru un borcan mic. Deasupra se pune un strat de ulei. Se sigilează borcanele și se fierb în apă timp de o jumătate de oră (timpul de fierbere se socotește de când începe apa să fiarbă) .

5. Vinete împănate II - Corina 

10 vinete mari
2 kg de ardei capia tăiați fideluță
3/4 l ulei
1/2 kg măsline
2-3 linguri de miere
usturoi
frunze de țelină
  oțet diluat cu apă (1:5) și fiert cu mirodenii: piper, coriandru, ienibahar, dafin - câte puțin din fiecare

Vinetele se taie rondele late cam de 2 cm și se prăjesc în ulei, pe ambele fețe. Împănați bucățile de vinete cu bucăți de usturoi tăiate pe lung /bețișoare. Măslinele se taie feliuțe. 
Ardeii capia tăiați fideluță se opăresc în oțetul diluat pus la fiert cu mirodenii .
Așezați în borcane (de 400g sau 800 g): un strat de rondele de vinete împănate cu usturoi, măsline felii, frunze de țelină tocate, o lingură de ardei capia opăriți. 
Repetați până se umple borcanul.  Deasupra se pune o lingură din oțetul diluat fiert și un strat de ulei. Se sigilează borcanele și se fierb în apă timp de o jumătate de oră (timpul de fierbere se socotește de când începe apa să fiarbă).


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu