Pentru cei care sunt sceptici în privința stilului de viață vegetarian, voi aminti câteva opinii ale dl. dr. Virgiliu Stroescu (medic endocrinolog, doctor în medicină, a lucrat cu sportivii de performanță mai bine de 15 ani, cercetător în Academia de Științe Medicale, autor al multor lucrări naționale și internaționale) exprimate într-un interviu.
- omul nu a fost făcut nici măcar să fie omnivor (în urma unor studii privind dentiția umană),
- omul este făcut să fie vegetarian,
- industria laptelui nu este normală...laptele este făcut pentru copii și atât - grăsimea animală și colesterolul din lapte sunt dăunătoare, nesănătoase,
- toată hrana animală este nesănătoasă,
- lactatele sunt proteine acide, au colesterol și grăsime animală - grăsimi saturate,
- carnea este acidă, are grăsimi animale saturate, are hormoni și poate proveni de la animale bolnave. Nu este o hrană vie.
- hrana vegetală este o hrană vie (dacă iei o gogonea verde și o pui deoparte, în câteva zile ea se face roșie. Asta înseamnă că este încă în viață. Ne oferă energii vitale. Pe când dacă mâncăm carne prăjită, este moartă, ne trimite cu gândul la cuvântul "hoit").
- leguminoasele au mai multe proteine decât carnea, (carnea conține 10% proteine pe când proteinele din soia sunt în cantitate de 30%), proteina este trenul, iar aminoacizii sunt vagoanele. În organism nu contează ce proteine mănânci, contează ca trenul să ajungă la destinație, el are nevoie de aminoacizi deoarece proteina nu intră în celulă, ci intră doar aminoacizii. Organismul își face singur aminoacizi și avem nevoie de aminoacizi esențiali, care la animal nu se formează, tot din plante provin.
- leguminoasele și sâmburii conțin cei mai mulți aminoacizi. Fructele au mai puțini aminoacizi.
- obezitatea înseamnă acumulare de energie sub formă de grăsime. Cu un kilogram de grăsime ai aproximativ 9000 și ceva de calorii. Ca să arzi un kilogram de grăsime trebuie să arzi aproape 10000 de calorii, ceea ce echivalează cu 20 de ore de mers. "Mișcarea este de aur și mâncarea este de argint" . Regimul ideal de slăbire trebuie să cuprindă o alimentație cu mai puține calorii (de exemplu, salata verde ..3-4 salate mari sau 1 kilogram de salată are 170 de calorii sau17 calorii la 100g - dacă la o salată vom pune o linguriță de ulei aproape îi dublăm numărul de calorii. Dacă vrei să slăbești, nu mai mănânci grăsime. În loc de ulei folosești lămâie),
- cea mai bună pâine de consumat este cea integrală sau de secară.
Pâinea albă nu are fibre, este curată fără vitamine - ea doar îngrașă!
-
la fiecare masă să mâncăm salată, mai ales la masa de prânz. Salata
trebuie să fie o desfătare: roșii, castraveți, ardei, fasole, mazăre,
cartofi, etc, iar seara fructe.
- noi avem două rezerve energetice: stomacul și ficatul. Stomacul îl încărcăm seara când nu mai facem efort fizic. Din acest motiv ne trezim dimineața cu stomacul gol și ficatul încărcat. Este bine să mâncăm dimineața cereale, grâne, pâine, la care adăugăm niște fructe uscate, sâmburi (floarea soarelui, dovleac, nucă, arahide) pentru a avea energie. Acestea ne ajung pentru 6-8 ore. Dimineața trebuie să mâncăm, să umplem bine stomacul și 5 ore nu mai băgăm nimic în gură. Putem compara cu o mașină de spălat pe care o încărcăm și nu mai deschidem capacul până nu termină programul. Nu o putem deschide la jumătate să mai băgăm un ciorap! De dimineață mâncăm și lăsăm 5 ore, ca toată hrana consumată să ajungă în colon. După 5 ore pornim a doua hrană. După 5 ore a treia hrană. Și să fie o distanță de 5 ore de la ultima masă, înainte de culcare. Tubul digestiv trebuie să fie gol în momentul în care ne culcăm.
- dietele de slăbit să fie personalizate - este foarte important! fiecare om trebuie să înțeleagă că are dieta lui. Nu putem mânca doi la fel. Trebuie să învățăm să vedem ce metabolism avem. Sunt oameni care mănâncă tot timpul, foarte mult și sunt slabi. Alții, care mănâncă puțin, se îngrașă. Unii au metabolism mai rapid și consumă tot. La cei care au un metabolism mai lent, tot ceea ce consumă se depune.
- cântarul este singurul care ne indică dietele. Dacă este primăvară mănâncă fructe și legume de sezon, asta este important: să mănânci ce este în sezon. Cântarul trebuie controlat mereu și cu timpul este indicat să scoatem orice animal din hrana zilnică.
- referitor la sport, dacă omul face mișcare, fără sport, în sensul că merge foarte mult pe jos, slăbește. Nu este neapărat nevoie de sport (în sensul anumitor mișcări sportive) dar este nevoie de mișcare. Nu există regim, iar escrocheriile că iei niște prafuri, sau îți cumperi un anumit tip de pantalon, sau bei niște substanțe, toate sunt minciuni. Energia nu se elimină prin ceai, sau frecții sau alifii. Energia se elimină doar prin mișcare.
- doi litri de apă pe zi sunt esențiali. Există cure de slăbire care se bazează numai pe apă. Nu este bine, pentru că omul trebuie să consume și grăsimi. Avem nevoie de 70-75% glucide și 10-15% lipide. Este neapărat nevoie să mâncăm o supă sau fructe de unde ne luăm aportul de lichide necesar în mod natural. Supele sunt perfecte.
- Nu recomand de loc în curele de slăbire consumul de medicamente. Cea mai bună metodă de slăbit este mâncarea și alimentația naturală și mișcarea.
- Recomand excluderea lactatelor. Există produsele din soia: lapte, brânză, maioneză, șnițel, care sunt foarte bune și indicate.
- condimentele sunt indicate, nu cele foarte picante. Acelea nu sunt sănătoase. Ardeiul iute arde, nici curry nu este sănătos. Rozmarinul este bun indiferent cum este folosit, praf sau în stare naturală. Muștarul nu este sănătos, nici oțetul.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu