Cartea doctorului William Davis "DIETA FĂRĂ GLUTEN (Bazată pe renunțarea completă la produsele din grâu. Renunță la produsele făinoase, slăbește și restabilește-ți starea de sănătate)" îți poate schimba viața.
Am căutat informații privind efectele glutenului asupra sănătății, motivată fiind de unele articole publicate pe internet privind rezultatele pozitive ale alimentației fără gluten asupra artritei reumatoide.
Căutările mele nu au fost zadarnice. Am găsit această carte și voi prezenta acum unele selecțiuni.
Ceea ce spune doctorul cardiolog William Davis...îți poate într-adevăr schimba viața. Argumentează și explică cu termeni științifici ce efecte are grâul asupra sănătății. Da, întrebarea este pe buzele tuturor...dar oamenii au mâncat grâu din cele mai vechi timpuri...și părinții, bunicii și străbunicii noștri ...ce este deosebit acum? Deosebirea este că grâul nu mai este același. Grâul a fost modificat genetic. Modificarea genetică a dus grâul la o plantă cu tulpina scundă și solidă (nu înaltă și subțire cu era pe vremuri) pentru a putea susține spicul gros plin de boabe umflate de chimicale, care să ajungă mai rapid la maturitate, cu sezon de creștere mai scurt și să se consume îngrășăminte mai puține. Acest grâu a dus China în perioada 1961 - 1999 să obțină recolte la hectar de opt ori mai mari. La ora actuală 99% din grâul cultivat la nivel mondial este un grâu pitic sau semi pitic. Nimeni nu a testat influența acestor hibridizări și modificări genetice asupra organismului uman și a organismelor animale!!! Prin hibridizare și modificare genetică s-au obținut și identificat proteine noi de gluten, diferite de cele ale proteinelor plantelor-mamă. Mai mult, atunci când au fost comparate cu grâul original, care a crescut secole de-a rândul pe pământ, hibrizii noi, modificați genetic conțin un procent superior de proteine de gluten, care azi sunt asociate cu boala celiacă.
Evoluția organismului uman în urma consumării grâului modern:
1. BURTA DE GRÂU / o manifestare care acum este vizibilă tot mai des pe stradă. Epidemia de obezitate și diabet are ca principală cauză (în SUA) consumul plin de entuziasm de grâu.
2. BOALA CELIACĂ / intoleranța la gluten. E bine să vă documentați la specialiști despre cum se manifestă boala celiacă.
3. DIABETUL - grâul, prin carbohidrații nocivi pe care îi conține, este liderul unui grup de alimente indezirabile pentru diabetici. Datorită capacității sale extraordinare de a crește aproape instantaneu glicemia din sânge până la nivele foarte mari, grâul declanșează ciclul nociv al glucozei din sânge și al secreției de insulină care dă naștere la tot felul de pofte, generează exorfine ce dau dependență și induc o stare de euforie, și totodată, conduce la acumularea de grăsimi pe burtă.
4. ACIDIFICAREA - grâul este marele perturbator al pH-ului. Corpul uman este un mecanism cu un pH foarte strict controlat. Este suficient să oscilăm într-un sens sau celălalt cu doar 0,5 de la pH-ul normal de 7,4 pentru ...a muri, spune doctorul Willian Davis.
Corpul rămâne stabil grație unui sistem de control propriu, foarte elaborat. Când apar compuși secundari acizi ai metabolismului, cum este acidul lactic cu pH scăzut..aceștia scad pH-ul corpului și declanșează o reacție, de tip panică din partea organismului, pentru a compensa această reducere.
Atunci, corpul extrage toate sărurile alcaline de care dispune, cum este carbonatul de calciu și fosfatul de calciu din oase!!! Deci, la limită, corpul uman sacrifică sănătatea oaselor decât să cedeze un pic în privința pH-ului!
În concluzie, atunci când pH-ul este ușor alcalin (bazic), oasele și încheieturile se simt extrem de bine.
O parte din acizii din corp provin din alimente: băuturi carbogazoase (Cola ...Coca-Cola conține în plus și acid fosforic), carnea (de pui, porc, vită etc sunt surse de acizi dintre care cel uric și cel sulfuric trebuie contracarate de organism), produsele lactate (o altă sursă de acizi). Pe scurt, orice aliment de origine animală generează acizi, indiferent dacă este proaspăt, fermentat, prăjit, în sânge cu sau fără un sos de friptură lângă el. Dr. William Davis menționează cercetări recente (cartea a fost publicată în anul 2011, iar în 2012 a apărut tradusă în România) care au indicat că produsele din carne nu sunt atât de periculoase pentru echilibrul pH-ului din organismul uman cum pare la prima vedere. Produsele din carne au și alte efecte, care contracarează parțial aciditatea lor. Astfel, proteinele de origine animală întăresc oasele prin stimularea factorului de creștere (acest factor îl putem compara cu insulina, deoarece lucrează la fel), care declanșează creșterea și mineralizarea oaselor. Astfel, efectul net al proteinelor de origine animală este unul de îmbunătățire a sănătății oaselor, în pofida proprietăților lor acide. Copiii, adolescenții și bătrânii care consumă mai multe proteine din carne au oase mai bogate în calciu, și implicit mai rezistente.
Pe de altă parte, legumele și fructele reprezintă principalele alimente alcaline din dietă. De aceea, consumul generos de fructe și legume va neutraliza aciditatea generată de produsele de origine animală.
Dieta umană modernă bazată pe o cantitate cât mai mare de "cereale integrale sănătoase", în detrimentul fructelor și legumelor, este puternic acidă, conducând la o condiție medicală numită "acidoză". De-a lungul anilor, această acidoză lasă o amprentă grea asupra oaselor noastre. O dietă excesiv de acidă duce la osteoporoză și fracturi ale oaselor. Spre deosebire de celelalte alimente de origine vegetală, cerealele generează produși metabolici acizi, fiind practic singurele plante care fac acest lucru. Grâul fiind cereala cea mai consumată în dieta noastră contribuie substanțial la povara acidă generată de consumul de carne.
Grâul este una din sursele cele mai bogate de acid sulfuric, substanță pe care o conține într-o cantitate mai mare (pe gram) decât orice tip de carne (este depășit numai de ovăz). Acest acid este foarte periculos. Ce s-ar întâmpla dacă am scoate grâul din dieta omului modern și l-am înlocui cu alte alimente de origine vegetală, așa cum sunt legumele, fructele, leguminoasele boabe și nucile de toate felurile? pH-ul ar redeveni alcalin!
Oamenii care suferă de BURTA DE GRÂU suferă și de artrita uneia sau mai multor articulații. Osteoartrita, artrita reumatoidă, guta duc la distrugerea cartilajelor. S-a dovedit că pierderea în greutate, și implicit dizolvarea grăsimii viscerale (de pe burtă), îmbunătățește starea articulațiilor. Funcțiile articulațiilor se îmbunătățesc cu 10% pentru fiecare procent de grăsime pierdută.
Un alt fenomen, care se adaugă loviturilor date articulațiilor noastre de către BURTA DE GRÂU, este așa numitul proces de GLICAȚIE. Deoarece grâul crește glicemia (glucoza) din sânge, cu cât consumăm mai multe produse din grâu, cu atât mai mult crește glicemia, și implicit procesul glicației. Acesta se referă la o modificare ireversibilă a proteinelor din sânge și din țesuturi, inclusiv ale celor din articulații (genunchi, șolduri, glezne, palme. ..ș.a.).
Cartilajele articulațiilor noastre suferă din cauza procesului glicației deoarece ele nu se reproduc. Odată distruse, ele nu se mai pot recupera. Cu alte cuvinte, celulele pe care le ai la 25 de ani sunt aceleași pe care le ai și la 80 de ani (dacă ai noroc). De aceea, aceste celule suportă toate șocurile biochimice din viața ta, inclusiv aventurile glicemiei tale. Dacă proteinele cartilajelor tale, cum ar fi colagenul și agrecanul, sunt glicate, ele devin extrem de rigide. Leziunile produse de procesul glicației sunt cumulative, iar în urma lor cartilajele devin casante, sfârșind prin a se rupe. Astfel, apar inflamarea încheieturilor, durerile și leziunile - adică semnele artritei.
Așadar, glicemia crescută care determină apariția BURȚII DE GRÂU și implicit activitatea inflamatorie a celulelor și glicația cartilajelor, conduc la distrugerea oaselor și cartilajelor.
Chiar dacă acum o pâine ți se pare nevinovată, te asigur că efectul ei asupra încheieturilor tale va fi infinit mai dureros decât îți imaginezi la ora actuală!
(voi continua cu selecțiunile din cartea doctorului William Davis "DIETA FĂRĂ GLUTEN, bazată pe renunțarea
completă la produsele din grâu. Renunță la produsele făinoase, slăbește
și restabilește-ți starea de sănătate.")
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu