sâmbătă, 25 octombrie 2014

Sarmale vegane

 Ingrediente
1 varza murata sau 2 dacă e nevoie;
250 gr. soia granule;
250 gr. ciuperci fierte; 
2 morcovi măricei;
4 cepe;
1 ceașcă de orez;
2 linguri făină;
bulion de roșii - 1 lingură în compoziție și 2 linguri pentru sos;
4- 5 linguri de ulei;
1 linguriță de piper boabe;
 mărar și pătrunjel
3-4 foi de dafin.

Mod de preparare
Varza murată se spală cu apă rece și, dacă este prea acră se mai lasă în apă 30 minute. Se aleg foile de varză, se taie nervura groasă de la mijlocul foii și se ajustează la formă, astfel încât să putem rula și împacheta sarmalele.
Pentru compoziție: ceapa tăiată mărunt se călește ușor în două linguri de ulei. Când a început să se îngălbenească se adaugă morcovii dați pe răzătoarea mică, apoi se adaugă orezul spălat și o ceașcă de apă. Se lasă să se umfle puțin orezul. Se dă jos de pe foc. 
Soia se pune la fiert în apă în care adăugăm câteva boabe de piper, sare, o linguriță concentrat uscat de legume, câteva boabe de coriandru, puțin cimbru, busuioc și rozmarin. o fierbem cam 15 minute, apoi o strecurăm și o presăm puțin pentru a scoate apa din ea.
Punem soia într-un castron, adăugăm peste ea amestecul de ceapă, morcovi și orez, ciupercile tăiate mărunt, făina, bulionul, sare, piper și verdeața tocată mărunt (o lingură sau două de verdeață). Se pot adăuga și stafide..cam o lingură.
Se fac sarmalele și se așează în cratiță pe un strat de varză tocată fideluță. Deasupra se mai pune un strat de varză tocată. Se adaugă apă până se acoperă sarmalele, se adaugă bulionul și uleiul, piper boabe și foile de dafin. Se pun la cuptor și se lasă să fiarbă înăbușit aproape o oră. Se verifică să fie orezul și varza fierte înainte de a le scoate din cuptor. Se pot servi calde sau reci.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu