miercuri, 10 decembrie 2014

De ce vegetarian? (știința industriei)

În continuare la postarea anterioară "De ce vegetarian", voi nota acum, câteva idei ale doctorului T. Colin Campbell, din cartea Studiul China. Întrebările pe care și le pune referitor la americani sunt valabile și pentru români. "Pe ce își cheltuie fiecare american banii în fiecare zi? Pe mâncare." Și românii la fel! "Și după ce mâncăm o viață întreagă, ce se întâmplă cu noi toți?  Murim - un proces care, de obicei, implică costuri mari, deoarece noi încercăm să îl amânăm cât mai mult cu putință. Noi suntem cu toții clienți ai foamei și ai morții, așa că pentru acestea sunt necesari și se cheltuiesc o mulțime de bani. "
Până acum nu e nici o diferență între români și americani.


Din această cauză, autorul precizează că, în America, industria alimentară și cea legată de sănătate sunt printre cele mai influente organizații din lume. Companiile care produc alimente și produse pentru sănătate  înregistrează venituri uluitoare.

Același lucru se înregistrează și în celelalte țări dezvoltate, cu industrii puternice. Putem nota aici că noi, românii, suntem o piață de desfacere și consumatori foarte buni și conștiincioși ai produselor lor. Servilismul care ne caracterizează și dorința de imitație sunt la noi, la cote uluitoare... poate chiar de același ordin cu veniturile lor uriașe, doar că în sens invers. Ei cu veniturile și noi cu cheltuielile.
Mari companii alimentare, producătoare de lactate sau de fast-food au venituri care anual depășesc 10 - 15 miliarde de dolari (cifrele sunt din cartea menționată).
Pe de altă parte, companiile de medicamente înregistrează venituri similare, uneori chiar mai mari. Autorul spune că, nu este exagerat dacă se spune că peste 1000 de miliarde de dolari se cheltuie în fiecare an pe ceea alegem să mâncăm și pe lucrurile pe care le alegem ca să tratăm bolile sau să promovăm sănătatea. Sume enorme de bani!

Trebuie să înțelegem că jucătorii aflați în competiție sunt foarte puternici! Și ei se află în competiție pentru banii noștri, ai consumatorilor, de pe toate piețele lumii, banii pe care noi îi dăm pe alimente și produse pentru sănătate. Fiecare companie face, desigur, tot ce poate ca să își vândă produsele, dar există și grupuri industriale care acționează pentru a crește cererea generală pentru produsele lor. Scopul lor este ca din partea clienților să primească comenzi din ce în ce mai mari...de pe toate piețele lumii ei!  Aici își aduc contribuția marile companii de publicitate pentru promovarea produselor lactate sau pentru promovarea procesării laptelui lichid,  institutele de cercetare ale produselor din carne, procesatorii de citrice, producătorii de ouă și multe alte mari grupuri industriale. Acestea au bugete anuale de sute de milioane de dolari și folosesc orice metode le stau în putință pentru a face reclamă produselor lor și pentru a-și mări piața de desfacere. O cale de a realiza acest lucru este prezentarea beneficiilor nutriționale ale produselor pe care le vând. În același timp, aceste companii și asociații trebuie să-și protejeze produsele, astfel încât să nu fie considerate ca fiind nesănătoase. Dacă un produs este asociat cu cancerul sau cu vreo altă boală, profiturile și câștigurile se vor evapora. Așa că, interesele legate de afacerile cu produsele alimentare, îi fac să susțină că produsele lor sunt bune pentru dumneavoastră, sau, cel puțin, nu sunt rele pentru dumneavoastră. În cadrul acestui proces, știința nutriției devine "afacerea" marketingului.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu