duminică, 7 decembrie 2014

De ce vegetarian?

De ce nu am mai auzit așa ceva până acum? O întrebare pusă de mulți oameni...de ce atunci când oamenii primesc informații științifice care aduc argumente în favoarea unei schimbări radicale a obiceiurilor alimentare, prin trecerea la o dietă pe bază de alimente de origine vegetală, li se pare ceva anormal și de necrezut. Argumentele furnizate de dr. T. Colin Campbell și fiul său în cartea lor Studiul China sunt bine structurate și ar trebui citite de cât mai mulți. Ceea ce auzim în fiecare zi este opusul ideilor despre alimentația vegetariană.
 Laptele este bun! Avem nevoie de carne pentru proteine! Cu astea ni se bombardează urechile în fiecare zi!

Autorul în cartea lui ne spune că în lumea noastră domnește REGULA DE AUR! Această regulă spune: CINE ARE AURUL FACE REGULILE!

Foarte interesant!
Autorul pune toată argumentația lui doar pentru americani...dar totul este valabil și la noi ...pentru că noi copiem tot ceea ce fac americanii.
Hai să vedem în ce constă explicația. Dacă americanii ar începe să treacă la o alimentație de origine vegetală atunci, pentru industriile colosal de bogate, puternice și influente s-ar înregistra pierderi enorme de bani! Sănătatea lor financiară depinde de controlul pe care îl au asupra informațiilor pe care publicul consumator le primește cu privire la sănătate și alimentație.
Suntem înclinați să credem că industria îi plătește pe oamenii de știință ca să pună la cale datele pe care le publică, îi mituiește pe oficialii guvernului sau conduce activități ilegale. Ne-ar plăcea o astfel de poveste de senzație. Însă interesele puternice care mențin starea de fapt, de obicei nu conduc afaceri ilegale.
Situația este mult mai gravă, comentează autorul. Întregul sistem: guvern, știință, medicină, industrie și mass-media promovează profitul în defavoarea sănătății, tehnologii în defavoarea alimentației și confuzie în defavoarea transparenței. În cea mai mare parte, nu în întregime, confuzia cu privire la alimentație este creată pe căi legale, expuse la vedere și este diseminată prin intermediul unor oameni care nu pot fi suspectați de nimic malefic, fie că sunt cercetători, politicieni sau jurnaliști. Cel mai periculos aspect al sistemului este maniera de a nu crea vâlvă când este adus la cunoștință și ocolirea creării stării de senzațional. Este un dușman tăcut pe care puțini oameni îl văd și îl înțeleg. Experiențele doctorului Campbell în cadrul comunității științifice ilustrează faptul că întregul sistem creează confuzie prin interesele care le au, astfel încât este aproape imposibil să distingi știința de industrie, guvern de știință sau guvern de industrie. Ceea ce se petrece în culise în timpul discuțiilor politice pe plan național, fie că acestea au loc în cadrul unor societăți științifice, la nivel guvernamental sau în comitetele industriale, este extrem de important pentru sănătatea noastră ca națiune. Prin experiențele personale despre care vorbește în cartea sa, doctorul Campbell spune că au consecințe mult mai grave decât afectarea sau distrugerea carierei sale. Autorul și-a asumat riscul! Menționează că existau persoane în poziții foarte influente în guvern și universități care operau sub masca de experți în știință, a căror misiune reală era aceea de a înăbuși dezbaterile științifice deschise și oneste. Poate aceia primeau compensații semnificative pentru că își aduceau aportul în interesul puternicelor companii alimentare și de medicamente sau poate aveau doar o înclinație personală față de un punct de vedere al unei companii în mod prietenesc. Favorizarea personală este mai puternică decât ne putem închipui, comentează autorul. Autorul precizează că el cunoaște personal oameni de știință care au avut membri de familie care au murit de cancer și pe care îi înfurie la culme gâdul că ar fi existat posibilitatea ca alegerile personale, cum ar fi dieta, să fi putut juca un rol în moartea celor dragi ai lor. De asemenea, există oameni de știință pentru care dieta bogată în grăsimi, foarte bogată în alimente de origine animală, pe care o consumă în fiecare zi, este pur și simplu ceea ce au învățat că este sănătos încă de la vârstă fragedă, le place, și nu vor s-o schimbe!

Va continua...pe 8 decembrie

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu