miercuri, 6 ianuarie 2016

Tort șarlotă

Pentru noaptea dintre ani mi-am dorit un tort ușor (care să nu ne cadă greu la stomac) și care să nu fie nici gras, așa că am ales o rețetă de șarlotă ..așa cum o făceam în urmă cu mai mulți ani.
Chiar dacă finisarea exterioară nu era gata, m-am grăbit să fac fotografia pentru că cei mici erau nerăbdători.






Ingrediente:
10 ouă
1 litru lapte
20 linguri de zahăr
4 linguri de făină
3 plicuri de gelatină
un praf de sare
coajă rasă de portocală
3 plicuri de zahăr vanilat sau 2 lingurițe de esență de vanilie,
Frișcă pentru ornat (un tub de frișcă)

Mod de preparare:
Se separă gălbenușul de albuș de la cele 10 ouă.
Într-o oală de amestecă cele 10 gălbenușuri cu un praf de sare și 10 linguri de zahăr. Se freacă bine. Separat amestecăm cele 4 linguri de făină cu lapte rece, adăugând laptele puțin câte puțin pentru a nu se face cocoloașe. Dacă totuși se fac cocoloașe de făină puteți trece amestecul printr-o sită și sfărâmați toate cocoloașele. Amestecul de făină și lapte îl adăugăm peste gălbenușuri și punem oala pe foc mic. Amestecăm continuu compoziția pe foc până când aceasta se îngroașă și arată ca o smântână groasă. Adăugăm toate aromele.
O luăm de pe foc și o lăsăm să se răcorească. Gelatina o punem în puțină apă rece și o lăsăm 5 - 6 minute să se umfle în apă și apoi o adăugăm în compoziția din oală și amestecăm să se încorporeze bine.
Batem spumă tare cele 10 albușuri cu 10 linguri de zahăr și adăugăm spuma peste compoziția de lapte din oală. Amestecăm ușor, spuma de albuș (folosim telul în formă de pară) cu compoziția de lapte. Folosim telul în formă de pară și cu mișcări de sus în jos, prin răsturnare, amestecăm uniform toată spuma de albuș cu compoziția de lapte.
Într-o cratiță de 5 litri pe care o ungem cu unt în interior, pe fund și pe pereți, turnăm toată compoziția. Deasupra punem un strat de pișcoturi de șampanie sau chiar biscuiți. (Acest tort îl vom pune pe farfurie prin răsturnarea cratiței și stratul de pișcoturi va fi baza tortului.)
Se lasă la rece 5-6 ore. După ce s-a închegat șarlota, introducem cratița în apă caldă pentru a se topi stratul subțire de unt și a se desprinde șarlota de pereții cratiței. Punem peste cratiță farfuria pentru tort și ținând în mâini cratița și farfuria, cu o mișcare rapidă răsturnăm cratița astfel încât șarlota să se așeze pe farfurie.
Decorăm tortul cu frișcă.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu