luni, 30 iunie 2014

Meniu de cină: salată cu pâine neagră de casă şi compot de vişine

Un meniu uşor pentru seară,
o salată de roşii şi castraveţi şi câteva felii de pâine neagră de casă
o cană de compot de vişine.



Salata nu are nimic deosebit, dar pâinea făcută în casă e o plăcere!



Pentru pâinea neagră de casă am folosit
1 kg făină neagră, integrală de grâu, 
2 plicuri de drojdie uscată (7 g la plic, echivalează cu 25 g drojdie proaspătă)
600 ml apă călduţă
4 linguri de ulei de măsline
sare
seminţe de susan
Am preparat maiaua din drojdie, puţină apă călduţă şi o linguriţă de zahăr. Am adăugat 2-3 linguri de făină, am amestecat şi am lăsat-o să crească până şi-a dublat volumul.
 Peste maia am pus 2 linguriţe de sare, uleiul, făina şi apa treptat, amestecând compoziţia până s-a legat aluatul. Am frământat până a început să se dezlipească coca de pe mâini. Am netezit-o, am presărat un strat subţire de făină şi am acoperit-o cu un şervet. Am pus ligheanul la loc cald să crească aluatul...aproape 30 minute.
După ce a crescut, l-am scos pe planşetă şi l-am frământat uşor cu puţină făină şi l-am împărţit în două bucăţi egale, pentru două pâini.
Am modelat pâinile, le-am pus în tavă şi le-am uns uşor cu puţină apă şi am presărat seminţe de susan pe deasupra.
În cuptorul încins le-am pus la copt aproape o oră.

Pentru compotul de vişine...prezint acum cum pregătesc compotul pentru iarnă.

2 kg de vişine curăţate de codiţe şi frunze, spălate le-am aşezat în 5 borcane de câte 750 ml (borcane înalte) cu capac filetat. Peste vişine am pus câte 2 linguri şi jumătate de zahăr în fiecare borcan şi le-am umplut cu apă rece. Am strâns bine capacele şi am amestecat bine zahărul întorcând şi scuturând borcanele de câteva ori. Le-am învelit în hârtie şi le-am pus într-o oală înaltă plină cu apă, astfel ca apa din oală să ajungă până la 2 - 3 cm sub capacele brocanelor.  Am fiert borcanele 30 de minute până s-au bombat capacele.
Am lăsat borcanele să se răcească în oală odată cu apa în care au fiert.
Apoi le-am pus la păstrare în locul cel mai răcoros.

duminică, 29 iunie 2014

Meniu vegetarian: supa cremă de legume şi musaca de cartofi cu soia şi mere




                             Pentru astăzi am ales să prezint un meniu alcătuit din:
supă cremă de legume                   şi                                         musaca de soia cu mere
În completare un Suc energizant va fi binevenit.

Supa cremă de legume:
- doi dovlecei
- doi morcovi
- un păstârnac mic,
- o jumătate de ţelină mică,
- două cepe,
- doi cartofi potriviţi,


Toate legumele se curăţă şi se pun la fiert. Când sunt fierte, se scot legumele şi se pasează în blender.
.

Pasta de legume se diluează cu apa în care au fiert legumele, completând cu apă astfel încât să avem trei litri de supă. Se potriveşte la gust  cu sare, piper, pătrunjel verde tocat.
Se serveşte cu crutoane.



Musaca de cartofi cu umplutură de soia şi mere (pentru cei care nu suportă ceapa din cauza stomacului sau a vezicii biliare...sau din alte motive).
M-a învăţat o verişoară să înlocuiesc ceapa, care întotdeauna mie îmi face probleme...cu mere. Şi am aflat astfel că pot să mănânc liniştită unele mâncăruri de care m-am tot ferit.


200 g de soia texturată, granule şi 2 linguri de amestec de legume deshidratate (eu folosesc amestec de legume "Belşug de mirodenii dulce" de la firma Solaris deoarece nu au sare şi nici glutamat de sodiu).
Peste granulele de soia şi legumele deshidratate am pus un litru de apă fiartă şi le-am lăsat 15 minute să se înmoaie.
Apoi am scurs toată apa şi le-am stors puţin în sită. Am adăugat un litru de apă rece şi le-am pus la fiert 15 minute.
După ce au fiert, am scurs bine toată apa, le-am stors în sită şi apoi le-am pus în cratiţă.


2 mere curăţate de coajă şi date pe răzătoarea mare le-am adăugat peste soia.
Am aduăgat o ceaşcă de apă rece şi 4-5 linguri de ulei. Le-am pus pe foc şi am călit toată compoziţia până s-au înmuiat merele.
Am adăugat, tot pe foc, pentru a se dezovolta toate aromele:
 5 ciuperci fierte şi tocate, 
4 linguri de pastă de tomate, 
piper, sare
o legătură de pătrunjel, 
o legătură de mărar, 
4 căţei de usturoi pisaţi şi 
un vârf de cuţit de nucşoară pisată.
Am amestecat toate ingredientele, am ţinut pe foc până a scăzut bine şi apoi am luat cratiţa de pe foc.

 Separat, am fiert 8 cartofi din care am făcut un piure pe care l-am frecat cu 3-4 linguri de ulei şi sare.

Într-un vas uns cu ulei şi tapetat cu pesmet am pus un strat de cartofi, apoi toată comăpoziţia de soia şi am acoperit cu restul de cartofi. Am uns uşor suprafaţa de cartofi cu ulei şi am pus vasul la cuptor.


 Se serveşte cu salată de roşii, castraveţi sau varză.





joi, 26 iunie 2014

Plăcintă cu dovleac (plăcintar) şi sarailie



 Deşi nu e perioada dovleacului ..eu am avut în congelator şi l-am pregătit acum.

 
500 g dovleac plăcintar;
 12 linguri de zahăr;
150 g nucă tăiată fâşii:
scorţişoară
un pachet foi plăcintă



 Pachetul cu foi placintă a avut 12 foi. Pentru fiecare rulou am folosit câte 2 foi .

 Foile le-am uns cu ulei (se poate pune unt topit). Am presărat dovleacul (decongelat şi stors de zeamă). Apoi am presărat 2 linguri cu zăhar, nuca şi scorţişoara. Am rulat foile şi am pus ruloul în tava cuptorului tapetată cu foie de hârtie de copt.
Aşa am procedat cu toate foile. Au rezultat 6 rulori. Le-am uns cu ulei şi am introdus tava în cuptorul încins. Le-am ţinut la copt până s-au rumenit frumos.

După ce s-a racit am pudrat cu zahăr farin.

Cine preferă, o poate însiropa, ca pe sarailie, cu sirop din apă şi zahar (2 pahare cu apă şi 400 g zahăr şi un praf de zahăr vanilat care se fierbe pâna se topeşte zahărul. Se toarnă peste rulourile copte şi se mai ţine 5 - 1o minute în cuptor ca să absoarbă siropul. 
Pentru că am vorbit de sarailie ...sarailia o fac la fel ....în loc de dovleac pun nucă ..la un pchet de foi de plăcintă pun 500g de nucă măcinată. Iar pentru rulouri ...folosesc fiecare foaie separat ..şi când le rulez folosesc un beţişor de frigărui. Le rulez pe beţişor, apoi strâng uşor ruloul pe beţişor ca pe o armonică .. şi îl micşorez cu aproape 10cm din lungimea lui. Scot beţişorul şi pun ruloul în tavă...aşa procedez cu toate foile. După coacere ...torn siropul ...aşa cum am spus mai sus.







luni, 23 iunie 2014

Cum facem acasă aluatul pentru Croissant (partea a 2-a)

Aşa cum am promis, în continuare voi prezenta fotografiile privind modul de preparare a aluatului de "croissant". Acest aluat este foarte interesant deoarece îmbină aluatul crescut pe bază de drojdie cu aluatul franţuzesc (care se împachetează şi se ţine la rece de mai multe ori).

luni, 16 iunie 2014

Sănătatea e legată de familie şi de prieteni

Am citit de curând o carte "Alimentaţia inteligentă" scrisă de dl. dr. Emil Rădulescu, în care am găsit multe detalii legate de alimentaţia vegetariană. Dar ce m-a impresionat cel mai mult a fost capitolul "Sănătatea e legată de familie şi de prieteni". Voi reproduce aici câteva idei şi fragmente...10 sfaturi înţelepte..deoarece sunt pline de învăţăminte....în special pentru mine.


Pornind de la faptul că mulţi cred că printr-o descărcare agresivă şi zgomotoasă scapă de supărare şi de tensiunea nervoasă..în mod sănătos, statisticile arată că bărbaţii care răbufnesc cu violenţă fac de două ori mai des accidente vasculare cerebrale decât cei care se abţin. Deci e mai bine..să nu ajungem la niveluri explozive.

Chiar şi în cazul celor cu o căsnicie fericită, sănătatea celor doi e afectată de stresul neînţelegerilor familiale.

Cercetătorii de la Univesitatea de stat din Ohio, SUA, au constatat că neînţelegerile dure între soţi căsătoriţi în medie de 42 de ani duceau la o slăbire a sistemului imunitar şi la o creştere a hormonilor de stres.
Iată de ce sănătatea are de-a face şi cu buna înţelegere şi dragostea care domnesc între membrii familiei.

Se pare că uităm adesea că sănătatea fizică nu este încă garanţia fericirii şi că nu poate exista fericire acolo unde nu este iubire.
Iar căminul este mediul cel mai prielnic de a oferi şi de a primi ingredientul atât de necesar pentru o sănătate adevărată. Însă iubirea trebuie  întreţinută, apoi exprimată, împărtăşită şi demonstrată.
Familia e locul unde, prin căi şi mijloace diferite, putem trimite în mod constant, clar şi puternic mesajele iubirii şi ale admiraţiei către soţ sau către soţie.

Dl. dr. Emil Rădulescu continuă cu câteva modalităţi de a spune "te iubesc".

1. Folosiţi orice ocazie pentru a lăuda, complimenta sau omagia. Gândiţi-vă la personalitatea şi la acţiunile soţului sau soţiei dumneavoastră. Identificaţi-le pe cele excelente şi vrednice de laudă, felicitându-vă soţul sau soţia pentru ele. Copleşiţi-vă partenerul cu expresii alese de apreciere. Repetaţi cuvintele drăguţe care i-au fost adresate de alţii. Niciodată să nu uitaţi că un compliment sincer e un cadou colosal.

2. Nu permiteţi ca televizorul să împiedice timpul petrecut împreună. Multe familii sunt extrem de ocupate, mai ales când ambii soţi lucrează. La ce bun să ştii tot ce se întâmplă în lume, dar să nu cunoşti frământările, succesele, planurile şi dorinţele soţului sau soţiei dumneavoastră? Pregătirea cinei împreună, luarea mesei în tihnă, strângerea mesei şi continuarea dialogului să nu fie tulburate de cutia vrăjită, care anihilează posibilitatea comunicării în familie.

3. Practicaţi o justă diviziune a muncii. Când ambii soţi au serviciu, e frumos ca responsabilităţile gospodăreşti să fie împărţite în mod egal. Când Margaret Thatcher, prim-ministrul Angliei, s-a mutat în Downing Street 10, reşedinţa oficială, un reporter l-a întrebat pe soţul ei: " Cine poartă pantalonii în casa aceasta?" La care soţul doamnei Thatcher a răspuns "Eu îi port, dar tot eu îi spăl şi-i calc."

4. A patra modalitate de a spune "te iiubesc" este de a arăta răbdare.  Cheia pentru orice este răbdarea.
S-ar putea să nu înţelegeţi întotdeauna acţiunile soţului sau soţiei dumneavoastră şi nici să apreciaţi atitudinea luată. Tocmai în aceste situaţii  extindeţi amabilitatea răbdării. Acordaţi partenerei sau partenerului privilegiul îndoielii. Indiferent cârt de apropiat sunteţi de soţul sau soţia dumneavoastră, este cu neputinţă să fiţi conştient de frământările pe care le are.

5. Unele persoane se simt mult mai bine să dea decât să primească. Le vine greu să ceară o favoare deosebită. O cale eficientă de a depăşi acest obstacol este de a oferi soţiei sau soţului ceea ce şi-ar dori.

6. Gândiţi-vă înainte de a vorbi! "Tonul ridicat scade aprecierea şi consideraţia. Ieşirea din fire distruge prieteniile. Limba nestăpânită denaturează adevărul ", a spus William Arthur Ward. Cuvintele sunt arme. Ele pot inspira sau leza, pot vindeca sau răni. Căutaţi să vă cheltuiţi cuvintele măcar cu tot atâta grijă cum vă cheltuiţi banii. E bine să împărtăşiţi partenerului de viaţă felul cum vă simţiţi, însă cu cuvinte alese cu grijă. Aşadar, din nou: gândiţi înainte de a vorbi!

7.  Trimiteţi semnale de iubire în mod constant. Adesea gesturile mici au semnificaţii mari. Exprimaţi-vă dragostea prin gesturi mici de bunăvoinţă, amabilitate şi politeţe. Iată câteva modalităţi de a emite mesaje de iubire:
- permiteţi să fie atârnat pe perete tabloul îndrăgit, dar pe care dumneavoastră nu îl puteţi suferi;
- îndepliniţi una dintre datoriile obişnuite ale celuilalt, doar pentru a-i oferi o mică plăcere;
- lăudaţi-vă în faţa altora cu ceva realizat de soţia dumneavoastră, binenţeles, în prezenţa ei;
- la o reuniune, şoptiţi soţului că este bărbatul cel mai bine din sală;
- cumpăraţi câte o carte soţiei sau soţului dumneavoastră;
- susţineţi-vă atunci când unul are o neînţelegere cu cineva;
- spuneţi-i că niciodată nu puteţi realiza cât a făcut ea sau el.

8. Învioraţi şi înseninaţi viaţa cu râs.
"O inimă veselă este un bun leac, dar un duh mâhnit usucă oasele" (Proverbe 17,23). Râsul adaugă bogăţie, calitate şi culoare zilelor obişnuite. E un dar, o opţiune, o disciplină şi o artă.

9. Ascultaţi cu inima. Când soţia este supărată, permiteţi-i să-şi exprime sentimentele. Nu corectaţi inexactităţile ei. Nu respingeţi logica ei. Nu încercaţi să-i spuneţi cât este de lipsită de raţiune. Nu vă referiţi la amănunte. ascultaţi doar. singurele comentarii să fie cele care caută lămuriri şi înţelegere. Mai târziu, când spiritele s-au liniştit, va sosi timpul favorabil al răspunsului. Nu evitaţi contactul de privire. Ascultaţi cu atenţie şi nu vă pregătiţi răspunsul. Aşteptaţi până ce v-a spus totul.

10. Fiţi generoşi cu iertarea care oferă posibilitatea reînnoirii relaţiei. Iertarea implică dispariţia mâniei, restaurarea respectului şi oferirea acceptării. Oferind darul iertării, vă eliberaţi de povara pe care o puraţi, şi având mâinile eliberate, puteţi clădi o nouă relaţie şi mai satisfăcătoare.


Ofer cu mult drag tuturor cele de mai sus.



duminică, 15 iunie 2014

Ciorbă de fasole (boabe)



Ciorba de fasole se pregăteşte în multe feluri...dar cea cu care eu m-am obişnuit..învăţată de la mama... o voi descrie acum:
zarzavatul

Ingrediente:
1 cană cu fasole,
2 morcovi,
1 păstarnac,
2 cepe,
o ţelină mică,
1 ardei gras ,
 3 -  4 roşii.
 o legatură de leuştean,
o crenguţă de cimbru,
câteva frunze de ţelină,
sare , piper, ienibahar.

roşiile
Fasolea se alege, se spală bine şi se pune în apă rece la înmuiat cu 12 ore înainte de a o pregăti.
după ce s-a înmuiat, spălam din nou fasolea şi o punem în oala cu apă rece (apa să treacă cam de 10 cm peste nivelul boabelor).  Apa în care fierbe fasolea eu nu o arunc, deoarece fasolea după ce a stat în apă 12 ore, celuloza s-a înmuiat şi fasolea va fierbe mult mai repede.

ardeiul gras
Zarzavaturile le dă pe răzătoare si le înăbuşim în 3 linguri de ulei. Cand fasolea este aproape fiartă se adaugă zarzavatuile înăbuşite, se adaugă tijele de la ţelină şi leuştean tocate. Se fieb în continuare si după 20 -25 minute se pune ardeiul gras, tocat sau taiat feliuţe subţiri,  roşiile decojte şi tăiate mărunt (sau date pe răzătoarea cu găuri mari). Dacă apa a scăzut, mai completăm cu apă fiartă. Când toate sunt fierte  (inclusiv fasolea) se pune o crenguţă de cimbru , 5 - 6 boabe de piper, 2 boabe de ienibahar , frunzele de ţelină şi leustean tocate mărunt. O potrivim de sare. Se pune capacul să se aromeze.
ciorba la fiert






 Poftă bună!

joi, 12 iunie 2014

Salată de varză cu mere, ţelină, nuci şi morcov

O altă combinaţie foarte gustoasă de legume cu fructe:

o jumătate de varză albă mică (tocată fideluţă),
un măr - decojit şi ras (pe răzătoarea mare)
3 linguri de rădăcină de ţelină rasă (fin)
3 linguri de morcov ras (fin)
un ardei capia mic
miezul de la 3 nuci, tăiat feliuţe

Sos:
2 linguri de maioneză
o linguriţă de muştar
o lingură de iaurt
puţină zeamă de lămâie
sare

facultativ...câteva fire de pătrunjel şi mărar şi ardei iute.


























marți, 10 iunie 2014

Salată exclusivistă de vară (roşii, castraveţi, pere, nuci)

O combinaţie de legume şi fructe româneşti, care pot fi găsite pe piaţa noastră de produse autohtone. 


Ingrediente:

2 roşii de grădină
1 castravete
1 pară
miezul de la 2-3 nuci

ardei iute (facultativ)
câteva fire de pătrunjel şi mărar
oţet de mere
ulei
sare
 

Roşiile şi castrvetele curăţat de coajă  se taie în felii subţiri. Para se curăţă de coajă şi se taie în formă de paie. Nucile se taie tot în felii. Din ardeiul iute se taie după gust câteva rondele. Pătrunjelul şi mărarul se toacă nu prea mărunt. Caşcavalul se taie bucăţele mici sau  se dă pe răzătoare.
Toate se amestecă în castron cu 2 linguri de ulei, se stropeşte cu puţin oţet şi se potriveşte de sare  (după gustul fiecăruia).






luni, 9 iunie 2014

Cum facem acasă aluatul pentru CROISSANT

 Am găsit în caietul cu "ştiinţa" o reţetă mai veche pe care o scriu aici acum, pentru a o avea în actualitate. În urmă cu aproape 10 ani am lucrat-o de mai multe ori şi o voi relua! Voi reveni şi cu fotografii.
Fotografiile se pot urmări în Cum facem acasă aluatul pentru Croissant (partea a 2-a)

duminică, 8 iunie 2014

Paste fusilli (elice) cu ton şi năut

Ingrediente:

300 g paste elice (fusilli) sau penne
1 cutie de ton în ulei (bucăţi sau mărunţit)
200 g de năut fiert (din conservă)
150 de brânză feta sau parmezan
1 lingură de iaurt sau smântână
câteva fire de mărar sau o linguriţă de mărar uscat








Mod de preparare:

Pastele se fierb în apă cu sare conform indicaţiilor de pe ambalaj (8 minute).
Se clătesc cu apă rece  şi  se scurg.
Peste pastele fierte adăugăm tonul şi uleiul din conservă, boabele de năut, brânza sfărâmată sau caşcavalul ras, 1 lingură de iaurt sau smântână şi mărarul.
Amestecăm  toate ingredientele.
După gust se pot adăuga: piper sau ardei iute.












sâmbătă, 7 iunie 2014

Mâncare tradiţională de fasole teci

Ingrediente:

1 kg fasole albă grasă teci
100 ml ulei 
2 cepe
4-5 roşii sau o lingură de paste de tomate
4 căţei de usturoi

1/2 linguriţă cimbru
1/2 linguriţă busuioc
1/2 legătură pătrunjel verde
1/2 legătură mărar verde
sare
piper

Se taie capetele tecilor de fasole şi se rup în două sau trei bucăţi dacă sunt prea lungi. se pun la fiert într-un litru de apă cu puţină sare. Ceapa tocată cubuleţe sau fideluţă şi 2 căţei de usturoi tocaţi mărunt se pun cu 100 ml de ulei în tigaie şi se călesc uşor. Adăugăm puţină apă şi lăsăm ceapa să  fiarbă înăbuşit. Aăugăm roşiile decojite şi date pe răzătoare sau pasta de tomate. Lăsăm să dea câteva clocote..şi apoi o punem peste fasole. Fierbem la foc mic mâncarea până fasolea este fiartă şi sosul este suficient de scăzut.

 Adăugăm ceilalţi doi căţei de usturoi pisaţi, cimbru, busuioc, sare şi pier, pătrunjelul şi mărarul, lăsăm să dea 2-3 clocote şi oprim focul.





Linte bătută



Ingrediente:

250 g linte (albă sau verde)
linte (verde)
100 ml ulei de măsline (aproximativ)
2 căţei de usturoi
sare
piper
1/2 ceapă
100 ml suc de roşii   sau o linguriţă de pastă de tomate




Linte verde bătută
 
Lintea se fierbe bine..până se poate zdrobi. Se spală şi se scurge de apă. Se pun în blender boabele de linte, uleiul, usturoiul pisat, sarea şi piperul (după gustul fiecăruia) şi se pasează până se fac cremă.
În tigaie ceapa tocată mărunt se căleşte puţin ..până devine aurie şi se adaugă sucul de roşii în care se fierbe înăbuşit până se pătrunde bine ceapa.
Se scoate lintea bătută în castron şi se ornează cu ceapa călită şi frunze de pătrunjel.

joi, 5 iunie 2014

Lapte de soia cu căpşuni (MILKSHAKE cu căpşuni)

Ingrediente:

500 ml Lapte de soia rece
4-5 căpşuni
2 linguri de miere
blender

Se pun toate ingredientele în blender şi se pasează fin.
Se serveşte rece!






marți, 3 iunie 2014

Plăcerea şi durerea

Îmi propun doar să transmit unele gânduri...nu să dau lecţii ..sau sfaturi.
Am avut un coleg de serviciu, în urmă cu vreo 10 ani, de la care mi-au rămas întipărite în memorie  câteva cuvinte ..pe care le spunea destul de des...."Totul e bine, atâta vreme cât plăcerea întrece durerea". M-a amuzat, la început...dar treptat....am început să le prind sensul şi să îmi dau seama cât de profunde erau acele cuvinte. Periodic, viaţa mi-a arătat că toate acţiunile mele..mi le-am putut explica ..cu aceste cuvinte.
După câţiva ani...am descoperit datorită unor prieteni cărţile de dezvoltare personală, care ce-i drept au invadat librăriile şi pot spune că era " la modă" să le citeşti...Aşa am citit mai multe cărţi care m-au impresionat profund, mai ales că eram total "afonă" în domeniu.
Dintre toate, cea care mi-a intrat cel mai mult la suflet a fost cea a lui Anthony Robbins "Descoperă forţa din tine". Mi-a răspuns la o mulţime de întrebări care mă preocupau, întrebări legate de mine ..de faptele mele ...de ce fac un anumit lucru? ..şi de ce nu fac un alt lucru? Nu am avut curajul să mă gândesc ..să caut explicaţii la acţiunile altora..am încercat doar să mă înţeleg pe mine. Şi asta pentru că, mi-am spus ..dacă nu mă cunosc pe mine ..cum voi putea să îi cunosc pe ceilalţi?
Anthony mi-a dat o mulţime de răspunsuri ..la el am găsit întrebarea "În ce constă diferenţa dintre faptele oamenilor?"
Ştiam că tot ceea ce facem noi oamenii facem dintr-un anumit motiv. Şi acest motiv ..motiv interior al fiecăruia, este pus în aplicare ..de o forţă interioră care ne dirijează pe ascuns întregul comportament.
Manifestarea acestei forţe interioare îşi pune amprenta tuturor aspectelor vieţii noastre ...de la relaţiile de familie, relaţiile cu ceilalţi, la atitudinea proprie faţă de sănătate ..relaţia cu banii, carieră, succes ..etc.
De unde vine acestă forţă interioră care, poţi spune, că deţine controlul asupra ta?
Din Durere şi Plăcere!
Aceste două sentimente..sau senzaţii...ca şi în vasele comunicante.....ar trebui să fie la acelaşi nivel ..dar când presiunea exterioră se schimbă într-o parte...una urcă şi cealaltă coboară...apare dezechilidrul...şi atunci omul acţionează. Şi acţiunea umană este de a evita durerea sau de a simţi plăcerea. 
Aşa am ajuns la vorba colegului meu!  Aşa am înţeles şi alte expresii populare "Mi s-a umplut paharul",  "Mi-a ajuns" ,"Ulciorul nu merge de multe ori la apă".
Aşa am înţeles de ce am încercat, de multe ori în viaţă să fac ceva...şi ulterior am abandonat ...pentru că nu m-am înţeles pe mine ...şi nu mi-am pus întrebarea ..îmi place într-adevăr să fac acel lucru? De multe ori am încercat să fac schimbări în viaţa mea, m-am simţit frustrată, am fost supărată pe mine..dar eram preocupată de efecte ..şi nu de cauză. Am înţeles că dacă faci ceea ce îţi place, atunci ai forţă..şi atunci vei obţine ca rezultat o schimbare de durată. Dacă voi înţelege şi voi utiliza  acestor forţe ale durerii şi ale plăcerii în toate acţiunile mele ..atunci voi obţine schimări de durată, binefacerile pe care le doresc pentru mine şi pentru cei dragi mie.
Anthony, în cartea lui ..parcă vorbind cu mine ...mă întreabă " De ce nu faci lucrurile pe care ştii că ar trebui să le faci?"  "De ce amâni?" (de ce amân să rup o relaţie cu o anumită persoană...care mi-a provocat multă durere...de ce amân să las ţigările ...de ce amân să ţin o dietă de slăbire?) Răspunsul este foarte simplu..eu simt că trecerea la acţiune ..este mai dureroasă decât amânarea!!!! Şi pentru tine poate că e la fel. Şi atunci preferi să amâni! Dar vine un moment ..în care ...suferinţa adunată ..devine mai mare decât amânarea! şi dintr-o dată treci la acţiune ..cu alte cuvinte ...schimbi conexiunile cu durerea şi plăcerea.
 Şi cu stilul de viaţă vegetarian ..este la fel ..dacă îţi place ...îl adopţi ..dacă nu ..nu
Dacă e în concordanţă cu ceea ce îţi face plăcere ..e bine ...dacă îţi provoacă frustrare ...durere ...atunci în timp ...vei reveni la stilul de viaţă anterior. Dacă grija pentru propria sănătate..sau grija pentru mediu ..sau ..grija pentru ceilalţi.. ..îţi face plăcere...vei face schimbările în viaţa ta.. La fel şi în carieră ..şi în abordarea persoanei visurilor tale..sau în preluarea controlului asupra situaţiei tale financiare.
Mai apare o întrebare..de ce oamenii ..deşi au o mare durere ...îşi provoacă o mare durere ...nu reuşesc să se schimbe?  Ei bine, explicaţia este că ei nu au atins încă acel prag emoţional ...acea limită a durerii ...şi aici oamenii diferă ..nu toţi sunt la fel ...pragul durerii diferă de la om la om ..Dacă eşti într-o relaţie nefericită şi în sfârşit te-ai hotărât să îi pui capăt, dacă eşti la un loc de muncă unde eşti frustrat, nemulţumit şi în sfârşit ..ai hotărât să îl schimbi ..ei bine ..ai ajuns la acel prag al durerii pe care nu mai vrei să îl mai suporţi! ..Aici este magia ...dintr-o dată ...durerea este cel mai bun prieten al tău...Ea îţi dă forţa să treci la fapte..îţi dă putere ...anticipezi schimările care îţi vor aduce plăcere în viaţă! Ce anume motivează această hotărâre? Este dorinţa de a scăpa de durerea din viaţa ta şi a face loc plăcerii ..plăcerea de a te simţi bine în pielea şi în corpul tău, plăcerea de a avea o bună părere despre sine, plăcerea de trăi viaţa aşa cum ţi-ai imaginat-o.


duminică, 1 iunie 2014

Mâncare tradiţională de spanac



Ingrediente:

 3kg de spanac curăţat
 3 cepe (una ceapă uscată şi 2 legături ceapă verde)
 1 legătură usturoi verde;
 250 ml suc de roşii (sau pastă de roşii )

Spanacul se opăreşte în apă fiartă la care se adugă o linguriţă de sare. Se continuă fieberea 15 - 20 minute.



Dupa ce a fiert, se scurge în strecuratoare şi se lasă la racit.

Separat preparăm sosul:  ceapa curaţată se toacă mărunt, se căleşte puţin în ulei, se adaugă sucul de roşii si o ceaşcă cu apa în care a fiert spanacul. Se fierbe pâna se pătrunde bine ceapa.
Spanacul fiert se toacă ( nu prea mărunt) se pune într-o cratiţă şi peste el se toarnă sosul.



Se adaugă usturoiul tocat mărunt, se potriveşte de sare. Se mai fierbe 15 - 20 de minute.